На 14 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 14.11.2019

Полски екстремисти готвели атаки срещу мюсюлмани Задържани са двама от групировката във Варшава и Шчечин

Унгария прие ЕС да я глоби с 1,5 млрд. евро Сумата е 10% от всички съмнителни разходи

Холандия намалява до 100 км/ч скоростта на магистралите Решението ще влезе в сила от 2020 г.

165 лева повече за две трети от учителите Вдигат лекторските часове със 17-18%

Ердоган пристигна в Белия дом

Край на схемата с фиктивни строежи (Обзор) Премахваме законовите вратички, позволяващи да се продават жилища в постройки, които не покриват изискванията

Амортизация на апартамент, отдаван под наем

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 14 ноември 2019

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България пред правителството на Намибия

Банков шеф обра трезора и избяга

Предлагат по-висок акциз за цигарите Автоматите на самообслужване без касови бележки

Слагат БДС на ръжения и пълнозърнестия хляб

Един лев за преглед при джипито да плащат децата Предлагат повишаване на цените на 220 клинични пътеки

Светла Боянова, изпълнителен директор на “Агрион Финанс”, пред “Труд”: Финансираме от спешни разходи в земеделието до сделки за цели бизнеси

Фермерите проучват за алтернативи на бавното и тромаво кредитиране
Клиентът не дължи нищо, преди да е получил необходимите средства по сметката си
Най-търсени са финансовите продукти, свързани с покупката на още земя

– Г-жо Боянова, какви са оценките на бранша за изминаващата година?
– Годината беше трудна за българските фермери. Най-вече защото структурата на отрасъла е такава, че основните производители са насочени към зърнените култури. А през 2016 г. реколтата беше много добра, но цените бяха изключително ниски, съчетани с по-високи разходи. Това подложи на сериозни финансови изпитания част от производителите.

– Увеличи ли се търсенето на алтернативно финансиране в земеделието?
– Да, нашите резултати показват именно такава тенденция. “Агрион Финанс” бе регистрирано като кредитно дружество в БНБ според всички изисквания през март тази година. Ние предлагаме кредити и лизинг, изцяло насочени към земеделската дейност и нуждите на фермерите по улеснена процедура. Именно от бързина и разбиране имат нужда фермерите. При тегленето на кредит те вече не просто обикалят няколко банкови клонове, а взимат предвид и другите алтернативи на пазара като “Агрион Финанс”. Очакваме този кредитен апетит в сектора да се запази.

– Какво по-различно предлагате в сравнение с банковите кредити, например?

– Познавайки пазара отвътре, срещайки се с проблемите в сектора както от първо лице, така и от името на нашите клиенти, структурирахме продукти, които изискват много по-малко документи и се отпускат по-бързо спрямо банковите кредити. Ако традиционното кредитиране отнема месец-два, при нас процедурата може да приключи за седмица, а клиентът не дължи нищо, преди на практика да е получил желаното финансиране по банковата си сметка. При разговорите ни с фермери те се оплакваха от големия брой и обем документи, от високите изисквания за обезпечения, от тромавите и сложни процедури. Това ни мотивира да създадем по-ефективни и гъвкави кредитни продукти. Смятаме,че когато фермерът реши да поеме допълнителен финансов ангажимент към определено дружество, той все по-често търси не просто атрактивни условия, но и разбиране. Тук експертизата и позициите на “Агрион” на пазара са от голяма полза. Ние също управляваме земя, купуваме, наемаме, отдаваме под наем, продаваме, но развиваме и собствено производство и реализираме продукция. Т.е. знаем и преживяваме същите трудности като нашите клиенти.

– За какво теглят кредити земеделците и в кой подотрасъл на земеделието има най-голям интерес към кредитиране?
– Това, което показват нашите данни, е, че най-търсени са финансовите продукти свързани с покупката на земя – кредит или лизинг. Колкото по-окрупнено е едно стопанство, толкова по-ефективен е бизнесът. Оборотните кредити се теглят при нужда от свежи пари за спешни разходи – за торове и препарати, за работни заплати и други. По отношение на инвестиционното кредитиране интересът към него се дължи на три основни фактора: на нуждата от въвеждането на иновации и подобряване на конкурентоспособността в земеделските компании с покупката на нова техника, съоръжения, складови бази, на необходимостта от осигуряване на средства за самоучастие по европейски проекти и на навлизането на нови инвеститори в сектора. Инвестиционното кредитиране също е предпочитан инструмент и за покупка на земя поради по-дългия си период на изплащане. По отношение на подсекторите забелязваме засилен интерес към инвестиции в овощни и зеленчукови градини по екостандарти. Все повече земеделци се насочват именно към развиване на биоземеделие и трайни насаждения, тъй като за тези дейности са предвидени и допълнителни субсидии. Иначе като обща картина нашите клиенти са от всички подсектори на земеделието.

– Споменахте лизинга. Какво точно представлява той?
– Лизингът за покупка е фермерът да изтегли кредит, с който да купи земя, която след изплащането му остава за него. Предимството е, че клиентите имат възможност да си купят земята, която обработват, според цената й в момента. Нещо повече – ние можем да осигурим 100% финансиране на сделката. Т.е. ако нашата оценка за желаната земя съвпадне с договорената продажна цена със собственика на имота, фермерът не вади собствени средства, а директно започва да си погасява вноските. Масовата практика е лизингополучателят да осигури поне 20% от стойността на сделката като самоучастие. Предлагаме също така индивидуални погасителни планове, които са според цикличността на всеки отделен бизнес – т.е. клиентите да планират вноските в точно определен период от годината, когато разполагат с най-много свободни средства.

– Отпускате ли кредити за финансиране на одобрени проекти по ПРСР?
– Да, ако кредитоискателят, който е одобрен по ПРСР, може да кандидатства при нас и съответно отговаря на условията ни за финансиране, ще го подкрепим. Факт е, че без допълнително финансиране е почти невъзможна реализацията на един европроект, защото първо трябва да се реализира инвестицията, а след това се възстановяват част от разходите през програмата.

– Предимно по-големи фирми или малки стопани се обръщат към вас?
– Ако допреди десетина години основният източник на средства бяха приходите от жътвата, сега картината е доста различна. Българският фермер вече не е онзи, който беше. Натрупа се не само земя, но и ценен опит. Сега големите играчи в този сектор оформиха профила на един динамично развиващ се и интересен бизнес. Гъвкавите ни финансови предложения ни правят предпочитан партньор както за по-големите в бранша, така и за средните и по-дребни производители, които досега нямаха възможност да договарят преференциални условия през големите банки. Нещо повече, кредитираме всички – от фермери, които имат спешни разходи и не могат да се справят сами, през такива, които планират разрастване и разширяване на производството, до тези, които искат да купят цели и разработени бизнеси в земеделието, каквито тенденции виждаме.

– Научи ли се българският фермер да не зависи само от субсидиите?
– Смятам, че субсидиите трябва да са с подкрепящ характер, а не да са водещ двигател за ръст на даден отрасъл. Добрата новина за нас е, че фермерите взимат все по-информирани решения по отношение на техния кредитен портфейл. Вече много повече се интересуват какво би станало, ако в един момент не могат да си плащат заема и съответно проучват всички възможни варианти, преди да се подпишат под нов кредит.

Нашият гост
Светла Боянова е изпълнителен директор на “Агрион Финанс” – специализирано дружество за кредитиране и лизинг за агросектора, част от “Агрион Инвест”. Тя е родена в Сливен. Притежава магистърска степен по счетоводство и контрол и по маркетинг от Стопанската академия в Свищов. Кариерният й път е изцяло свързан със сектор земеделие като от 2006 г. насам заема различни ръководни постове.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Здравейте, Имате ли нужда от спешен заем? или нуждаещи се от финансова помощ ?, Ние предлагаме заеми в рамките на обхвата на 1000 долара, за да 100,000,000 долара на физически лица, фирми, и да си сътрудничат органи, нуждаещи се от финансова помощ на по-ниска и достъпна лихвен процент от 3% годишно. са на разположение за кандидати над 18 години Application само, свържете се с нас, ако се интересуват от бърз и лесен заем чрез имейл: (24hourstloancompany1@gmail.com)

 2. 2DAYS.Havard Micro финансов фонд АД Търговия и Лично“, коледен кредит, „Къща за заем при 2% лихва rate.Interested Лицата трябва да се свържат банкова служителка чрез електронна поща с по-долу информация: „Име: ….. Фамилия: …… ДЪРЖАВА: ……. ТЕЛЕФОНЕН НОМЕР: ….. професия: …… AGE :. ………… Секс: …… Семейно положение: …… Размер на кредита е необходимо: …… месечен доход …… ЗАЕМ ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: …… директор Име: заем оферта инвестиционна Email: Havardaustinloancompany@gmail.com, Благодаря И Бог да благослови.

 3. Имате ли нужда от спешен и лесен заем?
  Любезно се свържете с нас сега

  Забележка: Трябва да попълните информацията за кандидатстване за кредит и да го върнете
  Че ще имаме повече подробности за вас по този кредитен трансфер.

  ФОРМУЛЯР ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ЗАЕМ.

  * Име на заявителя:
  * Адрес:
  * Град:
  * Държава:
  * Държава:
  * Пол:
  * Семейно положение:
  * Професия:
  * Месечен приход:
  * Тел:
  * Подвижен:
  * Цел на заема:
  * Необходима сума на кредита:
  * Продължителност на кредита:
  * Приложихте ли преди:

  В потвърждение на тези подробности, ще ви изпратя добре изчислен
  Условията и условията, които ще включват споразумението. Цялата информация
  Е строго поверителна и ще бъде използвана само за целта
  Което е поискано. ЗАБЕЛЕЖКА: Очакваме Вашия отговор
  Веднага щом получите това съобщение. Благодаря за вашето разбиране и
  сътрудничество.
  Свържете се с mollyandtaco@gmail.com
  С Най-Добри Пожелания.
  Г-н Джоунс Уайт

 4. (VICK MARALOAN FIRM COMPANY)
   
  Здравейте, г-жа, викам мара, заемодателя легитимен и надежден заем за заеми
  При условия и условия ясни и разбираеми при 2% лихвен процент. от
  USD $ 12,000 до $ 8,000,000, само евро и паунда. Давам бизнес заеми,
  Лични заеми, студентски заеми, заеми за автомобили и заеми за плащане на сметките. ако ти
  Нуждаят се от loana2
  Което трябва да направите, е да се свържете директно с мен
  В: (vickmara3@gmail.com)
  Бог да те благослови.
  С уважение,
  Г-жа: викай мара
  Имейл: (vickmara3@gmail.com)

  Забележка: Целият отговор трябва да бъде изпратен до: (vickmara3@gmail.com)

 5. Здравейте !

  Имате ли нужда от легална и бърза услуга по заема?
  В момента предлагаме 3% заеми от всички видове, бизнес кредити, лични заеми, автомобилни заеми, земеделски заеми или финансиране на проекти? Ние предлагаме кредити на фирми и физически лица по целия свят, консолидиране на дълга, въпреки че имате
  Нисък кредитен рейтинг и е трудно да получите заеми от местните банки или финансови институции? , И сега имате трудно да се занимавате с банката си или с други финансови институции? Имате ли нужда от спешен заем, ако отговорите? Дайте ни имейл назад (ryanloaninvestment@outlook.com) ние даваме всички видове заеми.

  Кандидатствайте сега и спечелете спешно!

  * Заеми между 50000 и 50,000,000
  * Изберете от 1 до 30 години, за да погасите.
  * Гъвкави условия за заем.

  Всички тези планове и още, свържете се с нас сега.

  Свържете се с нас по имейл: за кредитната компания, която ми помогна тук, е техните данни за контакт (ryanloaninvestment@outlook.com)

  поздрави
  Мениджмънт.
  Номер на обаждане: +27 (0603170517)
  Свържете се с Вашия бърз кредит сега!

 6. Хей,
  Нуждаете ли се от спешен заем, за да изчистите дълговете си или имате нужда от капиталов заем, за да подобрите бизнеса си?
  Вие сте уволнени
  Банки и други финансови институции?
  Имате ли нужда от консолидационен заем или ипотека?
  Не гледайте по-нататък, защото сме тук, за да направим всичките ви финансови проблеми нещо от миналото. Ние заемаме пари на физически лица
  Нуждаещи се от финансова помощ, които имат лош кредит или имат нужда от пари
  Да плащат сметките, да инвестират в бизнеса в размер на 2%. Искам да използвам този носител, за да ви информирам, че предоставяме надеждна и бенефициерна помощ и сме готови да ви предложим заем. Затова се свържете с нас по имейл: williamsloancompany924@gmail.com

 7. Hello friends, Do you want a cash loan today, there’s only one company I can recommend for you where i got my loan of $199,500 from, williams Loans, contact them via email : willianloanfirm6@gmail.com

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.