Три коли горяха през нощта в Благоевград

Продължава издирването на началника на КАТ в Казанлък Автомобилът и служебното му оръжие са обявени за издирване

Над 170 снегопочистващи машини са на терен в столицата

Екатерина Захариева ще се срещне със заместник държавния секретар на САЩ

Европейският съюз обяви, че е невъзможно ново договаряне на сделката за Брекзит

Порошенко търси помощ от Европейския съюз и НАТО

Меркел заяви желание да се запази сделката с Лондон

Стрелецът от Страсбург е „войник“ от „Ислямска държава“

На 14 декември 2018 да почерпят

Терористът от Страсбург е застрелян от полицията Укривал се е в склад на 4 км от Коледния базар

Емигрантката Роси е втората жена-финалист във „Фермата“

​Френското правителство оцеля при вот на недоверие

Турция извърши въздушни удари срещу бази на терористи в Северен Ирак

Нападение с хладно оръжие в столичния квартал „Христо Ботев“, ранени са три жени и дете Извършителят е 24-годишен мъж

ЕС удължи с шест месеца икономическите санкции срещу Русия

Светлината озари зала „България”

Мартина Табакова и Коцето-Калки

Отдавна не бяхме виждали публиката в зала „България” да пее заедно с изпълнителите на сцената. А това се случи с песен от филма „Коса” – Let the Sunshine In, на финала на Госпъл-концерта, реализиран от десетки музиканти вечерта на 24 април. Все пак академичността на тази зала доста сковава присъстващите. А изпълнителите наистина бяха завладяващи! Коцето-Калки развя буйната си златна грива, изпълнявайки вдъхновено десетина популярни песни в стил „госпъл” и „спиричуъл”. В компанията на своята чаровна партньорка Мартина Табакова и с виртуозната подкрепа на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” той се превърна в звездата на вечерта. А този необикновен концерт сякаш беше излязъл от времето на „Чичо Томовата колиба”, защото звучаха добре познати американски мелодии, изпълнявани в църквите на САЩ през XIX век: You Raise Me Up, Amen, God is Good, Will The Circle Be…

Спиричуъл е религиозна музика, създадена от поробените африканци в САЩ, текстовете са върху библейски легенди. По-късно тази музика става основа за възникването на джаза в началото на ХХ век. Въобще зрителите в зала „България” се потопиха в атмосфера, твърде нетипична за нашата християнска култура. Но все пак в дните след Христовото Възкресение нека погледнем и към по-различна интерпретация на музикалните послания към Бога. Цялата програма се дирижираше от Славил Димитров, а във втората част излязоха атрактивните певци на София Госпъл Хор с ръководител Гери Балевска. Техните изпълнения наелектризираха публиката – видяхме как се слави Господ с песен, танц и пляскане с ръце – вихър от емоция, настроение, радостно възземане на молитвата към небето: Ride On King Jesus, Wonderful is Your Name… Специално участие имаха солистките Марина Драгомирецкая и Теодора Мирчева. На финала на концерта двата хора, солистите и Джаз бенд възхвалиха Бога с I Love To Praise Him и Oh, Happy Day.

Дълго нестихващо „Браво” съпровождаше изпълнителите и зад кулисите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.