На 25 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за вторник, 25.02.2020

Задържаха четирима заподозрени за нападението над момче в столичен автобус

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

Ген. Мутафчийски: Всеки ден ще има брифинг във ВМА за коронавируса

Светлин Русев показва портрет на Ванга в Москва Експозицията е част от културната програма на посолството ни за председателството

Над 50 картини на академик Светлин Русев са изложени от завчера в галерията на именития скулптор Зураб Церетели в Москва. Експозицията е част от културната програма в руската столица, съпътстваща българското председателство на Европейския съвет.

Организатори на „Живопис. Избрано. 1988 – 2018 г.“ са Руската академия за изобразително изкуство и българското посолство със съдействието на Българския културен институт. Посетители могат да я разгледат до 13 май.

Сред подбраните лично от академик Русев картини е и портрет на Ванга.

„Има и платна, които по Закон божи са важни за мене, сподели академикът пред БНР – един портрет на Ванга включих, дори до последно не бях я включил в списъка, но си казах: В Русия изложба без Ванга – това не е възможно, това ще е сериозен пропуск“.

Картините, които са създадени за над 30 годишен период. „Търсил съм да бъда аз, заедно с това познаваем и от друга страна пък и различен“, обясни акад. Русев критериите, според които е избрал творбите, включени в експозицията в руската столица:

„Държах от последните 20-30 години да подбера неща, които са важни за мен първо. Това означава, че ще са някои от най-сериозните неща, които съм правил – големите композиции, които бяха важни за мен и заедно с това аз работя и камерни неща – пейзажи, портрети, като също не беше без значение да включа и такива. Освен това включих и няколко неща, рисувани върху камък – имах преди седем-осем години една изложба изцяло живопис върху камък.

Исках едно по-цялостно представяне – от една страна тази изложба да звучи като моя изложба, от друга страна пък наистина да покрива различни направления, в които съм работил, и на трето място – неща, които чисто психологически и емоционално са важни за мен – например една голяма картина „Размисъл“ и една друга – „Цивилизационен избор“, която по определен повод беше правена, както и други – „Сънища“ от 1988 година, тогава имах доста неприятности, друга „Старческият дом“. Повечето от големите неща са правени по определен повод и носят внушението и състоянието на вълнението от това време.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Дърт комунистически чукундур! Намерил къде да прави изложба! Продажно мекере!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.