РИОСВ-Бургас: 1205 кв. м дюни са унищожени на къмпинг „Смокиня“

Военен самолет падна в Гърция

Андрей Ковачев: Младите поколения на Европа да получат паметта за XX век, за не бъдат лесна жертва на дезинформационни кампании

Министър Димов ще се съобрази с днешното решение на ВАС за отмяна на промените в действащия план на НП „Пирин“

Кейн аут за 2 месеца, бранител в ареста

Увеличават учителските заплати с 20% в Бургас

Шефът на „Гранична полиция“: Въвод не е правен на либийския танкер „Бадр“

Григор: Не очаквах толкова българи по трибуните

Пожар пламна зад двете болници в Благоевград Огънят тръгнал от неизползваеми цистерни за гориво

Министър Маринов: Полицаите се намесват при престъпност, не я определям по етнически принцип

Задържаха 63-годишна жена, убила 73-годишния си съпруг след скандал в село Труд Опитала да прикрие следите за престъплението и отишла на работа

Самоубийствена атака в Манбидж, отговорност пое ИДИЛ Загинали са американски военен и други 14 души

Община Бургас организира състезание по английски език за всички второкласници

Върнаха обвинението за убития от командос полицай заради жена

Забравеният Атанас Пацев

Светлин Русев показва портрет на Ванга в Москва Експозицията е част от културната програма на посолството ни за председателството

Над 50 картини на академик Светлин Русев са изложени от завчера в галерията на именития скулптор Зураб Церетели в Москва. Експозицията е част от културната програма в руската столица, съпътстваща българското председателство на Европейския съвет.

Организатори на „Живопис. Избрано. 1988 – 2018 г.“ са Руската академия за изобразително изкуство и българското посолство със съдействието на Българския културен институт. Посетители могат да я разгледат до 13 май.

Сред подбраните лично от академик Русев картини е и портрет на Ванга.

„Има и платна, които по Закон божи са важни за мене, сподели академикът пред БНР – един портрет на Ванга включих, дори до последно не бях я включил в списъка, но си казах: В Русия изложба без Ванга – това не е възможно, това ще е сериозен пропуск“.

Картините, които са създадени за над 30 годишен период. „Търсил съм да бъда аз, заедно с това познаваем и от друга страна пък и различен“, обясни акад. Русев критериите, според които е избрал творбите, включени в експозицията в руската столица:

„Държах от последните 20-30 години да подбера неща, които са важни за мен първо. Това означава, че ще са някои от най-сериозните неща, които съм правил – големите композиции, които бяха важни за мен и заедно с това аз работя и камерни неща – пейзажи, портрети, като също не беше без значение да включа и такива. Освен това включих и няколко неща, рисувани върху камък – имах преди седем-осем години една изложба изцяло живопис върху камък.

Исках едно по-цялостно представяне – от една страна тази изложба да звучи като моя изложба, от друга страна пък наистина да покрива различни направления, в които съм работил, и на трето място – неща, които чисто психологически и емоционално са важни за мен – например една голяма картина „Размисъл“ и една друга – „Цивилизационен избор“, която по определен повод беше правена, както и други – „Сънища“ от 1988 година, тогава имах доста неприятности, друга „Старческият дом“. Повечето от големите неща са правени по определен повод и носят внушението и състоянието на вълнението от това време.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Дърт комунистически чукундур! Намерил къде да прави изложба! Продажно мекере!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.