Боил Банов в Шипка: Сградата на читалище „Светлина-1861“ ще бъде възстановена

БЛС: Информацията за “Медицински одит” беше поднесена по начин, който оронва авторитета на цялото съсловие

Мондиалът на статичните положения

Полша иска да е посредник между ЕС и САЩ

Четвърти нов в ЦСКА

Ветерани и миньори щурмуваха сградата на парламента в Киев

Румен Радев в Братислава: Охраната на външните граници на ЕС трябва да се засили безкомпромисно

За първи път в България поставят опера в цирк

Запали се самолетът на Саудитска Арабия

Община Каварна е със запорирани сметки заради дългове към Балчик

Макрон нахока тийнейджър, нарекъл го “Маню”

“Лудогорец” на “кръстоносен” поход

Катарска принцеса е патрон на световно у нас

Френските ВВС сменят графика на полетите заради матурите в училищата До края на юни

Гришо с първа победа в сезона на трева

Светлин Русев показва портрет на Ванга в Москва Експозицията е част от културната програма на посолството ни за председателството

Над 50 картини на академик Светлин Русев са изложени от завчера в галерията на именития скулптор Зураб Церетели в Москва. Експозицията е част от културната програма в руската столица, съпътстваща българското председателство на Европейския съвет.

Организатори на „Живопис. Избрано. 1988 – 2018 г.“ са Руската академия за изобразително изкуство и българското посолство със съдействието на Българския културен институт. Посетители могат да я разгледат до 13 май.

Сред подбраните лично от академик Русев картини е и портрет на Ванга.

„Има и платна, които по Закон божи са важни за мене, сподели академикът пред БНР – един портрет на Ванга включих, дори до последно не бях я включил в списъка, но си казах: В Русия изложба без Ванга – това не е възможно, това ще е сериозен пропуск”.

Картините, които са създадени за над 30 годишен период. “Търсил съм да бъда аз, заедно с това познаваем и от друга страна пък и различен”, обясни акад. Русев критериите, според които е избрал творбите, включени в експозицията в руската столица:

“Държах от последните 20-30 години да подбера неща, които са важни за мен първо. Това означава, че ще са някои от най-сериозните неща, които съм правил – големите композиции, които бяха важни за мен и заедно с това аз работя и камерни неща – пейзажи, портрети, като също не беше без значение да включа и такива. Освен това включих и няколко неща, рисувани върху камък – имах преди седем-осем години една изложба изцяло живопис върху камък.

Исках едно по-цялостно представяне – от една страна тази изложба да звучи като моя изложба, от друга страна пък наистина да покрива различни направления, в които съм работил, и на трето място – неща, които чисто психологически и емоционално са важни за мен – например една голяма картина “Размисъл” и една друга – “Цивилизационен избор”, която по определен повод беше правена, както и други – “Сънища” от 1988 година, тогава имах доста неприятности, друга “Старческият дом”. Повечето от големите неща са правени по определен повод и носят внушението и състоянието на вълнението от това време.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Дърт комунистически чукундур! Намерил къде да прави изложба! Продажно мекере!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.