Светлин Русев показва портрет на Ванга в Москва

Експозицията е част от културната програма на посолството ни за председателството

Над 50 картини на академик Светлин Русев са изложени от завчера в галерията на именития скулптор Зураб Церетели в Москва. Експозицията е част от културната програма в руската столица, съпътстваща българското председателство на Европейския съвет.

Организатори на „Живопис. Избрано. 1988 - 2018 г.“ са Руската академия за изобразително изкуство и българското посолство със съдействието на Българския културен институт. Посетители могат да я разгледат до 13 май.

Сред подбраните лично от академик Русев картини е и портрет на Ванга.

„Има и платна, които по Закон божи са важни за мене, сподели академикът пред БНР - един портрет на Ванга включих, дори до последно не бях я включил в списъка, но си казах: В Русия изложба без Ванга - това не е възможно, това ще е сериозен пропуск".

Картините, които са създадени за над 30 годишен период. "Търсил съм да бъда аз, заедно с това познаваем и от друга страна пък и различен", обясни акад. Русев критериите, според които е избрал творбите, включени в експозицията в руската столица:

"Държах от последните 20-30 години да подбера неща, които са важни за мен първо. Това означава, че ще са някои от най-сериозните неща, които съм правил - големите композиции, които бяха важни за мен и заедно с това аз работя и камерни неща - пейзажи, портрети, като също не беше без значение да включа и такива. Освен това включих и няколко неща, рисувани върху камък - имах преди седем-осем години една изложба изцяло живопис върху камък.

Исках едно по-цялостно представяне - от една страна тази изложба да звучи като моя изложба, от друга страна пък наистина да покрива различни направления, в които съм работил, и на трето място - неща, които чисто психологически и емоционално са важни за мен - например една голяма картина "Размисъл" и една друга - "Цивилизационен избор", която по определен повод беше правена, както и други - "Сънища" от 1988 година, тогава имах доста неприятности, друга "Старческият дом". Повечето от големите неща са правени по определен повод и носят внушението и състоянието на вълнението от това време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура