Амелия-Мира остава непобедена в „Игри на волята”

Катастрофа на магистрала „Тракия“, движението след Пловдив е затруднено

Фейсбук преустанови действието на десетки хиляди приложения заради риск за личните данни

„Ферари“ мачка и на виртуалната Формула 1

САЩ ще изпращат допълнителни военни сили в Саудитска Арабия и ОАЕ

Ирландски ветеран е най-слабият във FIFA 20

Дневен хороскоп на Алена за събота, 21.09.2019

На 21 септември 2019 да почерпят

18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

На картата от доклада на “Грийнпийс” е показано къде в България са разположени топлоцентралите, работещи на въглища – те са отбелязани в черно.

България е на 19-то място в световния топ 20 на най-големите замърсители със серен двуокис, показва годишният доклад на неправителствената организация “Грийнпийс”.

Според анализа през 2018-а страната ни е изхвърлила 350 000 тона серен диоксид (SO2) в атмосферата на планетата. Така тя е единствената държава-членка на Европейския съюз, която се нарежда сред първите 20 в класацията.

Пред “Труд” Меглена Антонова от “Грийнпийс-България” обясни, че в доклада за първи път са включени снимки от няколко спътника на американската космическа агенция НАСА. Сателитите са заснели “най-горещите точки” в света, където се изхвърля SO2.

У нас това са местата, където работят топлоелектрическите централи, които горят въглища за производство на енергия.

От МОСВ са категорични, че през последните години емисиите SO2 намаляват. Повишаване спрямо предходните периоди има през 2018 г. Това се потвърждава и от доклада на “Грийнпийс”, откъдето смятат, че има още много работа.

Става дума за ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, където работят държавната ТЕЦ “Марица Изток” 2 и така наречените американски централи “Марица Изток” 1 и “Марица Изток” 3 – заедно със свързания с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ “Бобов дол” през 2018 г. са отделили 205 000 тона серен диоксид (виж стр. 3). Тоест близо две трети от вредните емисии в България.

Като проблемно място в доклада е посочена и друга централа, сочена за собственост на Ковачки чрез офшорна фирма – “Брикел” в град Гълъбово. Според данните на “Грийнпийс” тази ТЕЦ е изхвърлила в атмосферата 85 000 тона SO2. В края на юли Европейската комисия заведе дело срещу България за превишаване на нормите за серен диоксид в района на Гълъбово. Според доклада сериозно замърсяване през 2018 г. е причинила и ТЕЦ “Варна”, която отговаря за студения резерв на страната.

По повод делото на ЕК срещу България от МОСВ вече заявиха, че от години е налице значително намаляване на общите емисии на вредни вещества и в частност на серен диоксид. От ведомството са категорични, че към момента единствено в Гълъбово продължава да има проблеми с постигане на европейските изисквания за SO2.

ТЕЦ “Брикел” в Гълъбово.

ТЕЦ-ове на Ковачки на 33-то и 98-о място по замърсяване

В доклада на “Грийнпийс” има и класация на централите. В нея фигурират и две, свързани с Христо Ковачки – на 33 място е ТЕЦ “Брикел”, а на 98 е ТЕЦ “Бобов дол”.

ТЕЦ “Бобов дол” и още една централа на Ковачки – “Топлофикация-Перник”, са най-често глобяваните у нас заради превишаване на вредните емисии. Само за последните 2 години “Топлофикация – Перник” и TEC “Бобов дол” са санкционирани с над 160 хил. лв.

От началото на 2017 г. досега само на ТЕЦ “Бобов дол” Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) е наложила санкции в размер на 102 хил. лв. за различни нарушения, включително 50 хил. лв. за депониране на отпадъци. Компанията е глобена и че изпуска непречистени води, че експлоатира инсталацията без сероочистка повече часове от разрешеното и не извършва непрекъснати измервания на обема на димните газове.

В същото време другата ТЕЦ на Ковачки – “Брикел” в Гълъбово, трябваше да спре работа още в края на 2010 г., след като комплексното й разрешително изтече четири години по-рано, когато тя изразходи допълнително позволените є 20 хил. часа без сероочистващи инсталации.

РИОСВ – Стара Загора дори издаде заповед за спиране, а съдът я потвърди. След протести на работниците правителството остави два от блоковете да работят, за да не остане градът без отопление.

Преди месец снимки в социалните мрежи показаха огромен прашен облак в района, а от РИОСВ – Стара Загора обявиха, че санкционират ТЕЦ “Брикел”.

Имаше и кадри как камион с чуждестранна регистрация разтоварва боклуци в “Брикeл” – Гълъбoвo. Тогава експерти коментираха, че у нас въобще не трябва да има внос на отпадъци за горене. Те настояха за проверка как товарът е стигнал до Гълъбово и с какви документи.

Това не е единственият опит на Ковачки да използва боклук в централите си. През миналата година ТЕЦ “Сливен” получи разрешително за изгаряне на неопасни отпадъци – т.нар. RDF (refuse-derived fuel). Такива инвестиционни намерения вече са заявили от ТЕЦ “Бобов дол”, “Топлофикация – Перник” и “Брикел” в Гълъбово. Експерти предупреждават, че тези инсталации крият нов риск за екологията в тези райони.

Още едно проучване на “Грийнпийс”, но от 2016 година показва, че държавната ТЕЦ “Марица Изток 2” и ТЕЦ “Бобов дол” са сред 30-те най-вредни за здравето на хората и отговорни за климатичните промени въглищни електроцентрали в Европа.

В доклада се казва още, че ТЕЦ “Марица изток 2” е отговорна за 730 преждевременни смъртни случая, което я поставя на второ място в ЕС, а на ТЕЦ “Бобов дол” се падат 470, което й отрежда шесто място.

МОСВ пред “Труд”: Обективни са нашите данни

През 2018 година в три общини е отчетено превишаване на SO2, съобщиха официално пред “Труд” от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Става въпрос за Гълъбово, Димитровград и Перник.

“Данните от измерванията са единственият обективен начин да се определи дали дадено населено място е подложено на въздействието на определен замърсител, в случая – серен диоксид. Всички останали подходи, включително използването на математически модели, са неточни”, уточняват от ведомството. И добавят: “С изключение на община Гълъбово, превишенията са в рамките на допустимия от законодателството брой.

Що се отнася до Гълъбово превишенията, регистрирани в тази община, се дължат на разположените на малка площ четири големи топлоелектрически централи. При определени обстоятелства, включително неблагоприятни климатични условия, се получава натрупване на високи концентрации на серен диоксид и съответно – превишаване на определените норми.

Отбелязваме също, че не е задължително превишенията на нормите за серен диоксид да се регистрират единствено около ТЕЦ-овете. Наличието на топлоцентрала е едната възможност за генериране на високи нива на серен диоксид. Но превишения се регистрират и в населени места, в които през зимния период, основно по социални причини, домакинствата използват за отопление големи количества въглища и брикети с високо съдържание на сяра.”

Меглена Антонова от “Грийнпийс България” пред “Труд”: В страната ни има три „горещи точки”

– Г-жо Антонова, как страната ни да се справи със замърсяването със серни оксиди?
– Има нужда от повече инициатива от българските институции. От една страна да се оценява кумулативният ефект на замърсяването. Когато си говорим за замърсяване в даден район, където има концентрирано производство на електричество от въглища, има нужда от оценка на общото замърсяване от всички централи. Министерството на околната среда и водите казва за замърсяването със SО2, че всяка от централите изпълнява комплексните си разрешителни и не е в нарушение на нормите. Ние се съгласяваме с това за повечето ТЕЦ-ове. Но не се отчита, че централите, разглеждани колективно като източник на SO2, реализират много голямо замърсяване. Отделно европейската енергетика като сектор върви в посока за намаляване на използването на изкопаеми горива и преминаване към нови източници на енергия като възобновяемата.

– Кои са трите горещи точки на замърсяване в България?
– Това са трите централи “Марица Изток”, ТЕЦ “Бобов дол” и ТЕЦ “Варна”.

– Какво трябва да се направи?
– Нужна е централизирана политика, за да намалее производството на въглища. Вероятно за дадени ТЕЦ като “Бобов дол”, която е над 50-годишна, това ще означава затваряне. За другите по-нови централи като “Марица Изток” 1,2,3 трябва да започне да се мисли за инвестиции. За подобряването им дългосрочен план за намаляване на емисиите. Но ако това не е икономически изгодно за тях е добре да се мисли каква е стратегията за затварянето им. Европа смята, че 2030 г. е подходящ хоризонт за затварянето на голяма част от въглищните производства. Време е България да започне да мисли в тази посока. Вече има държави от ЕС, обявили дати за затваряне на тези производства. Такива са Германия, Холандия.

– Кой е най-големият замърсител в България?
– Когато си говорим за серни диоксиди, можем да кажем, че това са въглищата и изгарянето им. Такъв пример е ТЕЦ “Марица Изток” 2 (държавната централа в Маришкия басейн – б.а.), тъй като има голямо производство. Също ТЕЦ “Брикел, който е с много стара инсталация. Такива са двете американски централи Марица Изток 1 и 3 – те също отчитат сериозно замърсяване.

– Какво е качеството на въздуха в България?
– В България има нужда от много подобрения. Основно в районите, където има производства. Редовно получаваме снимки от хора, живеещи в такива региони. Конкретно в Гълъбово виждаме доста често обгазяване на града и смятаме, че е нужно да се вземат по адекватни мерки.

– Как ще коментирате заведеното дело от ЕС срещу България заради замърсяването със SO2?
– България отдавна знае, че ЕС ще вземе сериозни мерки. В крайна сметка се получава, че ние като данъкоплатци ще плащаме заради това два пъти – от една страна е здравният разход, а друга страна ще плащаме глобите, наложени от ЕС.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.