Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 24.10.2019

На 24 октомври 2019 да почерпят

Григор Димитров отпадна от турнира във Виена

Катер на гръцката брегова охрана мина през лодка с мигранти

Бени Ганц получи мандат от президента на Израел да формира ново правителство

„Капитал” изкара ЕК палач на магистрала “Струма” Източници на “Труд” в Брюксел опровергаха манипулациите в изданието за строителството на трасето Крупник - Кресна

Регистрация по ДДС при реклами във фейсбук

Всички страни от ЕС са се съгласили на отсрочка за Брекзит

Саудитската агенция по храните: Bългарските продукти са висококачествени

Къванч Татлъту заминава за 6 месеца в САЩ

Има задържан за взрива в гаража на адвокат от Монтана

Вдигат осигуровките за свободните професии Повече ще внасят и фермерите

ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев за антисемитизъм Постъпило е мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

Световната банка очаква по-висок растеж в България

Финансистите прогнозират 3,5% икономически ръст за 2016 г. и 3,2% за 2017-та

Световната банка повиши прогнозата си за икономическия растеж на България, показва най-новия доклад на финансовата институция.

За 2016 г. се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на България да се увеличи до 3,5%, което е с 1,3процентни пункта / пр. п. / повече спрямо юнската прогноза на банката.

Финансистите очакват през 2017 г. растежът на страната ни да е 3,2%, което е с 0,5 пр. п.нагоре, а за 2018 – 3,1%, което е с 0,1 пр. п. повече в сравнение с предишните прогнози на банката. В първата си прогноза за 2019 г. Световната банка е записала, че през 2019 г. България ще има 3,1% икономически ръст.

За сравнение средният ръст на БВП на държавите от региона на Европа и Централна Азия, в който попадаме и ние, за 2016 г. се очаква да достигне 1,2%. За тази година очакваният растеж е 2,4%, като е коригиран надолу с 0,1 процентен пункт спрямо предишната прогноза. За 2018 г. Световната банка е записала 2,8% ръст на икономиките от региона.

В световен мащаб финансовата институция очаква ускоряване на растежа до 2,7% за тази година и 2,9% през 2018 и 2019 г., след като през 2016 г. достигна 2,3% – най-слабото представяне на световната икономика след кризата. Основен двигател на този растеж обаче са развиващите се икономики, защото само за развитите прогнозите са по-ниски – съответно 1,8% за 2017 и 2018 г. и 1,7% за 2019 г. „След години на разочароващ глобален икономически растеж, ние се радваме да видим по-силни икономически перспективи на хоризонта „, каза президентът на Световната банка Джим Йонг Ким.

„Сега е моментът да се възползваме от тази инерция и да се увеличат инвестициите в инфраструктура и хора. Това е от жизненоважно значение за ускоряване на устойчив и приобщаващ икономически растеж, необходим, за да се сложи край на крайната бедност „, допълни той. Банката отбелязва обаче, че се забавят инвестициите в развиващите се пазари, което представлява сериозно предизвикателство през тези страни. Това подкопава и перспективите им за растеж. Като основен риск през световната икономика институцията определя нарастващата политическа несигурност пред водещите икономики в света.

ЕК ни постави в по-ниска категория риск

ЕК подобрява оценката си за дългосрочната фискална устойчивост на страната, премествайки България от средна в ниска категория на риск. Европейската комисия публикува годишния си мониторингов доклад относно устойчивостта на дълга на държавите от ЕС.

По отношение на България ЕК потвърждава оценката на Министерството на финансите за ниска степен на риск пред краткосрочната и средносрочната устойчивост на публичните финанси, съобщава финансовото министерство. Същевременно ЕК подобрява оценката си за дългосрочната фискална устойчивост на страната, премествайки България от средна в ниска категория на риск.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.