Първите удари с F-35 бяха нанесени от израелски пилоти

Санкционираха 55 граждани при специализирана полицейска операция в Павликени Образувано е едно бързо производство за нерегламентиран превоз на пътници

Брошури подготвят шведите за война Инструкциите ще бъдат изпратени до всички 4,8 млн. домакинства

10 милиона лева за реклама на туристически райони „Труд” и ведомството организират поредица от кръгли маси за спа индустрията

“Ислямска държава” нападна позиция на правителствения режим в сирийската пустиня и отне живота на 26 войници

Георги Василев, шампион с „Етър“, „Левски“ и ЦСКА пред „Труд“: Грандовете свикнаха с разочарованието

Газова прошка търси България от Русия Радев поднови поканата си към Путин да ни посети тази година

Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Ким Чен-ун може да бъде отложена

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в сряда, 23 май 2018

Марк Зукърбърг пред ЕП: Не направихме достатъчно, за да защитим данните на потребителите

Сотир Цацаров и Цецка Цачева се срещнаха с американския си колега Джеферсън Сешънс

На 20-о място сме по бюджет за отбрана в ЕС Средните разходи за военнослужещ в съюза са 329 евро, а у нас - 93 евро

Двама френски туристи бяха нападнати от маймуни в Индия

БЛС се оттегли от здравната карта

Всеки трети живее в дом без канализация Безплатна вода за бедните предвижда нов Закон за ВиК

Световната банка очаква по-висок растеж в България

Финансистите прогнозират 3,5% икономически ръст за 2016 г. и 3,2% за 2017-та

Световната банка повиши прогнозата си за икономическия растеж на България, показва най-новия доклад на финансовата институция.

За 2016 г. се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на България да се увеличи до 3,5%, което е с 1,3процентни пункта / пр. п. / повече спрямо юнската прогноза на банката.

Финансистите очакват през 2017 г. растежът на страната ни да е 3,2%, което е с 0,5 пр. п.нагоре, а за 2018 – 3,1%, което е с 0,1 пр. п. повече в сравнение с предишните прогнози на банката. В първата си прогноза за 2019 г. Световната банка е записала, че през 2019 г. България ще има 3,1% икономически ръст.

За сравнение средният ръст на БВП на държавите от региона на Европа и Централна Азия, в който попадаме и ние, за 2016 г. се очаква да достигне 1,2%. За тази година очакваният растеж е 2,4%, като е коригиран надолу с 0,1 процентен пункт спрямо предишната прогноза. За 2018 г. Световната банка е записала 2,8% ръст на икономиките от региона.

В световен мащаб финансовата институция очаква ускоряване на растежа до 2,7% за тази година и 2,9% през 2018 и 2019 г., след като през 2016 г. достигна 2,3% – най-слабото представяне на световната икономика след кризата. Основен двигател на този растеж обаче са развиващите се икономики, защото само за развитите прогнозите са по-ниски – съответно 1,8% за 2017 и 2018 г. и 1,7% за 2019 г. „След години на разочароващ глобален икономически растеж, ние се радваме да видим по-силни икономически перспективи на хоризонта “, каза президентът на Световната банка Джим Йонг Ким.

“Сега е моментът да се възползваме от тази инерция и да се увеличат инвестициите в инфраструктура и хора. Това е от жизненоважно значение за ускоряване на устойчив и приобщаващ икономически растеж, необходим, за да се сложи край на крайната бедност “, допълни той. Банката отбелязва обаче, че се забавят инвестициите в развиващите се пазари, което представлява сериозно предизвикателство през тези страни. Това подкопава и перспективите им за растеж. Като основен риск през световната икономика институцията определя нарастващата политическа несигурност пред водещите икономики в света.

ЕК ни постави в по-ниска категория риск

ЕК подобрява оценката си за дългосрочната фискална устойчивост на страната, премествайки България от средна в ниска категория на риск. Европейската комисия публикува годишния си мониторингов доклад относно устойчивостта на дълга на държавите от ЕС.

По отношение на България ЕК потвърждава оценката на Министерството на финансите за ниска степен на риск пред краткосрочната и средносрочната устойчивост на публичните финанси, съобщава финансовото министерство. Същевременно ЕК подобрява оценката си за дългосрочната фискална устойчивост на страната, премествайки България от средна в ниска категория на риск.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.