Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Световната банка очаква по-висок растеж в България

Финансистите прогнозират 3,5% икономически ръст за 2016 г. и 3,2% за 2017-та

Световната банка повиши прогнозата си за икономическия растеж на България, показва най-новия доклад на финансовата институция.

За 2016 г. се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на България да се увеличи до 3,5%, което е с 1,3процентни пункта / пр. п. / повече спрямо юнската прогноза на банката.

Финансистите очакват през 2017 г. растежът на страната ни да е 3,2%, което е с 0,5 пр. п.нагоре, а за 2018 – 3,1%, което е с 0,1 пр. п. повече в сравнение с предишните прогнози на банката. В първата си прогноза за 2019 г. Световната банка е записала, че през 2019 г. България ще има 3,1% икономически ръст.

За сравнение средният ръст на БВП на държавите от региона на Европа и Централна Азия, в който попадаме и ние, за 2016 г. се очаква да достигне 1,2%. За тази година очакваният растеж е 2,4%, като е коригиран надолу с 0,1 процентен пункт спрямо предишната прогноза. За 2018 г. Световната банка е записала 2,8% ръст на икономиките от региона.

В световен мащаб финансовата институция очаква ускоряване на растежа до 2,7% за тази година и 2,9% през 2018 и 2019 г., след като през 2016 г. достигна 2,3% – най-слабото представяне на световната икономика след кризата. Основен двигател на този растеж обаче са развиващите се икономики, защото само за развитите прогнозите са по-ниски – съответно 1,8% за 2017 и 2018 г. и 1,7% за 2019 г. „След години на разочароващ глобален икономически растеж, ние се радваме да видим по-силни икономически перспективи на хоризонта „, каза президентът на Световната банка Джим Йонг Ким.

„Сега е моментът да се възползваме от тази инерция и да се увеличат инвестициите в инфраструктура и хора. Това е от жизненоважно значение за ускоряване на устойчив и приобщаващ икономически растеж, необходим, за да се сложи край на крайната бедност „, допълни той. Банката отбелязва обаче, че се забавят инвестициите в развиващите се пазари, което представлява сериозно предизвикателство през тези страни. Това подкопава и перспективите им за растеж. Като основен риск през световната икономика институцията определя нарастващата политическа несигурност пред водещите икономики в света.

ЕК ни постави в по-ниска категория риск

ЕК подобрява оценката си за дългосрочната фискална устойчивост на страната, премествайки България от средна в ниска категория на риск. Европейската комисия публикува годишния си мониторингов доклад относно устойчивостта на дълга на държавите от ЕС.

По отношение на България ЕК потвърждава оценката на Министерството на финансите за ниска степен на риск пред краткосрочната и средносрочната устойчивост на публичните финанси, съобщава финансовото министерство. Същевременно ЕК подобрява оценката си за дългосрочната фискална устойчивост на страната, премествайки България от средна в ниска категория на риск.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.