Сатиричното копие на баснята

Кремъл отрича намеса във Франция Води се разследване

Макрон опитва да тушира протеста (обзор) Няма да има увеличение на минималната работна заплата

Пловдив с бюджет от над 365 милиона лева за 2019-та

Младежът, изнасилил и убил старица в Бяла черква, посегнал и на друга баба (СНИМКИ)

Нина Добрев на екзотична ваканция в Индонезия

Белият дом търси заместник на ген. Кели Ник Айерс напуска администрацията

Община Кубрат заплашена от бедствено положение заради спиране на водата Общинското ВиК дължи 3 млн. лв. за ток и Енерго-Про спира електрозахранването

Две коли и микробус катастрофираха край Благоевград

Бивша шефка на Агенцията по лекарствата свидетелства по делото „Москов”: Турските ваксини са забранени Догодина разпитват премиера Бойко Борисов, бившата вицепремиерка Меглена Кунева и още над 20 души

Турция въведе мита за редица вносни стоки

Обвиненият за убийството на Десислава Стоянова бивш рейнджър остава в ареста Светослав Каменов избягал в Гърция, но се върнал

Газификация и превръщане на старите казарми в икономическо-технологичен парк са основните приоритети в Свищов Кметът на града Генчо Генчев направи отчет за дейността си през третата година от мандата

Ердоган: Никой не може да ни дава уроци по демокрация

Един е загинал и двама са ранени в катастрофа между тир и бус край Севлиево

Световната банка очаква по-висок растеж в България

Финансистите прогнозират 3,5% икономически ръст за 2016 г. и 3,2% за 2017-та

Световната банка повиши прогнозата си за икономическия растеж на България, показва най-новия доклад на финансовата институция.

За 2016 г. се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на България да се увеличи до 3,5%, което е с 1,3процентни пункта / пр. п. / повече спрямо юнската прогноза на банката.

Финансистите очакват през 2017 г. растежът на страната ни да е 3,2%, което е с 0,5 пр. п.нагоре, а за 2018 – 3,1%, което е с 0,1 пр. п. повече в сравнение с предишните прогнози на банката. В първата си прогноза за 2019 г. Световната банка е записала, че през 2019 г. България ще има 3,1% икономически ръст.

За сравнение средният ръст на БВП на държавите от региона на Европа и Централна Азия, в който попадаме и ние, за 2016 г. се очаква да достигне 1,2%. За тази година очакваният растеж е 2,4%, като е коригиран надолу с 0,1 процентен пункт спрямо предишната прогноза. За 2018 г. Световната банка е записала 2,8% ръст на икономиките от региона.

В световен мащаб финансовата институция очаква ускоряване на растежа до 2,7% за тази година и 2,9% през 2018 и 2019 г., след като през 2016 г. достигна 2,3% – най-слабото представяне на световната икономика след кризата. Основен двигател на този растеж обаче са развиващите се икономики, защото само за развитите прогнозите са по-ниски – съответно 1,8% за 2017 и 2018 г. и 1,7% за 2019 г. „След години на разочароващ глобален икономически растеж, ние се радваме да видим по-силни икономически перспективи на хоризонта „, каза президентът на Световната банка Джим Йонг Ким.

„Сега е моментът да се възползваме от тази инерция и да се увеличат инвестициите в инфраструктура и хора. Това е от жизненоважно значение за ускоряване на устойчив и приобщаващ икономически растеж, необходим, за да се сложи край на крайната бедност „, допълни той. Банката отбелязва обаче, че се забавят инвестициите в развиващите се пазари, което представлява сериозно предизвикателство през тези страни. Това подкопава и перспективите им за растеж. Като основен риск през световната икономика институцията определя нарастващата политическа несигурност пред водещите икономики в света.

ЕК ни постави в по-ниска категория риск

ЕК подобрява оценката си за дългосрочната фискална устойчивост на страната, премествайки България от средна в ниска категория на риск. Европейската комисия публикува годишния си мониторингов доклад относно устойчивостта на дълга на държавите от ЕС.

По отношение на България ЕК потвърждава оценката на Министерството на финансите за ниска степен на риск пред краткосрочната и средносрочната устойчивост на публичните финанси, съобщава финансовото министерство. Същевременно ЕК подобрява оценката си за дългосрочната фискална устойчивост на страната, премествайки България от средна в ниска категория на риск.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.