Световната банка повиши прогнозата си за ръста на икономиката на България до 3,8% през 2017 г.

Световната банка повиши драстично прогнозата си за ръста на икономиката на България през 2017 г. до 3,8% в последния си доклад за икономиките на Европа и Централна Азия, представен днес. В предишния доклад от май прогнозата за ръста на БВП на страната беше 3%.

В доклада се почва още, че през 2018 г. се очаква растежът да се ускори  до 3,9%, а през 2019 г. ще достигне 4%. Потреблението на домакинствата ще продължи да расте, инвестициите да останат стабилни, а износът на страната ще започне да нараства през 2018 г.

Според Световната банка доброто представяне на заетостта и заплащането, както и планираното увеличение на пенсиите, би трябвало да подкрепят реалния доход и още повече да намалят бедността. Прогнозите са нивото на бедността да спадне до 7,6% през 2017 г., 7,1% през 2018 г. и 6,7% през 2019 г.

Фискалната позиция на страната, обаче, леко ще се влоши през 2017 г. спрямо 2016 г., но ще се подобри в средносрочен план. През настоящата година дефицитът може да достигне 0,6% от БВП.

Пред страната остават редица предизвикателства и рискове - ключовото предизвикателство според Световната банка е България да ускори конвергенцията с останалите страни от Европейския съюз и да се справи с негативните последици от демографските промени.

За ускоряване на конвергенцията ще е нужно подобрение на производителността и участието на работната сила. Според изчисленията на СБ България ще трябва да ускорява ръста на производителността с поне 4% годишно, за да достигне средни нива на доходи на ЕС до едно поколение. За сравнение, годишният среден ръст е бил 2,5% годишно през последните шест години.

За да подобри представянето си по тези показатели обаче, България трябва да реши предизвикателствата си в управлението. Ефективността и ефикасността на публичните разходи в здравеопазването, пенсиите и дългосрочната грижа също трябва да бъдат подобрени, за да се гарантира включването на гражданите и устойчивостта на растежа в условията на демографски промени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес