Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Световната банка повиши прогнозата си за ръста на икономиката на България до 3,8% през 2017 г.

Световната банка повиши драстично прогнозата си за ръста на икономиката на България през 2017 г. до 3,8% в последния си доклад за икономиките на Европа и Централна Азия, представен днес. В предишния доклад от май прогнозата за ръста на БВП на страната беше 3%.

В доклада се почва още, че през 2018 г. се очаква растежът да се ускори  до 3,9%, а през 2019 г. ще достигне 4%. Потреблението на домакинствата ще продължи да расте, инвестициите да останат стабилни, а износът на страната ще започне да нараства през 2018 г.

Според Световната банка доброто представяне на заетостта и заплащането, както и планираното увеличение на пенсиите, би трябвало да подкрепят реалния доход и още повече да намалят бедността. Прогнозите са нивото на бедността да спадне до 7,6% през 2017 г., 7,1% през 2018 г. и 6,7% през 2019 г.

Фискалната позиция на страната, обаче, леко ще се влоши през 2017 г. спрямо 2016 г., но ще се подобри в средносрочен план. През настоящата година дефицитът може да достигне 0,6% от БВП.

Пред страната остават редица предизвикателства и рискове – ключовото предизвикателство според Световната банка е България да ускори конвергенцията с останалите страни от Европейския съюз и да се справи с негативните последици от демографските промени.

За ускоряване на конвергенцията ще е нужно подобрение на производителността и участието на работната сила. Според изчисленията на СБ България ще трябва да ускорява ръста на производителността с поне 4% годишно, за да достигне средни нива на доходи на ЕС до едно поколение. За сравнение, годишният среден ръст е бил 2,5% годишно през последните шест години.

За да подобри представянето си по тези показатели обаче, България трябва да реши предизвикателствата си в управлението. Ефективността и ефикасността на публичните разходи в здравеопазването, пенсиите и дългосрочната грижа също трябва да бъдат подобрени, за да се гарантира включването на гражданите и устойчивостта на растежа в условията на демографски промени.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. И пак са в грешка. Проблема е, че със занижените си прогнози нанасят щети на икономиката ни.

Отговорете