Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Най-малко 10 човека са в неизвестност след порой в израелската пустиня Негев

Световната банка повиши прогнозата си за ръста на икономиката на България до 3,8% през 2017 г.

Световната банка повиши драстично прогнозата си за ръста на икономиката на България през 2017 г. до 3,8% в последния си доклад за икономиките на Европа и Централна Азия, представен днес. В предишния доклад от май прогнозата за ръста на БВП на страната беше 3%.

В доклада се почва още, че през 2018 г. се очаква растежът да се ускори  до 3,9%, а през 2019 г. ще достигне 4%. Потреблението на домакинствата ще продължи да расте, инвестициите да останат стабилни, а износът на страната ще започне да нараства през 2018 г.

Според Световната банка доброто представяне на заетостта и заплащането, както и планираното увеличение на пенсиите, би трябвало да подкрепят реалния доход и още повече да намалят бедността. Прогнозите са нивото на бедността да спадне до 7,6% през 2017 г., 7,1% през 2018 г. и 6,7% през 2019 г.

Фискалната позиция на страната, обаче, леко ще се влоши през 2017 г. спрямо 2016 г., но ще се подобри в средносрочен план. През настоящата година дефицитът може да достигне 0,6% от БВП.

Пред страната остават редица предизвикателства и рискове – ключовото предизвикателство според Световната банка е България да ускори конвергенцията с останалите страни от Европейския съюз и да се справи с негативните последици от демографските промени.

За ускоряване на конвергенцията ще е нужно подобрение на производителността и участието на работната сила. Според изчисленията на СБ България ще трябва да ускорява ръста на производителността с поне 4% годишно, за да достигне средни нива на доходи на ЕС до едно поколение. За сравнение, годишният среден ръст е бил 2,5% годишно през последните шест години.

За да подобри представянето си по тези показатели обаче, България трябва да реши предизвикателствата си в управлението. Ефективността и ефикасността на публичните разходи в здравеопазването, пенсиите и дългосрочната грижа също трябва да бъдат подобрени, за да се гарантира включването на гражданите и устойчивостта на растежа в условията на демографски промени.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. И пак са в грешка. Проблема е, че със занижените си прогнози нанасят щети на икономиката ни.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.