Ултрасите заградиха „Герена“

Делио Роси: Оставка? Не се предавам, но ще говоря с шефовете

Време е прокуратурата да се самосезира

„Левски“ направи всичко, за да отпадне от „Вадуц“ и успя! Феновете бесни!

400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 18 юли 2018

Феновете на „Левски“ поискаха оставката на Роси, опитват да нахлуят на терена (СНИМКИ)

Дуел за поръчки между Боинг и Еърбъс (ИНФОГРАФИКА)

Една нова кола на 400 души от населението По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Бизнесменът Мирослав Хинков и съпругата му пътували в самолета, пуснат без проверка на Летище „София“ И двамата имали лиценз за пилот

Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Бойко Борисов: По време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна Щом дойде наше правителство - изсветлява, заяви премиерът

Адвокат иска 100 000 лв. от прокуратурата Юристът се жалва, че е претърпял психическо напрежение и е уронено името му

Москва и Скопие на нож след „руска намеса“ (обзор) Заев: Русия да разбере, че нямаме алтернатива на НАТО и ЕС

Развалят договора с ТЕЦ AES-Гълъбово Няма да претендират за неустойки

Световната банка повиши прогнозата си за ръста на икономиката на България до 3,8% през 2017 г.

Световната банка повиши драстично прогнозата си за ръста на икономиката на България през 2017 г. до 3,8% в последния си доклад за икономиките на Европа и Централна Азия, представен днес. В предишния доклад от май прогнозата за ръста на БВП на страната беше 3%.

В доклада се почва още, че през 2018 г. се очаква растежът да се ускори  до 3,9%, а през 2019 г. ще достигне 4%. Потреблението на домакинствата ще продължи да расте, инвестициите да останат стабилни, а износът на страната ще започне да нараства през 2018 г.

Според Световната банка доброто представяне на заетостта и заплащането, както и планираното увеличение на пенсиите, би трябвало да подкрепят реалния доход и още повече да намалят бедността. Прогнозите са нивото на бедността да спадне до 7,6% през 2017 г., 7,1% през 2018 г. и 6,7% през 2019 г.

Фискалната позиция на страната, обаче, леко ще се влоши през 2017 г. спрямо 2016 г., но ще се подобри в средносрочен план. През настоящата година дефицитът може да достигне 0,6% от БВП.

Пред страната остават редица предизвикателства и рискове – ключовото предизвикателство според Световната банка е България да ускори конвергенцията с останалите страни от Европейския съюз и да се справи с негативните последици от демографските промени.

За ускоряване на конвергенцията ще е нужно подобрение на производителността и участието на работната сила. Според изчисленията на СБ България ще трябва да ускорява ръста на производителността с поне 4% годишно, за да достигне средни нива на доходи на ЕС до едно поколение. За сравнение, годишният среден ръст е бил 2,5% годишно през последните шест години.

За да подобри представянето си по тези показатели обаче, България трябва да реши предизвикателствата си в управлението. Ефективността и ефикасността на публичните разходи в здравеопазването, пенсиите и дългосрочната грижа също трябва да бъдат подобрени, за да се гарантира включването на гражданите и устойчивостта на растежа в условията на демографски промени.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. И пак са в грешка. Проблема е, че със занижените си прогнози нанасят щети на икономиката ни.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.