Световната банка прогнозира по-нисък растеж за България през 2017 г.

Световната банка понижи прогнозата си за икономическия растеж на България през 2017 г. В пролетната си прогноза институцията посочва, че реалният ръст на брутния вътрешен продукт на страната ни ще достигне 3%, а през януари прогнозата бе за 3.2%.

За 2018 г. Световната банка прогнозира, че БВП на България ще нарасне до 3,2%, а през 2019 г. ще се ускори до 3,3%, което е съответно с 0,1 и 0,2 процентни пункта повече спрямо предишната прогноза, става ясно от последния доклад на банката.

В доклада се посочва, че в региона на  Европа и Централна Азия, в който влиза и страната ни, действат различни геополитически фактори, които крият рискове за икономиките. Политическата нестабилност в района, опасността от поевтиняването на суровините и срив на международните финансови пазари са сред основните рискове.

От държавите в региона Европа и Централна Азия, в който е включена и България, най-бърз ръст през тази година се очаква да постигне Узбекистан – 7,6%, следван от Туркменистан – 6,3%, и Таджикистан – 5,5%. За Македония се очаква растеж от 2,8% през 2017 г., за Румъния – 4,4%, за Сърбия – 3%, а за Турция – 3,5%. Най-слабо ще се представи Азербайджан - с -1,4%.

Световната банка прогнозира 2,7% ръст на глобалната икономика през тази година и 2,9 % през 2018 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес