Световният IT срив не засегна критично България

Световния IT срив доведе до хаос на много летища по света.

Няма данни за кибератака

Глобалният проблем се дължи на дефект при ъпдейт

Български държавни институции не пострадаха

Дефектна актуализация на софтуер предизвика глобален срив в IT системите по целия свят и засегна работата на много институции и фирми. Световният срив в услугите на американската компания за киберсигурност “Крауд Страйк” доведе до отказа на “Уиндоус” компютрите. Няма данни за кибератака, казаха експерти.

На фона на световната паника, България се размина без сериозни проблеми. За няколко часа бяха ограничени услугите на БТК и няколко банки, но не и фатално. Летище София продължи нормалната си работа. Нямаше проблеми при излитанията от столицата, закъсненията на полетите от Европа бяха по независещи от България причини. До редакционното приключване на броя на в. "Труд news" в ГДБОП не беше постъпвала информация за засегнати държавни институции. От медиите единствено Нова телевизия излезе със съобщение, че част от системите є са засегнати, но нито ефирът пострада, нито интернет сайтът на NOVA.

Не такава обаче бе картината по света. Във Великобритания Sky news спря. Засегнати бяха летища, банки, магазини, фондовите борси в Лондон и Дубай. В САЩ и Австралия авиокомпании отложиха полетите си, а спешният телефон 911 отказа. Авиокомпаниите “Луфтханза”, “Райънер” и “Търкиш еърлайнс” предупредиха, че изпитват затруднения. В навечерието на Олимпийските игри IT- системите в Париж също бяха ударени.

Джордж Курц, основател и главен изпълнителен директор на фирмата за киберсигурност CrowdStrike, заяви, че “компанията дълбоко съжалява за последиците, които сме причинили на клиентите”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България