Световни експерти по информационна сигурност пристигат в България за международна конференция “Предизвикателства в кибер сигурността“

Снимка: Архив

На 26 март (понеделник) от 09:00 до 18:30 часа в зала 3 на НДК ще се проведе международна конференция "Предизвикателства в кибер сигурността" (Cybersecurity Challeges Conference). В събитието ще участват над 150 делегати от Европа и САЩ, от правителствения сектор, европейските институции, представители на бизнеса, академичните среди и неправителствени организации. Гости на официалното откриване на конференцията са комисарят по цифрова икономика и общество Мария Гарбиел и вицепремиерът Томислав Дончев. Сред участниците в дискусионните панели са директорът на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) Удо Хелбрехт, генералният секретар на Европейската организация за киберсигурност Луиджи Ребуфи, вицепрезидентът на Международната корпорация за интернет имената и адресите (ICANN) Жан-Жак Сахел, както и представители на НАТО, Европол, Европейската агенция по отбрана, EК и други.

През 2017 г. потребителите на интернет достиганаха 51% от световното население, а устройствата, свързани с интернет - 8,4 милиарда в целия свят. При тези темпове на нарастване, кибер престъпността вероятно ще се превърне в най-голямата заплаха в света, която може да причини сериозни икономически щети - по различни изчисления над 6 трилиона долара само през следващите две години.

Амбициозният пакет за кибер сигурност, представен от Европейската Комисия на 13 септември 2017 г., беше последван от редица заключения на Съвета и от План за действие за тяхното прилагане. Всички те подчертават необходимостта от засилване на капацитета на ЕС да възпира и реагира на кибер атаки. В тази връзка се насърчават обмена на добри практики, инвестициите в обучение по кибер сигурност, повишаване на осведомеността и възпитанието на регулярни навици за кибер хигиена.

Темите в четирите дискусионни панела на конференцията «Предизвикателства в кибер сигурността» акцентират върху приложението на политиките за кибер сигурност и кибер устойчивостта като стратегически приоритет; засилената и координираща роля на една обновена Европейска агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) за изграждане и поддържане на координационен механизъм за колективен отговор при кибер заплахи; ресурсите и компетенциите на страните членки, и приложението на указанията за кибер дипломация.

На форума ще бъде представена и Националната кампания на Държавна агенция „Електронно управление“ за кибер хигиена, под патронажа на комисар Мария Габриел, която се осъществява с подкрепата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на образованието и науката, Министерство на Българското председателство на Съвета на ЕС, Главна дирекция за борба с организираната престъпност, Дигитална Национална Коалиция и Вайбър Медия ЕООД. Експерти от Държавна агенция «Електронно управление» ще представят за първи път съвместно разработената с експерти от Вайбър платформа за обмен на съобщения (чатбот) и стикер пакет, специално адаптиран за целите на кампанията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България