Световни звезди се обявиха срещу AI

Според изпълнителите изкуственият интелект саботира творчеството

Повече от 200 изпълнители, сред които Джон Бон Джоуви, Енгелберт Хъмпърдинк, Кейти Пери, Били Айлиш, Джей Балвин и Тина Синатра - дъщерята на Франк Синатра, се обявиха срещу навлизането на изкуствения интелект в музикалната индустрия. В звездния списък са още Кейси Мъсгрейвс, Джа Рул, Джонас Брадърс, Миранда Ламбърт и групата Пърл Джем.

В отворено писмо, инициирано от организацията с нестопанска цел Artist Rights Alliance, утвърдените имена от музикалния бизнес призовават разработчиците на изкуствен интелект, технологичните компании, платформите и компаниите за цифрови музикални услуги да "прекратят използването на изкуствен интелект за нарушаване и обезценяване на правата на хората на изкуството". 

Според творците изкуственият интелект ще промени творческите индустрии, както и цялата икономика на САЩ, по фундаментални начини, които все още не са достатъчно добре разбрани. Сред заплахите от AI те изреждат клонирането на гласове и deep fake, както и безотговорните употреби на като използването на изкуствения интелект за имитации, което води до намаляване на авторските възнаграждения на артистите.

"Вярваме, че когато се използва отговорно, ИИ има огромен потенциал за развитие на човешката креативност и по начин, който позволява разработването и развитието на нови и вълнуващи преживявания за музикалните фенове навсякъде", се казва в писмото. "Трябва да се предпазим от хищническото използване на изкуствен интелект за кражба на гласове и образи на професионални артисти, за нарушаване на правата на творците и за унищожаване на музикалната екосистема", се казва още в писмото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес