Световноизвестен гръцки изпълнител с концерт в Пловдив за Деня на Европа

unnamed-32Световноизвестният изпълнител на гръцка народна музика Лакис Халкяс ще изнесе концерт в Пловдив за Деня на Европа заедно с оркестъра на държавното музикално училище в град Комотини. Програмата на концерта, който ще е на 9 май (вторник) от 18 часа на Римския стадион край Джумая джамия, ще е от 2 части и при безплатен вход.

В първата част Jazz Big Band на училището в Комотини ще изпълни музика и творби на известни композитори като Henry Mancini, Ruiz and Gimble, Duke Ellington, Billy Joel и др. След това Лакис Халкяс заедно с ансамбъл, състоящ се от хор, струнен оркестър, брасгрупа и народен бузуки оркестър ще изпълнят песни от композиторите Микис Теодоракис, Янис Маркопулос, Горан Брегович, Удо Юргенс, както и образци от гръцкия фолклор.

Лакис Халкяс принадлежи към четвъртото поколение на най-голямата музикална фамилия в Гърция. От ранна детска възраст започва музикална кариера редом с известните изпълнители като Сотирия Белу, Стелиос Казантзидис и Григорис Битикотсис. Бил е изпълнител на най-популярните композитори на гръцката (ребетики) музика като Маркос Вамвакарис, Василис Тситсанис. В края на 60-те години на 20-и век заминава за САЩ и Канада, където започва тясно сътрудничество с Антъни Куин за филма "Зорба гъркът". Лакис Халкяс изпълнява с голям успех песни, написани специално за него от прочутите гръцки композитори Микис Теодоракис, Янис Маркопулос, Христос Николопулос, Христос Леондис и Лукианос Келайдонис.

В резултат на многото издадени през годините CD, както и от многобройните концертни турнета по света, става любим и изключително популярен на международната сцена. Характерният тембър на гласа му и богатата изразителна гама го утвърждават като един от най-добрите изпълнители на гръцка народна музика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България