Световноизвестният оперен бас Орлин Анастасов: В България има гласове, но не се оценяват

В България в момента има уникални оперни гласове, но те не се оценяват по достойнство. Това заяви във Велико Търново оперният певец с 20-годишна кариера в най-големите театри по света Орлин Анастасов.

Талантливият българин, който е участвал в спектакли в най – престижните оперни театри, гостува в старата столица по повод концерта на италианския квартет “INCANTO” и Орлин Горанов. Първото турне на италианките в България се осъществява от основаната от певеца едноименна фондация.

“Младите, които учат оперно пеене рискуват да се изгубят по пътя. Те не искат да работят за 500 лева”, коментира оперният ас.

Според него не само у нас е трудно. В Италия, която е с традиции в оперното изкуство страшно много млади хора учат оперно пеене, но се налага да си пробиват път "с лакти", за да стигнат до голямата сцена. Въпреки това там все още могат да се видят спектакли на много високо ниво.

"Има постановки с гостуващи от цял свят певци и диригенти, но липсва връзка между учениците и голямата сцена", каза Анастасов.

Именитият изпълнител добави, че у нас също като че ли липсва приемственост. Освен проблемът с ниските заплати, друг факт, с който младите певци се сблъскват е, че не могат да се реализират по достойнство.

“Има и друг начин. И той е да имаш голяма доза късмет и някой да те забележи, както в моя случай, но това е изключителна рядкост. Аз съм един от малкото.”, сподели Орлин Анастасов.

Оперният певец уточни, че фондацията, която той оглавява се занимава точно с осъществяването на връзката между завършващите млади певци и голямата сцена.

"Ние им осигуряваме възможност да излязат и да покажат таланта си пред публика. За младите и стартиращи оперни певци най-трудно е да тръгнат, някой да им подаде ръка. А това на практика не се случва. Затова предстои работа в тази посока", сподели Анастасов.

Той разкри, че през идната година предстои реализацията на грандиозен спектакъл на сцена под звездите на крепостта Царевец във Велико Търново с участието на оперен театър от България. Подробностите обаче засега остават в тайна. Възможно е в бъдеще той също да направи съвместни изпълнения с чаровните италианки от “INCANTO”.

“Щом Орлин Горанов пее с тях, защо и аз да не се включа и да направим нещо съвместно”, смята Анастасов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура