Световноизвестното сопрано Красимира Стоянова избра млади оперни певци за концерт в Пловдив

Световноизвестното сопрано Красимира Стоянова избра две млади оперни звезди за концерт тази вечер от 18.30 часа на сцената на Балабановата къща в Старинен Пловдив. Събитието е част от афиша на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща", а участие в него ще вземат басът Божидар Божкилов и мецосопраното Салина Александрова.

Последните новини около прочутото наше сопрано донесоха нова радост и гордост за България, след като Красимира Стоянова пожъна триумф с превъплъщението си в "Аида" на Джузепе Верди в "Метрополитън опера" в Ню Йорк. Музикалната критика пък я оцени като най-добрата Аида, представяна от години в МЕТ! Прочутата наша певица е една от избраниците на съвремието, чието име краси афишите на най-престижните оперни и концертни зали в света: Щаатсопер във Виена, Ковънт Гардън - Лондон, Ла Скала в Милано, Метрополитън опера - Ню Йорк, Баварската опера - Мюнхен, Щаатсопер - Берлин, Тетро Лисео - Барселона, Тетро Реал - Мадрид, Оперния театър - Цюрих, Карнеги хол - Ню Йорк, Операта на Бастилията - Париж, Операта във Франкфурт на Майн и много други.

Наред с бляскавата си и интензивна сценична кариера Красимира Стоянова в последните години отдава време и сили и на обучението и подкрепата на млади таланти. През 2011 г. тя участва в "Дни на музиката в Балабановата къща" в партньорство с изтъкнатия пианист Божидар Ноев с рецитал, превърнал се в незабравим празник за публиката, - едно от събитията, които закономерно донесоха на фестивала наградата на Българското национално радио "Музикален проект на годината". От 2017 г. именитата певица разширява параметрите на професионалното си сътрудничество с "Дни на музиката в Балабановата къща" чрез инициирането на поредица от концерти в елитния форум, за които тя ще подбира и подготвя талантливи млади певци. Първите избраници в концертната серия са именно Салина Александрова и Божидар Божкилов.

Салина Александрова завършва Университета за музика и сценично изкуство (MDW) във Виена. В австрийската столица се запознава и работи с примата Красимира Стоянова. През 2014 г. участва във Великденския музикален фестивал в Баден-Баден в постановката на "Манон Леско", а през 2015 и 2016 г. играе в продукцията на Анна Нетребко "Снежната кралица" в двореца "Естерхази" в Австрия. Концертира активно със световноизвестния "Orquesta de Guitarras de Barcelona" под ръководството на основоположника му Сержи Висенте.

Божидар Божкилов на 19-годишна възраст пък дебютира в "Севилският бръснар" от Джовани Паизиело като Дон Базилио и Нотариуса на оперните сцени в Л`Акуила и Сулмона, Италия. И това е само началото на успешните му дебюти в "Травиата" и "Мадам Бътерфлай" във Флоренция и други градове на Тоскана, "Джани Скики" в Националната опера на Лотарингия в Нанси, "Евгений Онегин" в Софийската опера и балет и др. Носител е на куп престижни награди от международните певчески конкурси като "Мария Каниля" - Сулмона, O.M.E.G.A - Флоренция, "Измаеле Волтолини" - Бусколдо; "Йоле де Мария" - Сицилия, "Cantando l`opera" - Неапол, "Спацио музика" - Орвието, "Люба Велич" - Виена, "Николай Римски-Корсаков" - Русия, и др. Клавирният съпровод на двамата певци е поверен на българската пианистка Вяра Шуперлиева, преподавател в университета "Моцартеум" в Залцбург (Австрия).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България