Фитнес пази „Юнайтед“ от контузии

На 23 юли 2019 да почерпят

Тъкмят рецептата за бира със светена вода Кехлибарената течност ще се казва A-Men

Проф. Кантарджиев: Тигровият комар не пренася тропически вирусни инфекции

Русия и Турция може да правят заедно С-400

Тръмп: Вашингтон работи с Исламабад за слагане на край на войната в Афганистан

Не забраняват фермерските пазари Има заповед за спиране на продажбите на свинско месо и месни продукти

Кубрат Пулев си върна боксовия лиценз в САЩ

Бул. „Витоша” e №3 по ръст на наемите Цените са се повишили с 8,3% в рамките на една година

Макрон: 14 страни-членки на ЕС се споразумяха за нов „механизъм за солидарност“ за мигрантите

Бурджу Йозберк е красива и талантлива

Цените на петрола се повишиха

НАП спира временно 6 електронни услуги Няма достъп до обявите за продажба на имущество на длъжници

Имам ли право на майчински, ако ме съкратят в срока за изпитване

Откриха тухла с печат с името на римския консул Марулус в древния град Нове Уникалната находка датира от 184 година

Световно кино сред рибарските лодки Изкуството оплете в мрежите си морските мъже от "Карантината"

Кино на пясъка и сред рибарските лодки в местността „Карантината“ във варненския квартал „Аспарухово“ е като филм за различни светове, които среща един бряг и е едно уникалното творение на седмото изкуство и на живота. Негов създател е артсдружение „Дедал“, входът е безплатен, а купонът е истински.

Кинофестивалът „Карантината“ в едноименното рибарско селище има своето пето юбилейно издание, което в пет вечери показва 41 селектирани дебютни ленти в различни жанрове от 16 страни.

Големият екран събира от 2 до 6 юли между 300 и 500 зрители всяка вечер, предимно млади хора от различни националности, които говорят поне 15 различни езика. Морските мъже тук, вече попаднали в мрежите и магията на изкуството, са гостоприемни домакини.

Доайените в рибарската задруга Яро и Митко приготвят за кинопубликата огромна тенджера с миди и лющян, майсторите на хайвер щедро мажат сандвичи, които вървят с изстудено и безплатно бяло вино и розе. И да гърми и да трещи, никой не мърда от мястото си, докато филмът не се извърти, но организаторите са осигурили и красиви цветни чадъри за дъжд.

„Рибарите са особени хора, носят свободата на морето, обидени от градския живот, малко дръпнати и неконтролируеми“, казва за тях авторът на идеята за кинофестивала Дарин Сотиров. Всъщност тя се ражда и създава от много негови приятели и съмишленици. Тръгва покрай рождения ден на известния варненски художник Кирил Петров, който поканил гостите си при рибарите в „Карантината“. Това става в тревожното и несигурно за тях време, когато искаха да ги изгонят от брега, за да го бетонират. На тяхната битка с мутрите и строежите посвети двата си филма режисьорът Атанас Киряков-„Омагьосан от морето“ и „Бартер“.

Решихме чрез съвременното изкуство и този фестивал да покажем колко ценно е това място с хората и поминъка им, който е на изчезване, разказва за началото Дарко, който е четвърто поколение варненец, отраснал на вълнолома със сафрида и мидите, с любовта към морския живот. Идеята на варненските възрожденци това място на бита да стане културен център и да идват филми, художници и артисти от цял свят, се сбъдва, а в рибарските раздумки вече трайно са се настанили термини като кинематография, изкуство, международен фестивал, няма чалга и „камъните падат…“, а звучи рок-и джазмузика.

Заедно се черпят, говорят за световната култура, ловят с тях риба, помагат им за мрежите, а вече навсякъде и извън пределите на страната се носи славата на морските мъже от кв.“Аспарухово“.

Това са резултатите от няколкогодишното съвместното общуване . Проектът на общината за рибарско пристанище не само не застрашава, а ще модернизира селището край него. Местната власт е с тях, казва Дарин Сотиров. Самите обитатели вече стягат бараките си, разкрасяват мястото с цветя и зеленина, с оригинални решения в екстериорния дизайн променят визията на „Карантината“.

Оформили са два булеварда, породени от живи легенди в местния фолклор -„Матрицата “ и „Ангъчка“, за които ще настояват местната управа да ги включи в пътните карти, а таксиджиите в маршрутите си. Документалният филм „Ангъчка“ /б.р.означава всичко и нищо на местен жаргон/ на „Дедал“, резултат на 2-годишно изследване на бита и фолклора на малката рибарска общност, разкрива живота й от всички гледни точки-от малките и незначителни неща от ежедневието, през историите за големи риби и морски сирени, до рибарството като светоглед, мислене, житейска съдба и философия.

Авторският колектив – Георги Кръстев, Дарин Сотиров и Цветан Кръстев, беше номиниран за награда „Варна“ в раздел“Кино“.Международният кинофестивал „Карантината” е част от интернационалната фестивална общност Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE) и е носител на EFFE Label 2017-2018, който се присъжда на фестивали, придържащи се към високо художествено качество и имат значително влияние на местно, национално и международно ниво.

Екипът, който го подготвя, е от 12-15 души и работи напълно безвъзмездно заедно с доброволци, които са между 50-100. Община Варна финансира тази година уникалния проект с 16 000 лева, а останалите средства от необходимия бюджет в размер на 22 800 лева идват от дарители.За зрителите има всяка вечер безплатен автобус в двете посоки до „Карантината“. Кръстихме го на името на рибарското селище -домакин, за да помогнем на млади автори да прескочат този карантинен период, в който академизмът ги отхвърля, и да направим филмите им гледани и известни , казва Дарин Сотиров.

Международният кинофестивал, прескочил вече границите на Варна и страната, далеч не изчерпва творческата биография на „Дедал“.

Тези над дузина творци – художници, артисти, дизайнери, музиканти, фотографи правят от 10 години насам безплатна школа за талантливи деца и младежи в неравностойно положение на възраст между 7 и 20 години.“Беше голяма криза, градът тъмен, пуст и потиснат. Казвам си пак искат да ни накарат да напуснем България, че нещата са много кофти. Я да ги направим да станат по-добри и да продължим да живеем в родината си и в любимия си град“, разказва как се създава преди 11 години идеята за школа“Дедал“ Дарин Сотиров. Тогава събрали 15 деца чрез медиите, „Закрила на детето“, „Социално подпомагане“ и общината.

Тази година младите таланти са 170, а за тези 10 години са минали над 1500. Школите са по изобразително изкуство, склуптура и моделиране, фотография и кинематография, ударни инструменти, уебдизайн технологии. Децата идват с различни съдби, с много драми, животът е особено място, но с времето чрез изкуството преодоляха болката, тъгата и тревогите, казва Дарко. Школата създава традиция през всяка следваща година да показва на широката публика във Варна по една голяма обща изложба на децата, които изучават изобразително изкуство.

Местата на експозициите, различни от традиционните, са – дворът на Археологическия музей, площадът пред Съдебната палата, Яхт клубът на пристанище Варна и нарочно създаденият Арт – салон за презентиране творбите на младите автори в Апелативния съд. Много от възпитаниците на „Дедал“ са пръснати сега по света, но участват в превеждането на филмите на Международния кинофестивал „Карантината“, други вече преподават на млади таланти.

Всяка година на 28 декември всички се събират там, откъдето е тръгнал творческият им и жизнен път. Като символ, че мечтите летят от миналото през настоящето към бъдещето, е инсталацията от хиляда жерава-, направена от страници на учебници и вдъхновена от романтичната японска легенда, която гласи, че ако сгънеш хиляда хартиени жерава, желанието ти скоро ще се сбъдне. Това е първата самостоятелна изложба на Калина Ганкова -„Мечта“.

Своето свободно време и всеотдайност на младите таланти посвещава дългогодишният преподавател в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“-Свилен Георгиев, съмишленик и творец от екипа „Дедал“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.