Светослав Малинов: Възобновяването на АЕЦ „Белене” ще се третира от ЕК като нов проект

Площадката на АЕЦ „Белене” е опасна сеизмична зона и нека бъдещи инвеститори не си въобразяват, че ще дойдат на подреден терен с готова нотификация. Такова предупреждение отправи евродепутатът Светослав Малинов по БТВ.

Вчера Малинов получи отговор на запитване към еврокомисаря по енергетика Ариас Канете, в който се посочва, че „Белене” на практика се намира в нулева фаза, след като българското правителство реши да го прекрати.

„Целта ми е да се сложи край на една лъжа или по-скоро на едно съзнателно изопачаване на истината, на отказа от това да се признаят фактите, а именно – че след като е спрян от българското правителство, възобновяването на проекта „Белене” ще се третира като нов проект”, подчерта Малинов.

Това, по думите му, означава сложни и изтощителни процедури по одобряване, които биха отнели прекалено дълго време.

Евродепутатът поясни, че стандартите на Комисията са изключително завишени с оглед на трагедията във Фукушима и предпоставките за подобен сценарий и у нас.

„Има два много силни акцента върху сеизмичността и съхраняването на отработеното гориво. И по двата фактора България има огромни проблеми – площадката в „Белене” е определена като принадлежаща към сеизмична зона”, поясни той.

Според Малинов сеизмичността на района, в който трябва да бъде изградена втората атомна централа, е констатирана не от БАН, а от Европа.

„Европейската комисия отговаря на мен, но всъщност се обръща към всички хора в България, които са заинтересовани. В момента европейската комисия ни защитава от българското правителство за казуса АЕЦ „Белене”, което е изключително тъжно”, каза Малинов.

В студиото евродепутатът прочете стенограма на думите на премиера Бойко Борисов от 2012 година, с които министър-председателят изтъкнал същите мотиви за опасността от земетресение и последиците от него.

Малинов призова и енергийния министър Теменужка Петкова „ако не я е срам, да зададе същия въпрос на Еврокомисията – какво означава възобновяването на проекта АЕЦ „Белене” през 2018 г.".

Евродепутатът отправи и друг въпрос към енергийния министър, провокиран от достигнали до него данни, свързани със съхраняването на отработката на ядреното гориво. По думите на Малинов въпросът „бавно пълзи към институциите” и може да бъде спрян лично от Петкова.

„Вярно ли е, че отработеното ядрено гориво, което е един от възможно най-опасните отровни елементи с оглед на своята радиоактивност, през последните три години се трупа тихо и незабележимо на площадката на „Козлодуй” и правителството пести пари, които са необходими, за да бъде дадено за преработка”, попита Малинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България