В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Свещената вода бликва от Голямата базилика в Плиска

Основите на Голямата базилика ще бъдат заздравени с мощни бетонови инжекции, тъй като храмът е построен върху льосова почва, която може да не издържи тежестта на строежа, когато църквата се издигне нависоко.

Конструкторите започват работа по свещения кладенец, ротондата и баптистериума

Държавното финансиране ще стигне само донякъде

Реставрацията на Голямата базилика в Плиска е подновена. Първата задача е свещената вода да бъде отведена до ротондата, за да могат хората да си взимат от нея. Това обяви пред “Труд” директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Голямата базилика е най-големият християнски храм в Европа до XV век. Тя е майка на всички български църкви и на всички православни църкви в Източна Европа. Кладенецът там бе открит през 2015 г., а Божидар Димитров обяви водата в него за свещена. Според него баба Ванга предрекла, че България ще се оправи, когато се доизгради Голямата базилика и от кладенеца текне вода.

“Ще се справим първо със свещената вода, около която се вдигна толкова шум. Ще направим свещения кладенец и с тръбопровод ще изведем водата, както е било едно време. В средата на големия двор, е имало ротонда. Тя е била с няколко колони и с каменен балдахин отгоре. Там ще има камък, от който ще тече водата, за да могат хората да си взимат от нея”, обясни историкът.

По думите му ще се наблегне и на възстановяването на баптистериума, където се кръщават по 13-14 деца всяка събота и неделя, когато времето позволява.

Финансирането е частично от държавата. “Засега средства има, но ще се работи интензивно и ще свършат бързо. Затова ще разчитаме и на дарения”, посочи още директорът на НИМ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. чиста проба шаманизъм! българия ще се оправи когато отново заработи сериозна промишленост в нея. останалото са политически алабализми, като сегашните супер обещания за изборите.

  2. По данни на статитиката през 2016г делът на промишлеността в БВП е по-голям от този на германската в Германия. Тъй, че намалете плюенето към България и българите.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.