Стартираха „Ученически игри 2019“ в Благоевград

Един месец безплатни прегледи за глаукома във ВМА

Ангел Джамбазки: „Родител 1“ и „Родител 2“ е дискриминация, въведете пол „+безкрайност“

53-годишна жена загина при пожар в дома си в град Искър

Генералният мениджър на „Силвър Стар” в България Ролф-Юрген Заерле: Новите Мерцедеси изпреварват и самолети в технически план Предлагаме автомобили за по-малко от 500 лв. на месец, защото вярваме в сбъднатите мечти

Българин изчезна на остров Санторини

Горанов: Позицията на ГЕРБ за изборното законодателство се промени заради усещането, че се отдалечихме от хората

Александър Симов: БСП не влиза в политически договорки

Д-р Атанас Мангъров: Няма опасност за плода на бременната жена, болна от морбили

Как руса сервитьорка сервира капучино?

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Оттеглихме промените в прага за преференциите в Изборния кодекс заради стабилността на държавата

Прокурор Русинова за случая в Нови Искър: Когато Георги е бил арестуван е говорил за МИ-6 и психотропни оръжия

Томислав Дончев: Решението за прага на преференциите беше грешка

Проф. Калин Гайдаров: До случая в Нови Искър е довело както развитието на състоянието на убиеца, така и вътрешни проблеми в семейството

Разчистени са токсичните отпадъци, изхвърлени край гара Яна

Свещената вода бликва от Голямата базилика в Плиска

Конструкторите започват работа по свещения кладенец, ротондата и баптистериума

Държавното финансиране ще стигне само донякъде

Реставрацията на Голямата базилика в Плиска е подновена. Първата задача е свещената вода да бъде отведена до ротондата, за да могат хората да си взимат от нея. Това обяви пред “Труд” директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Голямата базилика е най-големият християнски храм в Европа до XV век. Тя е майка на всички български църкви и на всички православни църкви в Източна Европа. Кладенецът там бе открит през 2015 г., а Божидар Димитров обяви водата в него за свещена. Според него баба Ванга предрекла, че България ще се оправи, когато се доизгради Голямата базилика и от кладенеца текне вода.

“Ще се справим първо със свещената вода, около която се вдигна толкова шум. Ще направим свещения кладенец и с тръбопровод ще изведем водата, както е било едно време. В средата на големия двор, е имало ротонда. Тя е била с няколко колони и с каменен балдахин отгоре. Там ще има камък, от който ще тече водата, за да могат хората да си взимат от нея”, обясни историкът.

По думите му ще се наблегне и на възстановяването на баптистериума, където се кръщават по 13-14 деца всяка събота и неделя, когато времето позволява.

Финансирането е частично от държавата. “Засега средства има, но ще се работи интензивно и ще свършат бързо. Затова ще разчитаме и на дарения”, посочи още директорът на НИМ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. чиста проба шаманизъм! българия ще се оправи когато отново заработи сериозна промишленост в нея. останалото са политически алабализми, като сегашните супер обещания за изборите.

  2. По данни на статитиката през 2016г делът на промишлеността в БВП е по-голям от този на германската в Германия. Тъй, че намалете плюенето към България и българите.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.