Рекс Тилърсън: Русия е отговорна за нападенията с химическо оръжие в Източна Гута

Отпускат евросредства за възстановяване на щетите от пожарите в Кресненското дефиле

Големите имена на блус и джаз музиката Йълдъз Ибрахимова и Влатко Стефановски покоряват “Blagoevrgad Blues & Jazz”2018

Национален форум за дебатиращи в Бургас

Потвърдиха се тайните договорки на висши чиновници от МС със зелените

Десислава Атанасова: Вотът на недоверие е загуба на парламентарно време

Гласуват вота на недоверие на 25 януари

Мустафа Карадайъ: Това правителство е обречено да се провали и да падне

Общината глоби пловдивчанин, гледал кози над нормата Половината били на родителите му, но това не проработи в съда

Автокрадецът Яро получи една година затвор Възможно е да не лежи и един ден, ако се признаят престоите му под стража и под домашен арест

Арестуваха мъж за блудство в кв. „Бъкстон“ в София

Пореден сблъсък между Елена Йончева и Делян Добрев – този път в парламента

Филмът „Формата на водата“ получи 13 номинации за наградите „Оскар“

5 години затвор за сериен нападател на жени

Йордан Цонев: „Недоразумение“ говори с менторски тон на ДПС, една партия със заслуги за мира и демокрацията

Свещеник в акция „Църква“

Човек никога не знае откъде ще получи помощ за вярата. Понякога тя идва от най-неочакваното място след чукане на много врати. И 5 лв. може да се окажат по-ценни от стократно по-голяма сума. Така разсъждава свещеник Андрей Стефанов от Нови пазар, който за пореден път „бие камбаната“ за църквата „Света Петка“. За над 10 000 души в града тя е единственото място за молитва и за хубаво, и за лошо. Трябват 15 000 лв., за да бъде завършено зографисването й. До скоро старата църква била с напълно бели стени, но зографът Ивайло Андонов започнал изписването им и по тях вече греят част от библейските сцени. За довършването им отец Андрей отправя молба дори и в личния си фейсбук. „Обръщам се към всички, които биха пожелали да участват в това дело и да оставят парченце от своята вяра върху стените на храма за прослава на Бога и за свое спасение“, пише свещеникът.

Село Черноглавци с 5-6 християни е сред щастливите изключения с ремонтирана църква.
Село Черноглавци с 5-6 християни е сред щастливите изключения с ремонтирана църква.

Лайковете са стотици, очаква се и реална подкрепа. Такава, каквато беше оказана през последните няколко месеца, когато стартира акцията за ремонт на църквата. „Света Петка“ е най-старата в региона, вдигната е през 1850 г. Сградата й е била опожарявана, а след това е съградена пак през 1935 г. Тогава сърцати дарители я издигнали по-висока. Това разказали на отец Андрей „наборки“ на първия храм. Вкопаната сграда била толкова ниска, че от улицата като хлапета те наблюдавали как се извършват вътре венчавки и се радвали на булките.

С годините и втората сграда започнала да се руши заради липса на средства за основен ремонт.

Новопазарчани и щедри фирми обаче събрали над 50 000 лв. за няколко месеца. В градчето още се помни благотворителният концерт на певицата Тони Димитрова и местни състави през май т.г. 8000 лв. отпуснали и от Дирекцията по вероизповедания. С парите покривът на църквата вече е пренареден, таванът е обшит с дърво, сменен е старият прогнил цокъл по стените. Закупени са нови полилеи, както и красиви поставки за иконите (аналои), скоро ще има и удобни свещници с аспиратори. Само с тях от опушване ще се опазят красивите стенописи, обяснява отец Андрей. На път да се сбъдне е и идеята за църковен музей и неделно училище – за тях е ремонтирана прицърковната къща, закупени са и чинове. Има още малко довършителни дейности и ще се търси педагог за децата.

Отец Андрей признава, че и той, и колегата му Димчо, председател на настоятелството, не спират с акциите „Църква“. Но разчита и на начина, по който Бог ще докосне нечие човешко сърце. „Защото невъзможното за човеците е напълно възможно за него, той намира път към всеки човек. От нас се иска само да оповестим“, обяснява отецът. А поучителните истории от поверената му енория са много.

Отговаря за още 20 храма по шуменските села. Някъде, като в село Ружица например, са останали само двама християни и църквата се отваря веднъж годишно. Така през 2012 г. трима млади от близки села се вмъкнали в храма „Св. Николай Чудотворец“ и по вътрешна стълба свалили 100-килограмовата камбана.

Завлекли я в гората и я нарязали на парчета за скрап. След като полицията ги изловила, настанал обрат и съвестта в мюсюлманите заговорила. Бащите им събрали към 3000 лв. и поръчали отливане на нова камбана. Сами я закачили и върнали гласа на църквата. Тогава отец Андрей отдаде постъпката им на младост и наивност, а за покаянието бяха информирани и разследващите. Тази година починал дядото, който биел камбаната, а в Ружица останали две вдовици християнки. Църковната сграда продължава да се руши.

В с. Лиси връх има към 50 християни, но храмът е рухнал и е сграда само по документи. В малкото Красен дол голямата каменна църква също плаче за ремонт. През 2013 г. кандидатствали с проект, но не бил одобрен. В с. Становец постоянните жители са към 30, но отец Андрей е подал документи пред фонд „Земеделие“ и се надява на положителна развръзка. Признава: „Изправен съм пред огромна дилема кое е правилно. Сърце не ми дава по мое време да рухнат храмовете, а в същото време дори и да ги ремонтираме, няма кой да ги поддържа.“

Сеща се и за щастливи изключения като село Черноглавци с 5-6 християни. Църквата там бе възродена през м.г., след като в нея не е имало богослужения от 70-те години на миналия век. Християнският храм е единствен за 13 села в община Венец и успял да спечели благоволението на държавата и на дарители, казва отец Андрей. Да нагледа свършеното дойде лично премиерът Бойко Борисов.

В село Върбяне в желанието си за храм пък местните хора са преустроили стара дърводелска работилница. По документи сградата от 5 г. се води църква и християни, и мюсюлмани не спират с ремонтите благодарение на държавата, помощ от ГЕРБ и шуменския депутат Ралица Тодорова. Скоро ще има и нов иконостас. Старият е от дървени табли, а иконите били нарисувани върху нещо като зебло, разказва отец Андрей. Планира най-късно в началото на идната година да се монтира дърворезбован и храмът ще се преосвети.

Част от църквата в град Нови пазар вече е зографисана.
Част от църквата в град Нови пазар вече е зографисана.

Според свещеника църквата придава друг облик на всяко населено място. В Нови пазар даже искали да строят втори храм, но засега добрите намерения са само думи и един пустеещ терен върху съборената баня в центъра на града. Сега е важно поне ремонтът на единствената църква в града да бъде завършен. Най-много до една година „Света Петка“ ще бъде неузнаваема. Тя е към 180 кв. м, но няма значение колко е голяма.

Дори и катедрала да построиш, по Великден тя никога няма да е достатъчна да побере всички християни, а иначе на неделните служби вярващите са един и същ ограничен кръг, казва поп Андрей. И настоява, че това, което прави, както и много други свещеници у нас, не е нищо необичайно и извънредно. Самият той още от ученик се виждал в църквата, но без малко да се размине. Завършил математическа гимназия в родния Велико Търново и кандидатствал в местния университет с химия. За късмет не го приели, а докато изкара казармата, била разкрита специалност богословие и завършил с втория випуск. Сега казва, че след като Бог ти е поверил храм, не можеш да си идеш от света, без да си направил всичко възможно за него.

Банковата сметка, на която може да помогнете за храм „Света Петка“, е
IBAN: BG78STSA93000007429371
ДСК – клон Нови пазар

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Да не търси дарители ами да се обърне към църквата. Толкова много пари взимат, че е срамота да си оставят храмовете в такова окаяно състояние. Позор.

 2. Бихте ли ни казали колко пари постъпват в храмовете? Защото, ако желаете мога да Ви кажа и съм убеден, че сумата ще развенчае митовете, в които живеете и на които вярвате. Вие, например, колко средства сте дарили, или на кой храм сте помогнали? Освен това „църквата“, към която настойчиво ни съветвате да се обърнем, са всички православни християни. Така че изпълнявам Вашата препоръка.Хубав ден!

 3. Абе, да не съм луд да давам пари за църкви? Давам пари за ремонт на училища, но никога няма да дам за църква. Там само мамят хората че имало някакъв бог който уж бил добър, пък ако не го признаваме щял да ни накаже като ни пържи вечно …. ха ха ха

  1. И за какво са ти повече попове, бе аланколу? Дано поповете като Андрейчо си сменят занаята и започнат да работят някаква полезна работа.

 4. Не бива да си унищожаваме църквите, без вярата си какво струва един народ. Благодарности на тези, които не се предават.

 5. Аман от тези църкви! Всичките ви църкви са празни (освен малкото бабички които ходят), а те още църкви искат. Като смятате, че някакви невидими богове съществуват, то какъв ви е проблема да си говорите с тях без да сте в църква?

 6. Не си прав Анти и понеже църквите ни не са много , точно затова трябва да ги съхраняваме. Вярно е, че вярващия и в дома си може да се моли, но поне да овардим граденото преди век.

 7. „“църквите ни не са много““ – Как да не са много? В България има над 8 000 църкви, а с храмовете на другите религии са общо над 10 000 храма! Повечето естествено са затворени понеже няма достатъчно клиенти. Така че църкви да искаш, ама на никой нормален човек не му трябва църква!

 8. Прости им ,. Боже те не само не знаят какво говорят но и хулят,. Светата ни. Православна вяра. Кои сте вие да раздавате правосъдие за,. Нашата. Вяра,. Нашата,. Надежда ,. Нашата. Любов? Повярвайте ми преди да сте си помислили ще се отречете там вътре във храмът във домът . Господен от скверните си думи’ !!i

 9. Поп Андрей да започне да работи нещо полезно за обществото. Стига ни е лъгал с неговите богове, исусчовци, свещи и други църковни фокуси.

 10. поп Андрей да се хване и да почисти парка от треволяци. така ще е по-полезен отколкото с неговата църква

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.