Свещеник спечели Осмарската винария

Свещеник Пламен Марчев е баш майстор на бяло вино и червен пелин. Снимки: Авторът.

Свещеник Пламен Марчев /32 г./ спечели Малката винария в шуменското село Осмар, след като професионално жури призна, че заслужава два от общо 4-те връчени приза. Отецът беше обявен за баш винар за бялото си вино и за червения си пелин в 21-то издание на винената надпревара. 20 майстори с 49 анонимни проби участваха в тазгодишното издание, което традиционно предхожда Винарията в Пловдив. Оценява ги жури с председател професионалният технолог инж. Вяра Страхилова, сомелиерът Велислава Чилингирова и Калоян Вичев, собственик на местна изба.

От миналогодишното издание на Осмарската надпревара Марчев вече има една грамота за червен пелин, така че се превръща в утвърден майстор, категорични са местни хора. Свещеникът е от Осмар, служи в местния храм, в още четири църкви по селата и в "Св. Три Светители" в Шумен. Точно заради неделната служба в града не остана за финалното награждаване, но баща му Господин Марчев взе двете отличия. "Много се изненадах, че са ме отличили и за бяло вино, в Осмар конкуренцията е много силна. Моето е смес от мискет и булгар за аромат", обясни свещеникът пред "Труд". 5 дка лозе гледат с баща си.

В последната сушава година гроздето било с висока захарност до 28. "Точно затова май червеното ми вино не стана добро, нещо му куца", оценява се сам свещеникът. Иначе е категоричен, че с желание и божия молитва Господ дава всичко. Зад неговото желание стои - подновена изба, нови съдове и спазване на стара наследена рецепта за пелина. Свещеникът слага над 30 билки. Повечето бере сам лятото по гори и поляни, а чуждоземските купува.

Малката винария определи за баш майстор на белия пелин 84-годишната бивша кранистка Николинка Ангелова, която има в актива си 15 приза. Наградата за най-хубаво червено вино спечели еликсирът на заклетият ловджия Драгомир Балтов.

Шуменското село Осмар се слави като българската столица на пелина и тук няма лоша година за лозарите. Винаги успяват да направят добро вино и пелин.

Коментари

Задължително поле