Свиваме популацията на диви свине

Популацията на дива свиня в страната и в частност в Североизточна България трябва да бъде намалена драстично, заради опасност от африканска чума по свинете. Около това решение се обединиха в четвъртък членовете на Съвета по лова към РДГ-Шумен. В него участват  представители Североизточното държавно предприятие, ловните сдружения, полицията и други държавни и общински институции от областите Шумен и Търговище.

"Все още имаме време да реагираме и да изпълним указанията на зам.-министъра, както и решенията взети от Областните епизоотични комисии. Можем да се поучим и от грешките на страните, в които чумата вече е факт и да направим така, че пораженията да бъдат по-малки", коментира експертът по лова в РДГ-Шумен инж. Юлиян Будаков. Хубавото е, че в Търговище и Шумен има обучени 200 ловци от дружинките, които знаят какви площадки трябва да се изградят и на каква обработка подлежат заразените животни, ако чумата засегне и България.

По време на заседанието на Съвета по лова беше приет отчет за отстрела на дивеча през миналата година и план за настоящата. Бяха обсъдени и данните от пролетната таксация за 2018 година, които показват, че заради високия брой на хищниците популацията на дивия заек продължава да намалява.

Беше избран и зам.-председател на Съвета по лова - участниците в срещата единодушно гласуваха това да бъде адвокат Стоян Стоянов от Шумен, който е член на Управителния съвет на СЛРБ.

Коментари

Задължително поле