Свидетели срещу Ахмед Муса променят показанията си

Приключи разпитът на свидетели, призовани за днешното заседание на Окръжния съд в Пазарджик по делото срещу 14 обвиняеми за разпространение идеите на "Ислямска държава", предаде "Фокус".

Последният от разпитаните свидетели потвърди, че част от присъстващите на сватбено тържество в града са били облечени с тениски с надписи на арабски. Освен това е имало знаме със същите надписи.

Съдът предяви на свидетеля книгата "Вероотстъпване". Той каза, че притежава екземпляр от книгата на български език, която е взел от джамията "Абу Бекир". Книгите са продавани в джамията за 5 лева. Свидетелят каза също, че не е виждал някой от подсъдимите да продава тази книга, но знае, че и други са си я купили. Той допълни, че не знае кой е превел книгата на български език, но притежава и екземпляр от нея на турски. Присъствал е на проповеди на Ахмед Муса, на които са били около 70-80 души.

Муса се възползва от правото си да зададе въпроси към свидетеля. Той го попита дали е проповядвал за война или обособяване на халифат на територията на страната.

Свидетелят отрече, да са правени такива проповеди. Предявени бяха също снимки на свидетеля, на които той разпозна част от подсъдимите. Прокуратурата поиска прочитане на показанията на свидетеля, дадени по време на досъдебното производство, заради противоречия.

Съдът уважи искането на прокуратурата и показанията на свидетеля бяха прочетени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право