Свидетелят Бисер Лазов пред репортери в спецсъда: Цветан Василев е предателят, който избяга от своята Голгота (обзор)

Бисер Лазов, основен свидетел по делото за фалита на КТБ. Снимка: Пламен Стоименов

С години ние му вярвахме и го следвахме, както апостолите са следвали Христос, но той ни предаде

Изслушването продължава на 16 април

“Цветан Василев предаде мен и всички хора, които му вярвахме. Той е предателят”, заяви основният свидетел по делото “КТБ” Бисер Лазов пред журналисти в спецсъда, където и днес продължи изслушването му.

“Отношенията между нас и Василев се изграждаха на доверие. С години ние му вярвахме и го следвахме, както апостолите са следвали Христос. Когато дойде моментът той да извърви докрай своя път и да отиде на своята Голгота, той избяга и ни предаде. Целият живец съм си дал за Цветан Василев и се почувствах съсипан от него, когато виждах как се отрича от всички хора, които му вярваха и са работили с него, дори обяснява, че нищо не бил подписвал”, каза още Лазов, който от 1998 до 2014 г. е бил главен счетоводител на фирмите на Василев.

Свидетелят си припомни, че КТБ била затворена на 20 юни 2014 г. “Денят беше петък , а в понеделник - на 23 юни, аз бях във Виена при Цветан Василев. Занесох му документи, поговорихме си и тогава ми каза, че няма никакво намерение да се върне в България и каза още нещо, което ми съсипа живота”, завърши Лазов, но не пожела да говори повече с репортерите, защото все още не е разказал този епизод пред съда.

Лазов ще продължи да дава показания на заседание, насрочено за 16 април. Днес той описа впечатленията си от шефовете в КТБ, които изпълнявали безпрекословно всички заповеди на Василев, дъщеря му Радосвета. Банкерът беглец и щерка му дори си позволявали да ги ругаят и унижават.

 

Според показанията на бившия счетоводител

Плащало се на журналисти да очернят

„През 2011 г. Цветан Василев получи приза „Мистър Икономика” и срещу него започна яростна медийна атака, затова той продължи медийната си стратегия и ми поръча да се осигуряват средства за финансиране на журналисти”. Това разказа Бисер Лазов пред спецсъда.

По думите му едната линия била чрез наливане на суми в телевизията Тв7, където с много по-високи от нормалните хонорари да се привличат именити журналисти, като например на Люба Кулезич, за да води предаване.

Друг начин бил да се придобиват дялове от медии, както това станало с вестник „Банкер”. През 2008 г. фирма на подставено лице - шофьор на Василев, купила с кредит от КТБ 50 % от акциите на издателите за 3,3 млн евро. През 2011 г. и 2013 г. други фирми на Василев купили останалите дялове на два пъти, съответно за 1,2 млн. евро и 1,8 млн. евро.

Отделно Василев дал задача на Лазов да осигури финансиране на определени журналисти. „Беше платено за медиен проект на Соня Колтуклиева, която получи парите, но не зная дали го осъществи”, заяви счетоводителят.

Василев запознал Лазов с Огнян Стефанов, като първоначално бил отпуснат заем от 300 хил. лв. за фирмата на Стефанов „Торнадо медия“. Освен това банкерът заръчал Стефанов да получава пари директно от касата. През август 2013 г. и през март 2014 г. по тази заръка на Стефанов били дадени общо около 250 хил. лв.

По подобен начин бил финансиран и журналистът Мирослав Иванов. Лазов чул от Василев, че на Стефанов и Иванов се плаща „за специални задачи” – да дискретидират хора, които имат негативно отношение към самия Василев и КТБ.

 

Пирамидата на банкера

Фирмите му дължали по 40 млн. лв. месечно

Фирми, регистрирани на подставени лица на Василев в последните месеци дължали общо към 40 млн. лв. от лихви и погасителни вноски към КТб. Това заяви пред съда Бисер Лазов, който всеки ден до фалита през 2014 г. бил длъжен да следи хода на парите.

В един момент цял юридически отдел бил ангажиран с „манифактура” – да намира хора, да им регистрира фирми, които да вземат кредити, за да могат да се обслужват предишните. Парите отивали още за издръжка на вече купени от Василев губещи предприятия като Тв7, каза още счетоводителят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право