Свинското поскъпна с 45% за година

Килограм свинско се е продавал на едро по 7,41 лева преди година, а сега стига 9,70 лева.

Цената му е рекордна за последните 5 години

Плащаме повече за храна спрямо 2018 г.

Търговци слагат 42% надценка на яйцата

Храните са поскъпнали спрямо миналата година, показва анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

Най-драстично е увеличението в цената на свинското месо - с 45 на сто спрямо септември 2018 г. Тогава килограм се е продавал на едро по 7,41 лева при 9,70 лева сега. Цената му е рекордна за последните пет години, обясняват експертите от комисията.

Нагоре са и цените на брашното и захарта, съответно с 19,8 и 16,5 на сто за година. С 8% е увеличението при фасула.

Повече плащаме и за млечни продукти. При сиренето и кашкавала цените са нараснали с 5-6 процента, а при млеката - с между 6 и 8 на сто.

Освен свинското поскъпване е регистрирано и при колбасите. Пилешките кренвирши и малотрайните колбаси се продават с 11-12 на сто отгоре, а каймата - с 6%. При цените на захарните изделия се наблюдава поскъпване на годишна база на вафлите с 15% и поевтиняване на бисквитите с 5%.

Колко надценка слагат търговците, показва още анализът на комисията. Наблюдението на цените на дребно на продукти като захар, олио, брашно и яйца показва, че през септември надценките на търговските вериги спрямо борсата са в широкия диапазон от 2% при захарта до 42% при яйцата.

Надценката на брашното е 27%, а на олиото - 22%. В по-малките магазини най-голямата надценка от 30% е при брашното, а при захарта тя е 13%.

От късните есенни до ранните пролетни месеци относителният дял на българските плодове и зеленчуци на пазара е изключително нисък, но през летните месеци родната стока се увеличава, показва още анализът.

Съотношението между българските домати и вносните е 58% към 42%. През септември 99% от краставиците са родни, както и 82% от картофите.

За година цената на доматите се е понижила с между 19-24%, а краставиците и корнишоните поскъпват с 2-10%. По-сериозно увеличение на цените има при вносните краставиците, зрелия лук и чесън (10-32%) и при картофите - 3%.

Коментари

Задължително поле