Свищовски легион впечатли Рим и Ватикана на исторически фестивал

Свищовски студенти, преподаватели и дипломанти от „Първи италийски легион” се включиха за пореден път в най-големия световен фестивал на античното наследство „Натале ди Рома“. Свищовските реенактори представляваха групите „Първи италийски легион“ и „Първа тракийска кохорта“ към Съвет по туризъм – Свищов. Това е първата българска неправителствена организация за исторически възстановки на древната римска история. Тя е домакин и на най-големия български фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“, който тази година ще се проведе в периода 7-9 юни и е основно събитие от календара за културен туризъм в България.

Според доц. Стоян Проданов от катедра „Финанси и кредит“ на Стопанската академия „Д. А. Ценов“, който е почетен председател на Съвет по туризъм – Свищов и инициатор на фестивала „Орел на Дунава“, са „налице всички предпоставки културният туризъм да заеме подобаващо място на картата на активните туристически маршрути в България, като свързаните с древната римска история градове имат и най-значим потенциал за развитие и привличане на чужди туристи, поради глобалното влияние на римската империя върху целия древен свят“.

В дните на фестивала в Рим си дадоха среща над 1200 реанактори от 8 държави, представляващи 38 групи за исторически възстановки от целия свят. Програмата на фестивала включваше освещаване на бойните знамена, парад на групите по улиците на Капитолия около Колизеума в Рим, гладиаторски борби, възстановка на историческа битка на римските легиони срещу юдейски племена. За първи път се проведе и церемония Римския Форум в храма на Цезар, където българската група бе основен участник. Със свищовските легионери беше и екип на водеща национална медия, която подготвя специален филм за фестивала и изявата на бойните групи от Свищов. Фестивалът съвпадна с празниците за Великден в католическия свят и изявите на групите рееанактори бяха приветствани от множество туристи от целия свят, пристигнали в Рим за тържествената меса на Папа Франциск във Ватикана. Свищовските участници бяха единствените представители на България на тазгодишния фестивал.

С активното участие на ас. д-р Стефан Станимиров, настоящ председател на Съвет по туризъм – Свищов и преподавател във финансовата катедра на СА „Д. А. Ценов” се организирани множество ежегодни изяви на свищовските легионери на фестивали в България, Румъния, Италия, Полша и Унгария. В рамките на общи действия на бизнес, публична власт, дипломатически представителства и неправителствен сектор се работи активно за популяризиране на туристическия маршрут „Римска граница на територията на трансграничния регион Румъния-България”, който включва 18 основни и 44 допълнителни обекта на римското културно-историческо наследство, осем фестивала на римска и антична тематика и 19 музея. Сред тези обекти с водеща роля е античния град Нове и годишния фестивал „Орел на Дунава” в Свищов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България