На 26 април 2019 да почерпят

Пиенето на алкохол подобрява паметта

Във Върховния административен съд е постъпила жалба срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване

Китайска база на Марс отворена за посетители Съоръжението се намира в пустинята Гоби

Местят финала за Купата през уикенда

„Медицински надзор“ започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред Пета градска болница

Путин: КНДР се нуждае от гаранции за сигурност Първата среща на върха Москва-Пхенян продължи над 5 часа (обзор)

Полицията в Шри Ланка е арестувала трима души и е открила гранати в Коломбо

Милиони губи хазната от сивия сектор в строителството Не можем да вдигнем заплатите при търгове с критерий най-ниска цена, категорични са от бранша

Йозджан Дениз и Аслъ Енвер пяха в Израел

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Армията „окупира” София за 6 май Близо 1000 души набиват крак на жълтите павета на Гергьовденския парад

Данъчните провериха 1800 заможни българи Получиха информация за 51 купени автомобила в чужбина

Двама души са загинали при стрелба в Москва

Мехмед изоставен заради липса на пари (обзор) Намереното бебе в Пловдив без малко да загине на паркинг

Свищовски студенти усвояваха опит във фермата на успешен млад агропредприемач Посещението е част от научния календар на катедра „Аграрна икономика”

Посещение на студенти от Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в Свищов в реална работна среда организира катедра „Аграрна икономика”, като част от предвидените събития в научния календар на катедра. Студенти от специалност „Аграрна икономика” и магистърска програма „Агробизнес” посетиха овцевъдната ферма в плевенското село Петърница, чиито собственик е 37-годишната Галина Мирчева. Тя е дипломиран магистър по „Агробизнес” и отлична специализантка по биоземеделие на свищовското висше училище. Стопанството на Галина Мирчева е добър пример за успешна предприемаческа инициатива в една приоритетна за българската икономика област, а именно селското стопанство. Тя е включена в изданието на Асоциацията на земеделските производители в България по проект „GAP – HOT SPOT” за 2018 г., като един от успелите родни фермери.

Преди обиколката на терен, Галина Мирчева запозна свищовските студенти и докторантите към катедра „Аграрна икономика” с историята на нейната ферма. Тя сподели, че през 2005 г. заедно със съпруга си се прибират от Испания и вземат решение за инвестиране на спестените пари от чужбина в земеделие. Поетапно закупуват земя, техника и стопански сгради, а след няколко години включват в дейността си и животновъдство, по-точно овцевъдство, като през 2012 г. създават овцефермата. „Регистрирах се като земеделски производител и стартирах със 250 овце от породата Плевенска черноглава. На следващата година кандидатствах с проект за 430 000 лв. по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от програмен период 2007-2013 г. Бях одобрена и финансирана със 60% за закупуване на модерна доилна зала, мини товарач и сламопреса. Днес овцете са вече 814 бр., от 3 години насам се прави кръстоска със порода Асаф за да се постигнат по-високи количества на млеконадоя”, разказа Галина Мирчева.

Студентите разгледаха помещения с модернизирано хранене и доене чрез пътечни ленти и миксер за смесване на всички видове фуражи. Възпитаничката на Стопанска академия им обясни, че е наела 4000 дка. ливади и 600 дка земеделска земя, а модернизирането е довело до намаляване на нуждата от работна ръка. В момента има наети 5 човека, които по думите на Галина Мирчева, са напълно достатъчни за целият цикъл на работа. По време на посещението се проведе оживена дискусия относно трудностите и проблемите в сектора. На всички въпроси, които зададоха студентите, Галина Мирчева отговаряше с усмивка и сподели, че черпи своята сила и енергия от семейството си. „Между всичко това, което успяхме да разработим със съпруга ми, аз съм и горда майка на четири дечица, на които искам да служа за пример. Дори с това, че късно записах и завърших своето висше образование и продължавам да уча, защото то е неизменна част от това, което предстои в живота. Всичко, което успях да усвоя като знания по специалността си, бе много полезно и актуално за сферата, в която работя.

С годините научих и един много важен за мен урок – човек трябва да бъде упорит и да не се отказва от целите си, да има мечта и да я следва въпреки трудностите”, сподели пред студентите собственичката на фермата. Тя апелира към младите хора да посрещат с позитивизъм дори и проблемите, защото те също са част от пътя към успеха и са възможност за това, човек да се бори, да преодолява и да продължава още по-силен и по-уверен. Коментирайки бъдещото развитие на фермата и евентуалното затваряне на цикъла земя-животни-краен продукт, студентите научиха от Галина Мирчева, че преработка на собствен продукт, като всяка нова стъпка, изисква време и нови инвестиции. „От тази година стартирах целогодишно доене, което изисква добре обмислен и усъвършенстван цикъл на отглеждане на самите животни. В етап, когато това стане една успешно работеща техника и започне да носи добри приходи, ще мислим и за затваряне на цикъла с краен продукт”, поясни още Галина Мирчева.

Ръководителят на катедра „Аграрна икономика” – доц. д-р Марина Николова благодари на собственичката на фермата, от името на преподавателския екип и на студентите, за предоставената възможност на младите хора да се докоснат до реалната работна среда в съвременна ферма и да видят на практика как се прилагат придобити знания и умения от обучението им по избраната от тях специалност. „Галина Мирчева е гордост за катедрата, не само като успешен агропредприемач, но и като предизвикателство за младите предприемачи, за формирането на ново отношение на обществото към мултифункционалната роля на земеделието и предоставянето на редица блага от неговото развитие”, подчерта доц. Николова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Пише се: Чиято собственичка е 37-годишната Галина Мирчева. Тя е дипломирана магистърка по….. След като сте написали,че е отлична специализантка. Съгласувайте съществителните имена по род и число,госпожо Ангелова! Нали е ясно?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.