Свищовски финансисти подкрепиха пионерен регионален форум за млади предприемачи

Трима млади представители на бизнеса от Враца – Мартин Харизанов, Борил Коцев и Георги Николов – заслужиха горещи адмирации за тяхната инициатива за организиране и провеждане в началото на седмицата на първото по рода си регионално състезание по предприемачество „Аз избирам да се развивам във Враца“. Инициативата се осъществи със съдействието на Алумни клуб „Финанси 2013“, сдружение „Благотворни приятели“ - Враца, катедра „Финанси и кредит” при Стопанската академия „Д. А. Ценов”, академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов“, Младежки дом – Враца и Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността при свищовския ВУЗ.

Сред гостите на събитието от страна на катедра „Финанси и кредит“ при академията бяха проф. Андрей Захариев – ръководител на катедрата и председател на Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“, доц. д-р Ангел Ангелов – преподавател в катедрата, гл. ас. д-р Петко Ангелов – катедрен Алумни координатор и докт. Силвия Заркова – двукратен носител на наградата „Млад икономист“ на Съюза на икономистите в България.

В приветствието си към над стоте участници и гости проф. Захариев подчерта, че с новото териториално деление и създаването на Дунавския район за планиране с 1/3 от територията и ¼ от населението на страната, именно СА „Д. А. Ценов“, съгласно реформите от страна на МОН, ще бъде единственото ресурсно висше училище за дунавска северна България за обучение по бизнес и предприемачество. Освен с голям награден фонд, осигурен чрез дарения от бизнеса за участниците в състезанието проф. Захариев оповести и ключово социално предимство за всички бъдещи студенти-първокурсници в Алма матер в Свищов, изразено в безплатно общежитие при класиране и записване в първи курс, редовно обучение в годината на полагане на зрелостния и изпит и кандидатстване със сертификат за участие и отлично представяне в ученическото състезание по предприемачество. За всичко ученици бяха издадени поименни сертификати за участието им в състезанието, които осигуряват и прием по първа желана специалност при кандидатстване в степен „бакалавър“ в СА ‚Д. А. Ценов“.

Състезанието по предприемачество бе за ученици от 10 до 12-ти клас, с участници в отбори от трима до пет човека. Всяко училище можеше да участва с няколко отбора, като за най-добрите бе осигурен награден фонд от 700 лева. Първа награда и 400 лв. получи отбор 1 на Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство с проект за развитие на бубарството в състав: Габриела Мирославова Нитоловска, Мариела Димчева Младенова и Евгения Николаева Евгениева. Втора награда от 200 лв. получи отбор 3 на Средно училище „Козма Тричков“ с проект в помощ на незрящите хора при посещението в музей. Съставът на отбора включваше Натали Калинова Тодорова, Симона Мариянова Стоянова, Адриана Андреева Миланова и Памела Венкова Иванова. Трета награда от 100 лв. спечели отбор 1 на Профилирана природо-математическа гимназия "Академик Иван Ценов" с проект за диетичен продукт от лешници и мед и екип в състав: Христо Иванов Георгиев, Петко Николаев Герасимов, Ванеса Николаева Нинова, Йоана Руменова Лалконска. Отличените отбори получиха и предметни награди осигурени от Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“.

Като допълнителен стимул всички участници заслужиха и сертификат за парично-наградна стипендия, която се изплаща след полагане на успешен зрелостен изпит, кандидатстване и прием в редовна форма на обучение в специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов. Стипендията е в размер на 200 лева и се връчва на първия студентски празник при записване като студент в Алма матер в Свищов. Средствата за стипендиите са осигурени чрез Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ на база постъпили целеви дарения на обща стойност 11400 лв., включително от Алумни клуб „Финанси 2013“ с председател Мартин Харизанов, преподаватели, банки и застрахователни дружества.

Целта на състезанието бе младите хора да докажат, че има смисъл да останат във Враца и да създават бизнес в сърцето на Северозапада. Перфектен домакин на състезанието бе Младежки дом – Враца, където отборите имаха възможността чрез презентации да защитят бизнес проект пред жури, включващо бизнесмените Мартин Харизанов, Борил Коцев и Георги Николов. При закриването на състезанието тримата инициатори обещаха състезанието да стане ежегодно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони