Свищов протегна ръка на изгорялото читалище в с.Мененкьово

825 книги дариха община Свищов и Първо българско читалище Еленка и Кирил Аврамови” на читалището в с. Мененкьово, община Белово. В началото на тази година читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1910” в село Мененкьово бива опожарено.

При инцидента изгаря цялата сграда и библиотечният фонд от над 11 000 тома книги. С помощта и съдействието на Община Свищов, библиотекарите на Първо българско читалище Веселина Спасова и Маргарита Колева посетиха село Мененкьово и направиха дарение от 825 библиотечни единици от всички области на знанието. Дарените книги са добре подбрани от свищовските библиотекари, съобразени са с профила на селото и наличието на основно училище и детска градина.

Сред томовете има пълно издание на произведенията на Иван Вазов, събрани съчинения на Пенчо Славейков, Йовков и Вапцаров, томове Енциклопедия на България, речници, детска и художествена литература на български и чужди автори. Първата книга, която Маргарита Колева и Веселина Спасова подариха на колежката си Венка Вакарелска, беше Библията. Всички дарени книги ще се съхраняват в кметството на Мененкьово и очакват предстоящ ремонт на обособените за временна библиотека помещения. Кметът на селото Иван Адов също присъства на дарителския акт и изрази своята огромна признателност за благородния жест от страна на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856” и Община Свищов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини