Американски изтребители прогониха руски военни самолети далеч от бреговете на Аляска

Президентът Радев: Свободата на словото не е отговорност единствено на издатели и журналисти, тя е битка на всеки гражданин Държавният глава връчи президентски плакет „Св. св. Кирил и Методий" на СБЖ

Мая Василева е новият зам.-изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане

Графа и жена му на фестивала в Кан (СНИМКИ)

7 дрехи, които правят фигурата пълна

Близките на жертвите в катастрофата край Своге ще получат по 50 000 лева

Представиха сборник в чест на преподавателя във ВТУ проф. Стоян Буров Събитието се състоя в читалнята на Централната университетска библиотека

Условна присъда и пробация за деца наркопласьори

БАБХ: Няма халогенирани разтворители в зехтина на българския пазар

Издирват ромски съкровища в Северозапада и отвъд Дунав

Свищов се преклони пред паметта на Щастливеца по повод 120 години от убийството му

В организирания от община Свищов Възпоменателен ден за Алеко по повод 120 години от неговото убийство, академичната общност почете паметта на видния свищовлия, нарекъл себе си приживе „Щастливец”.

Пред бюст-паметника на Алеко Константинов в градската градина, директорът на Историческия музей – Ивелина Иванова прочете слово, а присъстващите представители на различни институции, организации, учебни заведения и граждани отдадоха своята почит. „Животът му бе твърде кратък, но достатъчен, за да се издигне като един от великаните на българското художествено слово. Хармонична натура, непоклатимост на характера и убежденията, идеализъм, безкористие и всеотдайност – това е светлата и чиста личност на Щастливеца… Алеко умира и това, което остава след него като нещо неумиращо е неговия нравствен облик и дълбокото убеждение, че над всички идеали стои един единствен върховен идеал: Да не отстъпваме никога на себе си и на оная съвест, която носим у себе си” – подчерта в словото си Ивелина Иванова.

Цветя пред паметника на Алеко поднесоха кметът Генчо Генчев, председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, зам.-ректорът на Стопанска академия доц. д-р Николай Нинов, представители на международна фондация „Алеко Константинов”, Историческия музей, училища, неправителствени организации, жители и гости на общината. Сред присъстващите на възпоминателния ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Алеко бяха още студенти, преподаватели и служители на Академията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.