Издирван с влязла в сила присъда към МВР: В Испания съм, хванете ме!

Кристиан Вигенин: Меркел каза това, което искахме да чуем

Психолози и социални работници влязоха в къщата на ужасите в Свищов Общинската администрация предприе мерки за социализирането на трите жени

Християн Гущеров е задържан заради сбиване в заведение

Талибаните поеха отговорност за атаката в Кабул

Десетки хиляди на протест в Солун: Македония означава Гърция

ДПС предлага програмен кабинет и програма за ускорено развитие

17-годишен катастрофира в дърво, колата му изгоря

Президентството: Извършена е нерегламентирана публикация в профила на държавния глава

Приход от 1,4 млн. лева от данъци планира Община Павликени

Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане Системата за проверяване на кръвта да гарантира 100% нейната безопасност, призова сестрата на премиера Бойко Борисов

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм

Патриарх Неофит за македонската църква: Имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото

Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Свищов се преклони пред паметта на Щастливеца по повод 120 години от убийството му

Снимка: Стопанска академия

В организирания от община Свищов Възпоменателен ден за Алеко по повод 120 години от неговото убийство, академичната общност почете паметта на видния свищовлия, нарекъл себе си приживе „Щастливец”.

Пред бюст-паметника на Алеко Константинов в градската градина, директорът на Историческия музей – Ивелина Иванова прочете слово, а присъстващите представители на различни институции, организации, учебни заведения и граждани отдадоха своята почит. „Животът му бе твърде кратък, но достатъчен, за да се издигне като един от великаните на българското художествено слово. Хармонична натура, непоклатимост на характера и убежденията, идеализъм, безкористие и всеотдайност – това е светлата и чиста личност на Щастливеца… Алеко умира и това, което остава след него като нещо неумиращо е неговия нравствен облик и дълбокото убеждение, че над всички идеали стои един единствен върховен идеал: Да не отстъпваме никога на себе си и на оная съвест, която носим у себе си” – подчерта в словото си Ивелина Иванова.

Цветя пред паметника на Алеко поднесоха кметът Генчо Генчев, председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, зам.-ректорът на Стопанска академия доц. д-р Николай Нинов, представители на международна фондация „Алеко Константинов”, Историческия музей, училища, неправителствени организации, жители и гости на общината. Сред присъстващите на възпоминателния ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Алеко бяха още студенти, преподаватели и служители на Академията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.