Свищов ще се побратимява с иракския град Куфа

Н. Пр. Кахтан Джанаби, извънреден и пълномощен посланик на Република Ирак в България, посети Свищов по покана на ръководството на Стопанската академия „Д. А. Ценов”. Дипломатът изнесе публична лекция за културното наследство на Ирак и цивилизациите, прогреса и обединението на иракския народ в борбата с Ислямска държава.

Посланик Джанаби направи официална визита в административната сграда на Общината, където се срещна с кмета на Свищов Генчо Генчев и председателя на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов. Темите, които бяха обсъдени касаеха възможностите за съвместни образователни и културни проекти, както и побратимяването на град Свищов с град Куфа в Ирак.

Град Куфа се намира в област Наджеф, по поречието на р. Ефрат. Той е средно голям град в Ирак наброяващ 200 хил. жители, на площ от 430 кв. км. В миналото е бил център на арабската култура и е един от свещените градове в Ирак.

Кметът на крайдунавския град прие поканата с думите: „За нас ще е удоволствие да приемем още един приятел в нашето голямо семейство”. Градоначалникът представи Свищов като град на дарителите, на будни и достойни българи, който не правят разлика между хората по религиозни, етнически или други признаци. Д-р Кристиян Кирилов обяви, че щом пристигне официалното предложение за побратимяване с град Куфа, ще го внесе за разглеждане в местния парламент. Двете страни се споразумяха за обмен на културно и образователно ниво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони