Свлачища подкопават село в Златаришко

Необходими са 560 000 лева за спешно укрепване на 5 декара невралгичен участък

Стари свлачища са се активирали от проливните дъждове през последния месец и подкопават село Калайджи в община Златарица. Най-обширният невралгичен участък създава проблеми вече втора година като засегнатата площ непрекъснато се увеличава и вече е над 5 декара. Свлачището е „изяло“ път и „пълзи” към близките къщи. За това разказа пред „Труд“ кметът на Община Златарица Пенчо Чанев.

Градоначалникът допълни, че асфалтовият път на кръстовището между улиците „Трета” и „Четвърта” е непроходим, а преди броени дни сриващите се тонове земни маси са повалили електрически стълб.

„От енергото прокараха въздушен захранващ кабел, но това е временно решение. Ако не се вземат незабавни мерки, 1/3-та от селото може да остане откъснато от света. Няма обходен път. В Калайджи има 300 къщи, а постоянното население наброява 150 души. В момента е изключително труден достъпът до селището и при нужда линейка и пожарна едва ли ще могат да стигнат до там”, коментира Чанев.

Управникът допълни, че от „Геозащита”-Плевен са правили оглед на място и са изготвили проект за укрепването и обезопасяването на свлачищния район. За спасителните дейности са нужни 560 000 лева. Община Златарица е депозирала официално искане до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за отпускане на сумата, но до момента средства не са осигурени.

„Имаме и други проблемни зони, които будят тревога. На територията на община Златарица са регистрирани общо 73 свлачища като 36 от тях са активни”, информира Пенчо Чанев.

Сериозно е и свлачището на четвъртокласния път между селата Шивачево и Средно село. До момента за овладяването на свличането на земни маси в този район са осигурени 260 000 лева. Държавата е отпуснала още 120 000 лева, но за да се стигне до срутището и да започне строителството, трябва машините и работниците да минат по ръба на другия нацепен път в Калайджи.

Коментари

Задължително поле