Ръководителят на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка

Радев се срещна с представители на Съюза на офицерите от резерва

Родителите на убития в Борисовата градина Георги поискаха 400 хил. лв. обезщетение

Общинари ще улесняват пенсионери по селата за данъците

Фирма, ремонтирала общински обекти, на съд за укрити данъци

Дават работа на 1200 безработни в Северозапада

515 заболели от варицела в Търговищко тази година

Валидираха марка за София – Европейска столица на спорта  Фандъкова се закани да спре "никнещите като гъби" небостъргачи

108 бракове на романтици от цял свят в Несебър през миналата година Отсега има заявени сватби за 08.08.2018 г.

70 души от страната предлагат лого за нова гимназия 7-годишен е най- малкият участник в конкурса

Корнелия Нинова: Бойко Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция

Турската армия ще обсади Африн до дни

39 общини получиха дарение от Швейцария за подпомагане дейността на доброволците

Над 50 деца твориха в работилница за мартеници в Елена

Рекордьор с 20 влезли в сила присъди обрал жилища в Търново Съдят дръзкия апаш за пореден път

Свлачища са раздвижили 37 000 дка земя във Варненско Най-опасните зони са на"Трифон Зарезан" и между Кранево и Златните

37 000 дка на територията на Варненска област са засегнати от свлачища, които са общо 153. Някои от тях са активни, други не. Тревожната статистика посочи областният управител на Варна Стоян Пасев на международна конференция за свлачищата и брегоукрепването с участието на експерти от 4 държави по проект”Земя-море”.

Най-голямото свлачище е на “Трифон Зарезан” край Варна, което от близо 15 години затвори крайбрежния път за Златни пясъци. От 5-6 години спря да се движи, но за овладяването му трябват много пари, а и тук попадат частни имоти и, за да реши този тежък проблем, държавата трябва да ги обезщети, обясни Пасев.Той припомни, че има работен проект само за отваряне на пътя с примостване, който е на стойност близо 15 млн.лева. Най-опасното свлачище е между Златни пясъци и Кранево, откъдето минава главният водопровод за курорта. Свлачището се намира на територията на две общини-Балчик и Аксаково и на територията на две области-Варна и Добрич, което създава допълнителни проблеми за овладяването и укрепването на брега.

Целта на международната среща е изработването на план за действие за борба със свлачищата, да се посочат прогнозните стоойности, необходими за предпроектно проучване и да се осигурят средства за строително-монтажните работи по ОП”Региони в растеж”, каза областният управител. До момента са поставени само репери от „Геозащита“, за да се следи дали дадено свлачище се движи или не.
Проектът “Устойчивост на системата земя-море за стратегии за екотуризъм” е на стойност малко над 1 млн.евро, като 180 000 евро са за единственото българско участие на Варна в него.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.