Свлачища са раздвижили 37 000 дка земя във Варненско

Най-опасните зони са на"Трифон Зарезан" и между Кранево и Златните

37 000 дка на територията на Варненска област са засегнати от свлачища, които са общо 153. Някои от тях са активни, други не. Тревожната статистика посочи областният управител на Варна Стоян Пасев на международна конференция за свлачищата и брегоукрепването с участието на експерти от 4 държави по проект"Земя-море".

Най-голямото свлачище е на "Трифон Зарезан" край Варна, което от близо 15 години затвори крайбрежния път за Златни пясъци. От 5-6 години спря да се движи, но за овладяването му трябват много пари, а и тук попадат частни имоти и, за да реши този тежък проблем, държавата трябва да ги обезщети, обясни Пасев.Той припомни, че има работен проект само за отваряне на пътя с примостване, който е на стойност близо 15 млн.лева. Най-опасното свлачище е между Златни пясъци и Кранево, откъдето минава главният водопровод за курорта. Свлачището се намира на територията на две общини-Балчик и Аксаково и на територията на две области-Варна и Добрич, което създава допълнителни проблеми за овладяването и укрепването на брега.

Целта на международната среща е изработването на план за действие за борба със свлачищата, да се посочат прогнозните стоойности, необходими за предпроектно проучване и да се осигурят средства за строително-монтажните работи по ОП"Региони в растеж", каза областният управител. До момента са поставени само репери от „Геозащита“, за да се следи дали дадено свлачище се движи или не.

Проектът "Устойчивост на системата земя-море за стратегии за екотуризъм" е на стойност малко над 1 млн.евро, като 180 000 евро са за единственото българско участие на Варна в него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България