Свлачище затвори пътя Царево - Малко Търново

Снимка: Архив

Напрежение заради дъжд в Равнец, будят хората посред нощ

Свлачище се активизира по пътя Царево- Малко Търново. В резултат отсечката бе затворена за движение.  Свличането на земна и скална маса в участъка между моста в местността "Качул" и село Граматиково. Кметът на Малко Търново Илиян Янчев е подал информация за свлачището към Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). По думите му, до края на деня проходимостта ще бъде възстановена, но време да се отлагат по-сериозните ремонтни дейности няма. Пътят е в критично състояние не само заради свлачищата, но и заради настилката.

Само преди броени дни министърът на регионалното развитие Николай Нанков каза, че до месец ще започне спешен ремонт на 56-километровата отсечка от  второкласния път ІІ-99, свързваща общинските центрове Малко Търново и Царево. За ремонта Агенция „Пътна инфраструктура“ ще вложи над 3 млн. лева.

В същото време напрежение е имало в нощта срещу вторник в бургаското село Равнец. Заради продължителния дъжд, се е наложило местните хора да бъдат будени посред нощ и приканвани да се качат на горните етажи на къщите си. Равнец и няколко села от община Камено пострадаха на Димитровден миналата година, когато в региона имаше незапомнена водна стихия, която взе и човешки жертви.

Лично кметът на Бургас Димитър Николов е бил на мястото, където се е очаквала приливна вълна- в село Равнец.

Системата за ранно оповествяне на наводненията е показала около 2 часа вдигане на нивото на реката. „Отидохме на място, нивото на малката река се покачи с около 1,5 метра и се наложи в ниските части на селото тези хора, които живеят и обитават само първите етажи на къщите, да ги събудим и предупредим, че има риск. По същия начин действахме и в района около стадиона в Долно Езерево. До сутринта нивото на водата спадна и рискът отмина. Въпреки това, се свързах с кмета на Камено Жельо Вардунски. По наши наблюдения идваше приливна вълна от така наречената каскада от няколко малки язовира край село Винарско, разказа Димитър Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България