Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ратко Младич обжалва присъдата си за военни престъпления

Свободен диалог за езика и литературата До края на годината в страната ще излезе стихосбирка на Любомир Левчев

Част от участниците във фестивала.
Тетяна Винник – поетеса, президент на Международния фестивал „Интеграция на словото в модерното арт пространство“.
Тетяна Винник – поетеса, президент на Международния фестивал „Интеграция на словото в модерното арт пространство“.

Българската поезия беше представена на Втория международен фестивал „Интеграция на словото в модерното арт пространство”, състоял се в гр. Чернигов и гр. Нижин (Украйна) от 18 до 21 септември. От българска страна в отделните събития взеха участие Анжела Димчева (журналист, поет, литературен критик) и Бойка Драгомирецкая (поет и преводач). В последните напрегнати в политическо отношение години между Украйна и Русия е изключително важно творците от различни националности да разговарят помежду си преди всичко за естетическите и духовни мостове, които свързват нашите братски литератури, подвластни на общ езиков, исторически и културен фундамент. Нека не забравяме, че Киевска Рус приема официално християнството по времето на княз Владимир през 988 г. именно от България, като първите богослужебни книги на старобългарски език пристигат в Киев половин век по-рано, донесени от българската княгиня Елена (внучка на княз Борис I Покръстител), която се омъжва за княз Игор и приема името Олга. През следващия век чрез християнските богослужебни текстове в обширните руски земи прониква и се налага кирилицата.

Днес тези древни културни взаимовръзки се подновяват чрез общуване на творци от България и Украйна. Между двата национални писателски съюза през миналата година беше сключен договор за сътрудничество, подписан от Боян Ангелов (председател на СБП) – преводи на книги от класически и съвременни автори, гостувания на групи писатели и езиково- литературен обмен. Предстои подписване на договор между Михайло Сидоржевски (председател на Всеукраинския съюз на писателите) и Захари Иванов (председател на Асоциацията на софийските писатели).

В събитията на Втория международен фестивал „Интеграция на словото в модерното арт пространство” се включиха над 30 представители на 9 държави: Украйна, България, Полша, Чехия, Беларус, Виетнам, Тайван, САЩ, Армения. Този форум се провежда по идея на поетесата Тетяна Винник и е подкрепен от множество държавни, общински и частни организации. Поетите изнесоха рецитал в Областния филхармоничен център (гр. Чернигов) проведоха срещи със студенти в Държавния педагогически институт „Тарас Шевченко” (гр. Чернигов), в Държавния университет „Н. В. Гогол” (гр. Нижин) и в няколко училища. Видя се, че когато става дума за изкуство, диалогът между различните езици върви по линията на толерантността между руския, украинския, българския, полския и чешкия език. Нашите участнички подариха на студентите и библиотеките в двата града своите преведени на украински книги „Сезони на душата”, Игли в съня” (Анжела Димчева) и „Animal planet”, „Плажно четиво” (Бойка Драгомирецкая).

След края на фестивала по покана на поета Виктор Мелник (първи зам.-председател на Всеукраинския съюз на писателите) те пристигнаха в Киев за среща с председателя на Всеукраинския съюз на писателите Михайло Сидоржевски. Бяха обсъдени бъдещи стъпки за размяна на делегации, участия във фестивали и превод на книги. До края на 2017 г. ще излезе стихосбирка на Любомир Левчев в Украйна, а през следващата година ще бъде преведен и публикуван сборник с литературна критика на Анжела Димчева, обхващащ знакови имена на нашата поезия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.