Сгромолясване

По-първите в ГЕРБ са видимо объркани, недоумяващи, разочаровани, гневни или потиснати

ПП-ДБ сториха маса вреди и мизерии на страната само за 7 месеца, за 9 ще успеят и повече

Припомняме кратка и ясна формулировка от изявление на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ: „ГЕРБ + „Промяната“ = подмяна“. Така ще възприемат тази политическа сглобка членовете и симпатизантите не само на ДПС. Също и тези на сглобяващите се две коалиции, на всички други партии, както и мнозинството избиратели. Ясно се вижда в медиите и мрежите.

Каква е другата формула на гозбата, която официално запичат на фурна акад. Денков и Габриел? Проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия: „Това е класическо коалиционно обединение.“ Според него с намеса на „външни фактори“ на практика се формира една неформална коалиция и има опасност да се превърнем в република с ротационно управление.

Според доц. Наталия Киселова, премиерът не може да бъде принуден да напусне поста си освен доброволна оставка или загубено доверие от мнозинството. „Има ли уловка / вътрешен или външен натиск при евентуална смяна на премиерите след 9 месеца или това е пирова победа, а защо не и дискретна капитулация на ГЕРБ... Дължи се отговор на българското общество“.
Професор Борислав Цеков, д-р по конституционно право, говори за кабинет с коалиционна подкрепа. „Предоставянето практически на цялата власт от спечелилата изборите ГЕРБ на втората сила ПП-ДБ... е подмяна на вота на избирателите... изначално е осакатена конструкцията на правителството на акад. Денков, най-вероятно ще генерира хронична нестабилност.“

Авторитетни правни оценки пред „Труд news“ със солидни аргументи и обосновани прогнози. Срещу тях - празни приказки от сорта „Отвън одобряват“, „Вярвам, че...“, „Ами „няма друг начин!“. Има, разбира се!

Водачът на ГЕРБ Бойко Борисов: „Това не се нарича коалиция, това е отговорност на диаметрално противоположни като омраза партии със 100% еднакви програми... наричайте го, както искате... Споразумението се сключва пред очите на народа... Които не одобряват, има още 240 партии - точка!“. „Правителството се прави от Мария Габриел и акад. Денков, каза той. Съветвам ги да не четат новини и да не гледат телевизии, докато не го направим“.

Май е по-добре да четат и да схванат, че никой грамотен и в здрав разум гражданин не се заблуждава, кой стои зад тях, чии наставления и препоръки следват.

„Спасявайки Промяната, ГЕРБ рискува да бъде удавена“ писа „Труд news“ още на 14.04. т. г.: „Класиралата се първа ГЕРБ-СДС се представя в ролята на спасителка на загубилата ПП-ДБ, която се превръща в камък на шията на спасителката и напън за изпълнение на ритуално самоубийство сред оптимистични евроатлантически възгласи... Изглежда Посолството настоява да го прави.“

Няма друго обяснение за ритуалното политическо самоубийство. След изборите Борисов започна да губи твърдата си консистенция, премина през пластелинова и от седмица започна да се втечнява. На екраните ясно се вижда, че по-първите в ГЕРБ се изживяват объркани, недоумяваши, разочаровани, някои гневни, други потиснати, трети напразно похарчени.
Впечатление за трусове под краката и сгромолясване върху главите. Каква е за тях и партията Габриел? Как така са ѝ „дали 100% от правата да преговаря“, а после те да се пържат пред партийците, медиите и избирателите за резултатите? Защо те да носят отговорности за решенията и действията на наглите си душмани, за доказаните лъжци и некадърници във властта от ПП-ДБ?

Та Мария Габриел е партийно стерилна прогресистка, склонна да бъде „убедена да върви срещу линията на своята група“, само в две-три кратки публични изяви надрънкала куп неверни твърдения и несъстоятелни приказки. Фон дер Лайен от Хаджидимово без „фон“. Евроатлантически бройлер със соросоидно оперение сред гъмжилото в ЕП и ЕК в Брюксел.

Празна Мара тъпън била. Обеща да даде на президента пълна с министри папка, но занесе празна. С празни очи, празни ръце и други празнини. Става най-много за министър на външните работи, защото външната ни политника не се формира в София, позицията е подходяща за функционални личности, главно изпълняващи чужди указания, често от няколко източника.
Гербаджиите може и да превият вратове пред Борисов, но им предстои много пъти да подкрепят с гласовете си такъв кабинет. С нарастващо отвращение и едва ли задълго. Според редица техни констатации ПП стори маса вреди и мизерии на страната само за 7 месеца. За 9 ще успеят и повече, за които този път ГЕРБ и депутатите u лично ще носят тежки отговорности.

Онези са доказани головодници, въздухари и лъжци, съществуват в противопоставяне на ГЕРБ и „модела Борисов“. „Нямаме доверие на ГЕРБ!“, заяви Кирил Петков. Освен това и ги мразят. Може от любовта към омразата да има само една стъпка, но в живота не се случва обратното. Доктор Антон Чехов, познавач на човешките души, пише: „Лъжецът лъже и на смъртния си одър“.

Политическото партньорство изисква доверие. Спогодбите с такива винаги носят загуби. Оправданиятя, че се правят жертви заради избирателите, народа и държавата няма да им свършат работа, а идват поредни избори.

Хората се обединяват здраво и трайно преди всичко при извършване на обща дейност. Ако е полезна за тях, ще бъде по-слабо мотивирана, но задълго. Ако е срещу общ противник - мотивацията е по-силна, но докато заплахите са реални. А най-силно мотивират за обединение общите поразии и престъпленията. Може би към това ще бъдат тласнати гербаджиите!

„ГЕРБ може да изчезне, но решението ни е правилно... И 5% да станем, ще сме европейска партия... С ПП/ДБ на практика нямаме различия“, изрече водачът Борисов. Малцина ще повярват, няма как това да се приеме дори със здрава логика към него. А такава не се забелязва. Миналото не се връща, само се преглъща. Не винаги, особено, ако е психотравмиращо, каквото е.
Е, има и обратни мнения. В конфликтни ситуации пъкват дежурните и новонаети лица и групи от категорията „на повикване“. Огромна победа спечелил Борисов, 90:0! И измил образа си пред западните партньори. А ПП-ДБ станали за окайване, защото получават власт на хартия и така преяждали с власт?! Това галъпците. А пък Борисов излязъл от изолация?!

Не е, с него вече преговаряха за кабинет и от ДПС, и от БСП, и от Възраждане.

„Нормалността се отдалечава от българската политика и държава с „голяма ротационна скорост“. Жалко!“, написа във Фейсбук евродепутатът и пламенен седесар Александър Йорданов.

Една подходяща за политическия момент епиграма, приписвана на Радой Ралин: „Нашето време нямаше време да абортира и роди изрод“. Това ще се пръкне, ако междувременно група активисти и членове на ГЕРБ не се разбунтуват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари