СГС отказва да гледа жалбата на дъщерята на Цветан Василев

Снимка: Архив

Съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов отказа да се произнесе по жалбата на дъщерята на банкера Цветан Василев срещу 72-часовото й прокурорско задържане.

Искането на Радосвета Василева беше внесено от адвокат, няколко дни след като стана ясно, че тя е обвинена задочно за пране на пари.

Липсата на фактическо задържане е основният мотив на съдия Атанасов да обяви жалбата на дъщерята на подсъдимия за фалита на КТБ банкер за процесуално недопустима.

Тя е преждевременно подадена и разглеждането й се явява безпредметно, пише  в мотивите си той.

Атанасов се аргументира с факти, че нито към момента на подаване, нито към момента на произнасяне Радосвета Василева е в ареста, за да е налице задължение на съда да се произнесе по съществото на постановения арест. Такова задължение институцията би имала при евентуално бъдещо задържане на Василева, уточнява магистратът.

Той напомня пред БНР, че обжалване на прокурорско постановление може да бъде направено пред по-горна инстанция - в случая Софийската апелативна прокуратура, и такава възможност има и за постановения арест на Радосвета Василева.

Опит през съда да отменят възможността да бъдат задържани под стража, ако решат да се върнат в България, преди Радосвета Василева направиха адвокатите и на двамата й родители, но резултатът беше същият. Така в момента със задочни обвинения и постановен арест поне за 72 часа е цялото семейство на банкера Цветан Василев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право