СГС прекрати съдебното производство срещу украинеца, обвинен, че е поръчал атентата срещу Алексей Петров

Софийски градски съд (СГС) прекратява съдебното производство срещу Роман Логвиненко, обвинен в организирането на опит за убийство Алексей Петров и връща делото на Софийска градска прокуратура (СГП), съобщават от пресцентъра на СГС.

В разпореждането на съда се посочва, че в рамките на досъдебното производство е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия.

Разпореждането подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд в 7-дневен срок от съобщението до обвиняемия.

На 2 септември 2016 година Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Роман Логвиненко. Той е обвинен, за това че е организирал опит за убийство на Алексей Петров. От държавното обвинение посочва, че в периода от неустановена дата на началото на пролетта на 2014 г. до 29 октомври 2015 г. в гр. София в съучастие с Артьом Темпински - извършител, Максим Чорний - извършител и Йевен Балков - помагач, умишлено склонил тримата да участват в извършването на убийството на Петров.

Според държавното обвинени Логвиненко е организирал убийството на Петров чрез даване на наставления и разпореждания, както и чрез обещаване на материална облага (парична сума в размер на 200 000 евро на тримата). Освен това, умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез набавянето на два броя гранатомети РПГ-22, давал е съвети, разяснения и е организирал следенето на Петров. Обвиняемият е набавил и леките автомобили за извършване на престъплението – марка „Ситроен Саксо“ и „Опел Астра“.

На 29 октомври 2015 г. в гр. София около 08.35 часа в кв. „Кръстова вада“, на Т-образно кръстовище между улиците „Проф. Милчо Лалков„ и ул. „Светослав Минков“ Темпински и Чорний са направили опит умишлено да умъртвят повече от едно лице – Петров и Стефан Борисов по начин и със средства опасни за живота на мнозина. Двамата са произвели изстрели с два броя гранатомети РПГ-22 към лек автомобил марка „Mercedes S 500 Guard“. В него са пътували Петров и Борисов. Деянието е извършено предумишлено и макар и довършено, не са настъпили предвидените в закона и исканите от дееца обществено опасни последици от това престъпление, тъй като автомобилът е бил брониран и снарядите не са проникнали в него./ агенция"Фокус"

Междувременно, Софийска градска прокуратура внесе на 18.10.2016 г. в Апелативния съд-София частен протест срещу разпореждането на съдия от СГС за прекратяването на съдебното производство срещу Роман Логвиненко и връщането му СГП, информират от пресцентъра на прокуратурата. Протестът е изготвен и внесен в Апелативния съд в законоустановения 7-дневен срок.

Според прокурора „е налице вътрешна противоречивост в мотивите на съда - твърди се, че не е изяснена самоличността на лицето /лицата/, които държавното обвинение приема, че са участвали в изпълнителното деяние на престъплението, нито конкретните действия на извършителя /извършителите, както и че липсват фактически твърдения за използваното конкретно огнестрелно оръжие, докато в следващия пункт се твърди, че самоличността на лицата е изяснена и същите са изброени поименно“.

По отношение на използваните огнестрелни оръжия следва да се отбележи, че двата броя РПГ са подробно описани и индивидуализирани, включително и със серийни номера.

В Разпореждането се твърди, че „не са изяснени взаимоотношенията между обв. Логвиненко и лицата Темпински, Чорний и Балков - познанство, зависимост или обвързаност, както и че липсват фактически твърдения за осъществени срещи и контакти /време и място на извършване/, на които Логвиненко  психически да е мотивирал останалите лица да извършат престъплението“.

„С оглед характера  на инкриминираното деяние, както и фактът, че Темпински, Чорни и Балков са обвинени задочно /същите не се намират на територията на Р България и местонахождението им е неустановено/, а обв. Логвиненко не е дал обяснения, подобно изискване сочи на прекален формализъм и до невъзможност СГП да го изпълни по реда и със способите, уредени в НПК“, се посочва още в Частния протест на СГП.

В Разпореждането се твърди още, че в обстоятелствената част на Обвинителния акт /ОА/ липсва фактическо описание на действията, с които обв. Логвиненко е улеснил извършването на престъплението. С този извод обаче СГП „не може да се съгласи“.

В обстоятелствената част и в диспозитива на ОА ясно е посочено,че Логвиненко е обещал материална облага - парична сума в размер на 200 000.00 евро.

Конкретните факти по делото са очертани посредством извършените действия по разследването – свидетелски показания, протоколи от извършени действия по разследването и експертни заключения, и събраните чрез тях писмени, гласни и веществени доказателства.

„Обвинителният акт изчерпателно съдържа в себе си всички изискуеми, съгласно чл. 246 ал. 2 от  НПК, реквизити, обуславящи разкриването на обективната истина, съобразно предмета на делото. Предвид изложеното считаме, че в ОА не са допуснати съществени процесуални нарушения, които могат да доведат до нарушаване на правото на подсъдимия да разбере в какво е обвинен и да узнае обвинението в неговата цялост“, заявява в протеста СГП.

На 13.10.2016 г. в СГП е получен препис от Разпореждане по НОХД№3963/16 г. по описа на СГС-НО,15-ти състав, за прекратяване на съдебното производство и връщане  на делото на СГП за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения, довели „до ограничаване правото на защита на обвиняемото лице.“

„Разпореждането е придружено със съобщение до СГП, като вносител на акта. Цитираното съобщение е подписано от деловодител и е подпечатано със син мастилен печат. Не така стои въпросът с атакуваното Разпореждане - същото не е подписано и в този смисъл, поради липса на задължителен реквизит - подпис, за СГП остава неясно дали атакуваният съдебен акт изхожда от съдия - докладчик или от друго лице, различно от председателя на 15-ти състав при СГС-НО“, се посочва в протеста на СГП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право