Обявяват грипна епидемия в областите Стара Загора и Видин, и в община Бобов дол

Огромен пожар лумна в стар военен корпус в центъра на Велико Търново Предполага се, че клошари са подпалили изоставената сграда

Бисер Петков представи приоритетите на Българското председателство пред ЕП

Рекс Тилърсън: Русия е отговорна за нападенията с химическо оръжие в Източна Гута

Горанов в Брюксел: Карта за въвеждане на еврото ще имаме до юни Промениха списъка на страните, които не сътрудничат на ЕС за данъчни цели

60 млн. лв. трябват за доброволна наборна казарма 2017 г. е с най-слаба раждаемост от десетилетия

Отпускат евросредства за възстановяване на щетите от пожарите в Кресненското дефиле

Големите имена на блус и джаз музиката Йълдъз Ибрахимова и Влатко Стефановски покоряват “Blagoevrgad Blues & Jazz”2018

Национален форум за дебатиращи в Бургас

Потвърдиха се тайните договорки на висши чиновници от МС със зелените

Десислава Атанасова: Вотът на недоверие е загуба на парламентарно време

Гласуват вота на недоверие на 25 януари

Мустафа Карадайъ: Това правителство е обречено да се провали и да падне

Общината глоби пловдивчанин, гледал кози над нормата Половината били на родителите му, но това не проработи в съда

Автокрадецът Яро получи една година затвор Възможно е да не лежи и един ден, ако се признаят престоите му под стража и под домашен арест

СГС прекрати съдебното производство срещу украинеца, обвинен, че е поръчал атентата срещу Алексей Петров

Снимка: Архив

Софийски градски съд (СГС) прекратява съдебното производство срещу Роман Логвиненко, обвинен в организирането на опит за убийство Алексей Петров и връща делото на Софийска градска прокуратура (СГП), съобщават от пресцентъра на СГС.

В разпореждането на съда се посочва, че в рамките на досъдебното производство е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия.

Разпореждането подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд в 7-дневен срок от съобщението до обвиняемия.

На 2 септември 2016 година Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Роман Логвиненко. Той е обвинен, за това че е организирал опит за убийство на Алексей Петров. От държавното обвинение посочва, че в периода от неустановена дата на началото на пролетта на 2014 г. до 29 октомври 2015 г. в гр. София в съучастие с Артьом Темпински – извършител, Максим Чорний – извършител и Йевен Балков – помагач, умишлено склонил тримата да участват в извършването на убийството на Петров.

Според държавното обвинени Логвиненко е организирал убийството на Петров чрез даване на наставления и разпореждания, както и чрез обещаване на материална облага (парична сума в размер на 200 000 евро на тримата). Освен това, умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез набавянето на два броя гранатомети РПГ-22, давал е съвети, разяснения и е организирал следенето на Петров. Обвиняемият е набавил и леките автомобили за извършване на престъплението – марка „Ситроен Саксо“ и „Опел Астра“.

На 29 октомври 2015 г. в гр. София около 08.35 часа в кв. „Кръстова вада“, на Т-образно кръстовище между улиците „Проф. Милчо Лалков„ и ул. „Светослав Минков“ Темпински и Чорний са направили опит умишлено да умъртвят повече от едно лице – Петров и Стефан Борисов по начин и със средства опасни за живота на мнозина. Двамата са произвели изстрели с два броя гранатомети РПГ-22 към лек автомобил марка „Mercedes S 500 Guard“. В него са пътували Петров и Борисов. Деянието е извършено предумишлено и макар и довършено, не са настъпили предвидените в закона и исканите от дееца обществено опасни последици от това престъпление, тъй като автомобилът е бил брониран и снарядите не са проникнали в него./ агенция“Фокус“

Междувременно, Софийска градска прокуратура внесе на 18.10.2016 г. в Апелативния съд-София частен протест срещу разпореждането на съдия от СГС за прекратяването на съдебното производство срещу Роман Логвиненко и връщането му СГП, информират от пресцентъра на прокуратурата. Протестът е изготвен и внесен в Апелативния съд в законоустановения 7-дневен срок.

Според прокурора „е налице вътрешна противоречивост в мотивите на съда – твърди се, че не е изяснена самоличността на лицето /лицата/, които държавното обвинение приема, че са участвали в изпълнителното деяние на престъплението, нито конкретните действия на извършителя /извършителите, както и че липсват фактически твърдения за използваното конкретно огнестрелно оръжие, докато в следващия пункт се твърди, че самоличността на лицата е изяснена и същите са изброени поименно“.

По отношение на използваните огнестрелни оръжия следва да се отбележи, че двата броя РПГ са подробно описани и индивидуализирани, включително и със серийни номера.

В Разпореждането се твърди, че „не са изяснени взаимоотношенията между обв. Логвиненко и лицата Темпински, Чорний и Балков – познанство, зависимост или обвързаност, както и че липсват фактически твърдения за осъществени срещи и контакти /време и място на извършване/, на които Логвиненко  психически да е мотивирал останалите лица да извършат престъплението“.

„С оглед характера  на инкриминираното деяние, както и фактът, че Темпински, Чорни и Балков са обвинени задочно /същите не се намират на територията на Р България и местонахождението им е неустановено/, а обв. Логвиненко не е дал обяснения, подобно изискване сочи на прекален формализъм и до невъзможност СГП да го изпълни по реда и със способите, уредени в НПК“, се посочва още в Частния протест на СГП.

В Разпореждането се твърди още, че в обстоятелствената част на Обвинителния акт /ОА/ липсва фактическо описание на действията, с които обв. Логвиненко е улеснил извършването на престъплението. С този извод обаче СГП „не може да се съгласи“.

В обстоятелствената част и в диспозитива на ОА ясно е посочено,че Логвиненко е обещал материална облага – парична сума в размер на 200 000.00 евро.

Конкретните факти по делото са очертани посредством извършените действия по разследването – свидетелски показания, протоколи от извършени действия по разследването и експертни заключения, и събраните чрез тях писмени, гласни и веществени доказателства.

„Обвинителният акт изчерпателно съдържа в себе си всички изискуеми, съгласно чл. 246 ал. 2 от  НПК, реквизити, обуславящи разкриването на обективната истина, съобразно предмета на делото. Предвид изложеното считаме, че в ОА не са допуснати съществени процесуални нарушения, които могат да доведат до нарушаване на правото на подсъдимия да разбере в какво е обвинен и да узнае обвинението в неговата цялост“, заявява в протеста СГП.

На 13.10.2016 г. в СГП е получен препис от Разпореждане по НОХД№3963/16 г. по описа на СГС-НО,15-ти състав, за прекратяване на съдебното производство и връщане  на делото на СГП за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения, довели „до ограничаване правото на защита на обвиняемото лице.“

„Разпореждането е придружено със съобщение до СГП, като вносител на акта. Цитираното съобщение е подписано от деловодител и е подпечатано със син мастилен печат. Не така стои въпросът с атакуваното Разпореждане – същото не е подписано и в този смисъл, поради липса на задължителен реквизит – подпис, за СГП остава неясно дали атакуваният съдебен акт изхожда от съдия – докладчик или от друго лице, различно от председателя на 15-ти състав при СГС-НО“, се посочва в протеста на СГП.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.