СДВР съветва как да опазим дома от посегателства докато ни няма

Ако ви предстои да отсъствате от дома за няколко дни, не съобщавайте на много хора, а също така и в социалните мрежи. Оставете по-ценните предмети на съхранение при близки приятели или роднини. Топва съветват от Столичната дирекция на МВР в първия празничен ден, в който много софиянци напуснаха града.

Помолете съсед, близък роднина или приятел да наглежда жилището. Ако им имате пълно доверие им предоставете ключ за дома, за да могат да влизат в него. Добре е периодично да включват осветлението, да вдигат щори, да прибират от пощата писма и рекламни брошури- така евентуалните крадци няма да разберат, че отсъствате. Не дръжте вкъщи големи суми пари, валута и ценности, съветват от полицията.

При пазаруване или при пътуване в градския транспорт дръжте чантата си закопчана, плътно до себе си, по възможност да я виждате или да обхващате дъното й с ръка.

Докато пазарувате в хипермаркет, никога не оставяйте чантата си в количката с покупките. Когато сте разтоварили покупките си в автомобила винаги го заключвайте, докато връщате празната количка.

Дръжте парите си отделно от документите и ако носите по-големи суми ги разделете на няколко места. Ако усетите съмнително блъскане, направете забележка и веднага след това проверете дали портфейлът с парите е във Вас.

Ако установите, че липсва, веднага подайте сигнал на телефон 112. Докато впечатленията ви са пресни, потърсете помощ в полицейското управление, където ще ви предложат снимки, между които може да разпознаете извършителя на кражбата.

Ако станете свидетел на извършване на кражба, обадете се своевременно на тел. 112. Помогнете, защото може да се случи на всеки!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право