СДВР: 45-годишен мъж подал фалшивите сигнали за бомби на летището и в НДК

Той е българин, но живее в чужбина

45-годишен мъж е подавал фалшивите сигнали за взривни устройства на територията на България и други европейски държави. Това обяви на брифинг директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов.

„Бяха получени множество злонамерени телефонни обаждания за поставени взривни устройства на територията на различни обекти – , и Народно събрание. Бяха извършени необходимите проверки – такива взривни устройства не бяха открити. Всички служби за сигурност в България проведоха много оперативно-издирвателни мероприятия. Беше направен контакт с партньорски служби“, каза Иванов.

Той поясни, че обажданията се подават от карта на чужд мобилен оператор.

"Беше установен подателят на сигналите. Това е 45-годишен български гражданин, който се намира на територията на страна от ЕЕС. Установено е за това лице, че е подавало множество сигнали, освен до обекти на територията на България и до различни европейски институции“, обясни шефът на СДВР и добави, че извършителят все още не е задържан.

"Действаме с партньорските служби по установяване на неговото местонахождение и задържане", увери ст.комисар Иванов.

„В България назад във времето са водени досъдебни производства по същия повод. Той много такива сигнали е подавал. Това деяние е наказуемо и по Наказателния кодекс, и по Закона за тел. 112. В НК има предвидено наказание лишаване от свобода, а в Закона за тел. 112, когато са мобилизирани службите за реагиране, глобата е доста сериозна – тя е от 10 000 до 20 000 лв., и може да се търси обезщетение за причинените вреди и направените разходи от службите", обяви шефът на СДВР.

По думите му 45-годишният мъж подава сигнали не само на територията на България, а и до най-различни европейски институции: „Последният пример е ЕК. Той от доста време не е на територията на България. Имаме конкретна информация, че е на територията на дадена страна. Просто умишлено не искам да я споменавам".

Според Иванов към момента може само да се гадае каква е мотивацията на извършителя и дали има някакво психическо заболяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право