Сделката за покупка на американските изтребители Ф-16 тръгва официално

Снимка: Архив

Публикуваха решението в "Държавен вестник"

В Държавен вестник е публикуван Законът за ратифициране на договорите за придобиване на изтребители Ф-16 блок 70 и свързаната актуализация на държавния бюджет. Това е последният етап от процедурата в България по споразумението със САЩ за новите бойни самолети.

Страната ни ще купи общо 8 изтребителя. Първите четири трябва да бъдат доставени до края на 2023-та, а последните през първото тримесечие на 2024 г. Оперативна готовност на самолетите трябва да е постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора.

Стойността на проекта е 2,2 милиарда лева, като затова държавата емитира и държавен дълг, за да може да допълни сумата от вече гласуваните 1,8 млрд. лева. Парите трябва да бъдат депозирани в банката на Федералния резерв.

Решението за ратификацията на договора мина и през ветото на президента Румен Радев. Той разкритикува факта, че ратификацията е минала бързо на две четения в един ден без да има по-задълбочен дебат.

Пред БНР от президентството са потвърдили, че няма да има ново вето по темата от държавния глава Румен Радев.

Председателят на парламентарната комисията по отбрана Константин Попов обясни какво предстои:

"От  тук нататък следва трудното. Трябва да се прецизират много добре ресурсите, които имаме, начинът, по който ще бъдат обучавани летците, инженерно-техническият състав, изградена инфраструктура, от тука нататък работата в Министерството на отбраната наистина става изключително важна".

Коментари

Задължително поле