Сдружението на общините у нас: Училища и детски градини са заплашени от дървени ваканции

Много училища и детски градини са заплашени от дървени ваканции, предупреждават от Сдружението на общините у нас. Една от детските градини в Горна Оряховица има близо 200 деца. Сградата е санирана и зимно време се отоплява на газ. Сметката им за месец януари била 8 000 лева. Сега, от детската градина са направили авансови плащания за газ, но тревогата и несигурността остават.

“Няма да лъжем, че тази година нещата са изключително притеснителни. Най-голямото притеснение идва от липсата на прогнозируемост. Решението за цената на газа се взема, когато месеца е започнал. Предните месеци бяхме много притеснени, тъй като нямахме яснота и цената беше твърде висока. Притеснение сме и ще продължат ли компенсациите за ел. енергия”, каза пред Нова телевизия директорът на градината Десислава Бошнакова.

Притеснение дали ще има пари за поддръжка на общинската сграда са и от местната администрация. Във време на несигурност от общината бързат да реализират проект за частична енергийна независимост. “Към момента сме разработили проект за фотоволтаична централа, която да бъде на покрива на общината. Тя ще бъде за 30 киловата и ще захранва нуждите на общината. Няма да бъде продаван ток. Това ще позволи да намалим разходите”, обясни зам.-кметът на Горна Оряховица Николай Георгиев.

А детската градина в същият град вече използва покрива си, за да намали разходите си, поне за топла вода.

През изминалата седмица областната управа привика всички общински администрации, за да провери, дали са готови за отоплителния сезон. За доставка на газ през идващата зима, договори с училища и детски градини били сключени.

Останалите, които се отопляват на твърдо гориво – дърва, въглища и пелети, са осигурени. Поне, по отношение на отоплението, би трябвало да няма проблем. "Сега, никой не може да предвиди, какво ще стане след месец, но готовността е да има нормална учебна година”, заяви областният управител на Велико Търново инж. Георги Гугучков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование