Сдружение „Аз вярвам и помагам“ обяви кампания с три нови каузи в подкрепа на варненското здравеопазване

Хиляди варненци и жители на региона участват в благотворителните кампании за предаване на капачки пред Катедралата.

Набират средства за мобилна лаборатория за даряване на кръв, линейка за новородени и оборудване за детската хирургия

Нова мащабна кампания в помощ на здравеопазването във Варна обяви сдружение „Аз вярвам и помагам“. Ще се набират средства за три каузи. Едната е закупуване на първата у нас мобилна лаборатория за кръводаряване. С нея екипи на Районния център по трансфузионна хематология ще обикалят всички селища от региона и така броят на кръводарителите ще се увеличи, обясни пред „Труд news” основателят на сдружението Владислав Николов. Втората кауза е осигуряването на линейка за новородени за АГ-болницата във Варна, която обслужва целия Североизток, а чрез третата ще бъдат доставени нови операционни маси, лампи и друго оборудване за детската хирургия в спешната МБАЛ „Св. Анна“.

За инициативите са нужни 500 000 лв. Те ще се набират чрез акции за събиране на пластмасови капачки, стотинки, чрез продажби по интернет на вода и продукти, чиито производители заделят част от приходите за каузите и чрез дарения. „Аз вярвам и помагам“ има банкова сметка, която е публикувана на фейсбук страницата му. „Нека дарителите предварително ни пишат там, за да предотвратим опити за злоупотреби“, призова Николов. Той предупреди хората да не дават пари на ръка на псевдоемисари, представящите се като членове на сдружението.

През 2015 г. дебютно в страната то започна да събира капачки в помощ на детските клиники във Варна. До момента за рециклиране са предадени над 241 тона, с които бяха закупени 22 апаратури за лечение на най-малките пациенти. Последната успешна кампания тази година набра средства за първата детска линейка във Варна. Тя ще е „Мерцедес“, оборудван с апаратура от САЩ и ще влезе в състава на Спешна помощ в първите месеци на 2023 г., каза Николов. 

Първата акция в подкрепа на новите три каузи ще е на 10 и 11 декември в Районния център по трансфузионна хематология. Паралелно с кръводаряването там ще бъде организиран благотворителен базар.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони