190 варненчета станали жертви на престъпления за година

2,3 млн. лева за инвестиции в Котел

Легионерът от Орешник остава в ареста

Окончателно: 18 години затвор за Минчо Янков, който уби съперник и намушка изгората си

Кирил Домусчиев: Целта е ясна!

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „140 години от Освобождението на България“

Осъдиха условно похотлив дядка, блудствал с непълнолетно момиче от Петрич

Станимир Стоилов: Случват се неща, които не ми харесват

Унгария иска от Брюксел половин милиард евро обезщетние за охраната на границите

8 години решетки за рецидивист, изнасилил жена на улицата

“Тоалетна” зад храст на столичния площад “Света Неделя”

ЧСИ отива на съд за кражба на над 320 000 лв. от длъжници

Разследват палеж на кучкарник на зоозащитници

“Воля” реже Реформаторите и Бареков от избирателните комисии

Един от 10 българи вярва, че Истанбулската конвенция ще ограничи насилието върху жени 70% са срещу гей-браковете

Сдружение „Централна Стара планина“ чества 20-годишен юбилей в Елена

Регионално сдружение „Централна Стара планина“ официално отбеляза 20 години от своето създаване. Събитието събра в хотелски комплекс „Панорама“ в Елена учредители, членове, партньори и приятели да си припомнят заедно началото, общите начинания и пътя, извървян досега, както да набележат и бъдещите си цели. Гост на събитието бе изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Гинка Чавдарова.

Създадено на 11 ноември 1997 година от представители на пет общини, с цел да насърчи партньорството между тях, днес сдружението обединява 15 планински и полупланински общини в Централна Стара планина (Антоново, Априлци, Габрово, Дряново, Елена, Летница, Ловеч, Луковит, Омуртаг, Севлиево, Тетевен, Троян, Трявна, Угърчин и Ябланица) с общо население от 350 000 жители.

Регионалното сдружение активно подпомага дейността на местните власти, действа като посредник на техните интереси и допринася за утвърждаването на силно местно самоуправление в България. Председател на Управителния съвет на РСО е кметът на Габрово Таня Христова, а еленският кмет инж. Дилян Млъзев е зам.-председател. Изпълнителен директор на сдружението е Мариела Петрова.

През последните години РСО „Централна Стара планина“ работи по много европейски проекти, ползва се с доверието на своите български, европейски и международни партньори. Регионалното сдружение е единственият партньор от България на един нов проект, който ще продължи до 2020 година – DESIGNSCAPES – за изграждане на капацитет за дизайн – базирани иновации в градска среда с финансиране от Европейската комисия в размер на почти четири милиона евро чрез програма Хоризонт 2020.

Проектният консорциум, координиран от АНЧИ Тоскана, обединява общо 12 партньора от 10 европейски държави – сдружения на общини, университетски департаменти по архитектура и дизайн, бизнес училища, центрове за предоставяне на услуги и организации на гражданското общество.

„Проектът има специфичен мандат да разпредели 1,5 милиона евро от своя бюджет в полза на около 50 инициативи на местно ниво в държавите-членки и асоциираните страни, включително и България – подчерта неговият мениджър Франческо Молинери от Италия, който представи проекта пред участниците в тържественото събитие в Елена – кметове, зам.-кметове, секретари на общините в РСО „Централна Стара планина“. Причината да спечелим конкурса е, че стъпихме на документ на Европейската комисия – матрица за използването на дизайна за развитието на градовете, по която ще се работи занапред по проекта. Добрият дизайн може да повлияе на поведението на хората, да развие бизнеса, а системната промяна е много близка до правенето на политики. С какво може градът да подкрепи иновациите в дизайна.

Той може да се разглежда в няколко аспекта: градът като политическа арена с ролята на кмета да внесе хармония между различните общности; градът като лаборатория с проблеми и как да се намери тяхното решение; градът като гърне с идеи; градът като място с ресурси и градът като пазар. Решенията могат да бъдат общи за различни градове, които имат сходни проблеми. Подготовката на конкурсните процедури ще отнеме поне година време, подготвят се и насоките за кандидатстване. Проекти могат да представят от публичния и частния сектор, от организации с правен статут, физически лица и сдружения с нестопанска цел, но предложенията задължително трябва да обединяват трите елемента – дизайн, иновации и градска среда, да бъдат устойчиви и повторяеми“ – сподели още г-н Молинери.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.