Сдружение „Централна Стара планина“ чества 20-годишен юбилей в Елена

????????????????????????????????????

Регионално сдружение „Централна Стара планина“ официално отбеляза 20 години от своето създаване. Събитието събра в хотелски комплекс „Панорама“ в Елена учредители, членове, партньори и приятели да си припомнят заедно началото, общите начинания и пътя, извървян досега, както да набележат и бъдещите си цели. Гост на събитието бе изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Гинка Чавдарова.

Създадено на 11 ноември 1997 година от представители на пет общини, с цел да насърчи партньорството между тях, днес сдружението обединява 15 планински и полупланински общини в Централна Стара планина (Антоново, Априлци, Габрово, Дряново, Елена, Летница, Ловеч, Луковит, Омуртаг, Севлиево, Тетевен, Троян, Трявна, Угърчин и Ябланица) с общо население от 350 000 жители.

Регионалното сдружение активно подпомага дейността на местните власти, действа като посредник на техните интереси и допринася за утвърждаването на силно местно самоуправление в България. Председател на Управителния съвет на РСО е кметът на Габрово Таня Христова, а еленският кмет инж. Дилян Млъзев е зам.-председател. Изпълнителен директор на сдружението е Мариела Петрова.

През последните години РСО „Централна Стара планина“ работи по много европейски проекти, ползва се с доверието на своите български, европейски и международни партньори. Регионалното сдружение е единственият партньор от България на един нов проект, който ще продължи до 2020 година – DESIGNSCAPES – за изграждане на капацитет за дизайн – базирани иновации в градска среда с финансиране от Европейската комисия в размер на почти четири милиона евро чрез програма Хоризонт 2020.

Проектният консорциум, координиран от АНЧИ Тоскана, обединява общо 12 партньора от 10 европейски държави - сдружения на общини, университетски департаменти по архитектура и дизайн, бизнес училища, центрове за предоставяне на услуги и организации на гражданското общество.

„Проектът има специфичен мандат да разпредели 1,5 милиона евро от своя бюджет в полза на около 50 инициативи на местно ниво в държавите-членки и асоциираните страни, включително и България – подчерта неговият мениджър Франческо Молинери от Италия, който представи проекта пред участниците в тържественото събитие в Елена - кметове, зам.-кметове, секретари на общините в РСО „Централна Стара планина“. Причината да спечелим конкурса е, че стъпихме на документ на Европейската комисия – матрица за използването на дизайна за развитието на градовете, по която ще се работи занапред по проекта. Добрият дизайн може да повлияе на поведението на хората, да развие бизнеса, а системната промяна е много близка до правенето на политики. С какво може градът да подкрепи иновациите в дизайна.

Той може да се разглежда в няколко аспекта: градът като политическа арена с ролята на кмета да внесе хармония между различните общности; градът като лаборатория с проблеми и как да се намери тяхното решение; градът като гърне с идеи; градът като място с ресурси и градът като пазар. Решенията могат да бъдат общи за различни градове, които имат сходни проблеми. Подготовката на конкурсните процедури ще отнеме поне година време, подготвят се и насоките за кандидатстване. Проекти могат да представят от публичния и частния сектор, от организации с правен статут, физически лица и сдружения с нестопанска цел, но предложенията задължително трябва да обединяват трите елемента – дизайн, иновации и градска среда, да бъдат устойчиви и повторяеми“ – сподели още г-н Молинери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони