ООН: До 25 млн. работни места могат да бъдат изгубени по света заради пандемията

КЕВР трябва да обяви с колко окончателно ще поевтинеят газът и парното

Нови 5450 случая на Covid-19 в Германия

Менда Стоянова: Лимитът на дълга до 10 млрд. лв. ще бъде горещият картоф, който БСП ще прехвърля от ръка на ръка

Д-р Николай Костов: Вече има всякакви маски по аптеките

33 нови случая на коронавирус у нас 20 души са излекувани от COVID-19

Първи заразен мигрант в лагер в Гърция

В Ню Йорк освободиха предсрочно 900 затворници

Нови случаи на коронавирус по света

Рекорден брой жертви на коронавируса в САЩ, властите прогнозират между 100 и 240 хил. починали Ще преминем през много тежки две седмици, каза Тръмп

13-годишно момче почина от коронавирус във Великобритания Няма сведения той да е имал някакви други заболявания

Над 90 снегорина са чистили столицата през нощта

Ето какво ще е времето днес

На 1 април 2020 да почерпят

Телците да уговорят сделки, Водолеите с финансови успехи – Дневният хороскоп на Алена

СДС възкръсва в партньорство с ГЕРБ Коалицията очаква 8 евродепутати на изборите на 26 май

За пръв път в политическата си история партия ГЕРБ ще се яви в коалиция на избори със СДС. Снимки: Пламен Стоименов

Сините получават избираемо място

За пръв път в политическата си история партия ГЕРБ ще се яви в коалиция на избори. Партньор на ГЕРБ за вота на 26 май, когато страната ни ще избира евродепутати, ще е СДС. А целта на обединението е Европейската народна партия (ЕНП/EPP) да има най-висок резултат на европейските избори у нас.

Прецедентът стана възможен след писмо от страна на председателя ЕНП/EPP Жозеф Дол, който преди седмица призова лидерите на партиите, членуващи в ЕНП/EPP, да се обединят с общи листи за европейските избори през месец май. Общо 4 български партии членуват в ЕНП – ГЕРБ, ДСБ, България на гражданите и СДС.

“Форматът ЕНП е много важен за нас, защото това са европейски избори. И колкото тук се опитват да ги превърнат в местни и междупартийни, то те са огромен залог за бъдещето на Европа”, заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Рано сутринта в централата на ГЕРБ бе проведена среща между него, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на СДС Румен Христов, който бе заедно с Владимир Кисьов (СДС) – навремето главен преговарящ за присъединяването ни към Европейския съюз. Ръководствата на двете партии излязоха с решение – да се явят с обща листа на евровота. А от СДС ще получат и две места в нея, като едното е със сигурност на избираема позиция.

От ГЕРБ неофициално коментираха, че е твърде възможно единият кандидат на СДС да е на 5 или 6 място, което е гаранция, че влиза в състава на новия Европарламент. Неофициалните коментари са, че тази позиция в общата евролиста на ГЕРБ и СДС ще е за Владимир Кисьов.

“На този принцип сме се спрели, надявам се и други партии да подкрепят този съюз, защото то ще е в полза на българските граждани”, каза след разговорите Бойко Борисов. Премиерът подчерта, че с председателя на СДС Румен Христов се познава добре от 23 години и допълни, че е нормално СДС и ГЕРБ да си сътрудничат. “Имаме много работа и не мога да се занимавам повече с партийни дела тук. Надявам се всичко да бъде изпълнено и да бъде доведено до успех”, заяви още Борисов.

“Сделка няма и всичко е било прозрачно”, каза от своя страна председателят на СДС Румен Христов и допълни, че предстоят разговори с партията на Меглена Кунева – “България на гражданите” (ДБГ). В момента председател на ДБГ е Димитър Делчев. Както стана ясно, от ДСБ вече отказаха да се включат в общия десен фронт.

Като председател на Предизборния щаб, Цветан Цветанов посочи и дата, до която листата ще бъде факт – 31 март. Очакванията са от СДС да предложат за нея и Илия Лазаров, главен секретар на партията.

От ГЕРБ все още не са обявили водача на листата си, но очакванията са на първо място в нея да бъде еврокомисарят Мария Габриел.

В момента от 17 български евродепутати, 6 са от ГЕРБ. “Амбицията ни е заедно да спечелим 8 места в новия Европарламент”, каза още Румен Христов.

 

Кампания

18 000 аплодират Манфред Вебер в Арена Армеец

Водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП/EPP) за председател на Европейската комисия пристига в София на 19 май.

Водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП/EPP) за председател на Европейската комисия пристига в София на 19 май. Точно седмица преди европейските избори от ГЕРБ събират актива си в Арена Армеец, а Вебер ще поздрави кандидатите за евродепутати от листата на десните. На събитието се очаква да присъстват близо 18 000 души.

От ЕНП вече подчертаха, че ключово за десните партии в ЕС е да са първа политическа сила и да получат поста на председател на Европейската комисия в следващия й мандат.

“Само работейки заедно можем да постигнем максимално представителство на ЕНП в следващия европейски парламент и да гарантираме, че нашият водещ кандидат Манфред Вебер ще бъде следващият председател на Европейската комисия”, каза и лидерът на десните Жозеф Дол в писмото си до българските партии, които членуват в ЕНП.

 

Стефка Стоева, председател на ЦИК, пред “Труд”: Ще изследваме бързо практиката за грешки

Всички членове на спецкурсове

Новоизбраният председател на ЦИК Стефка Стоева

“Аз съм била съдия и съм виждала грешките на членовете на избирателните комисии при другата нормативна уредба. Една от първите задачи трябва да бъде изследване на практиката както на ЦИК, така и съдебната практика”. Това заяви в отговор на въпрос на “Труд” новоизбраният председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева. “Това може да се извърши много бързо и да се установят грешките. Дълбоко вярвам в обучението на членовете – това е начин грешките в работата да се избегнат. Предстои ни много работа и нямаме избор, освен да се справим”, подчерта Стоева. По думите й е полезно е, че има приемственост между стария и новия състав на ЦИК. Тя подчерта и новите моменти с поправките в Изборния кодекс, който следва да бъде гласуван на второ четене близките дни: новото в закона е машинното гласуване в 3000 секции, новост има в начина на вземане на решенията на ЦИК и обжалванията на решенията на ЦИК – една част пред ВАС, а друга пред административните съдилища. Депутатите гласуваха и заместниците на Стефка Стоева – Силва Дюкенджиева (БСП), Таня Йосифова, („Обединени патриоти”) и Кристина Цанкова-Стефанова („Воля”). Секретар на ЦИК ще е Севинч Солакова, предложена от ДПС. Ръководството на ЦИК встъпва в длъжност от днес – 21 март 2019 година. Веднага след гласуването новият председател Стефка Стоева отиде на разговор с досегашния шеф на ЦИК Ивилина Алексиева.

 

Обрат на „Позитано” 20

Кристиан Вигенин оттегли номинацията си

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин оттегли номинацията си от листата на БСП и няма да участва в състезанието за Европейския парламент.

“Решението ми няма връзка с последния Национален съвет, информирах председателя Корнелия Нинова за намеренията ми преди провеждането му”, написа той във фейсбук. И обяви, че категорично подкрепя водача на червената листа Елена Йончева.

“След дни на сериозен размисъл, претегляйки различни аргументи как мога да бъда най-полезен за БСП и за България, аз взех своето решение – оставам тук”, написа още депутатът.

Сред основните причини за оставането си, Вигенин посочва: “България е изправена пред тежки предизвикателства, няма да е пресилено, ако кажа, че под въпрос е оцеляването ни като нация”.

 

Професор Михаил Константинов пред „Труд”: Първият в листата не е бетониран

Професор Михаил Константинов подчерта, че състезанието с преференции е много по-интензивно.

– Ще увеличи ли СДС резултата на управляващите в предстоящия избор за Европейски парламент, проф. Константинов?
– Действително, това се случва за първи път до сега и ГЕРБ не е правила предизборни коалиции. Колко гласа носи СДС ще видим като минат изборите, но СДС все пак е запазена марка. Това беше организацията, която първите 10 години след падането на комунизма беше символ на промените, на десницата и на демокрацията. Да не забравяме, че БСП сравнително бавно преглътна тези процеси. В началото имаше митинги срещу НАТО и т.н. от страна на левицата, докато от самото начало СДС провежда проевропейска и демократична политика.

– В този смисъл, това би било позитивно за политическия живот в страната?
– Аз виждам, че се изпълнява призива на председателя на ЕНП Жозеф Дол. Ние, българите, сме малко лицемери в това отношение. Когато искаме нещо да не ни харесва тука, гледаме как е в Европа, как e на Запад, защото те са по-богати, по-умни, но когато нещо друго правим – не винаги мислим така. Ето, виждате Европейската народна партия – ръководството й призова българските партии членки на ЕНП, а те не са малко, да се обединят. Две от тях го направиха. Призивът на най-голямото европейско семейство беше чут.

– При такова коалиционно редене на листата за Европейски избори, явно ще е необходимо всеки кандидат в нея да си прави кампания за преференции?
– Който кандидат иска да се класира по-напред ще трябва да направи активна преференциална кампания. Да кажем, че една партия получи 500 000 гласа, защото гласовете, които ще получат големите партии са между 500 000 – 700 000, тогава, за да се премести някой по-напред и да участва в преференциалното състезание, трябва да получи 35 000-40 000 преференции. Искам да изтъкна, че първият в листата за европейските избори не е бетониран. Спомнете си, че през 2014 година в избора участваше Реформаторският блок, който успя да спечели един евромандат – спечелен от Светослав Маринов, който беше втори в листата, след Меглена Кунева. Маринов тогава получи около 40 000 – 50 000 преференции и като силно разпознаваемо лице в българската десница, успя да измести водача в листата. Тогава преференциите доведоха до драматичен резултат – водачът отпадна. Така, че състезанието е много по-интересно така, защото има шанс някой да измести и първия в листата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Едните възкръсват, а другите ….умират….Не бива да се правим на господ и да възкресяваме мъртвите….Моя протест срещу такива срамни договорки е да не гласувам за никой…

  2. Коалицията ГЕРБ-СДС има реалната възможност да разгроми на евроизборите и БСП, и всички останали, дето си точат зъбите за европарламента!!!!! Достатъчно е да сложат за водач на листата на ГЕРБ-СДС оня еднакво виден отвсякъде бивш депутат Ал_Йо (Александър Йорданов, де).

  3. SDS nee gospod che da vyzkrysva ama mi se vijda che taq koaliciq XADUK schte otvrati naroda syvsem

  4. Б.Борисов казал че ще дава пари на ислямисти по 10 лева, на човек, както си направят списък и отделно, щял да им опрощава дългове към България. От 1400 години, Български цар НЕ е давал пари на Ислямисти. Само сме ги убивали.Това че Нечувано Предателство, наглост, безочие и Позор за България откакто убиха предателите Стефан Стамболов и поп Кръстьо. Тия не знам какво ще правят с тоя Предател- Б. Борисов ??!! А за да я има България, трябва и с Борисов да свършат като с другите предатели.

  5. V Bylgariq izbori nqma vsichki sa BKP-SDS, GERB, BSP, DpS Izbor nikakyv ostavi ami i ES Podkrepq tova Bylgariq umira bog da sydi duschmanite drugo ne ostana vervaite mi

  6. Да дадат и на кунева едно избираемо място… та да са доволни в европата…

  7. СДС разпродадоха икономиката на България с огромна лична печалба. ГЕРБ вероятно иска да споделят как се прави това. Другата причина за такава коалиция е по-страшна …

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.