Елена Йончева: Моят свекър е управител на къщите, но преди да познавам това семейство, така че това е абсурдно

Китай демонстрира военноморска мощ Показа за пръв път най-новия си ескадрен миноносец

Вижте най-големите лафове на Емо Чолаков Дългогодишният водещ на БТВ напуска ефира на телевизията

Доналд Туск и Ангела Меркел разговаряха по телефона с Володимир Зеленски

Мехмет Акиф Алакурт ядоса турските жени

Бизнесът срещу саботажа на зимния туризъм Не можем да очакваме хората да се върнат след 4 часа чакане на лифта, категоричен е зам.-председателят на КРИБ проф. Николай Вълканов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 април 2019

„Хемус” задминава Плевен след 3 години (обзор)

Сантра стана телевизионна водеща

Велико Търново домакинства националната дискусия „Общини БГ 2030“

Валентин Николов: В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в „Марица-изток“

Родител 1 и 2 в бланките за забавачка в София (обзор) Полетата бяха променени отново на “майка” и “баща”

Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лева до 25 април

ГЕРБ отстъпиха за адвокатските доноси

Проф. Румен Гечев: Проблемът на днешното управление не е в 10 или 30 апартамента, а че има милиардни загуби от нереализираните проекти

СДС възкръсва в партньорство с ГЕРБ Коалицията очаква 8 евродепутати на изборите на 26 май

За пръв път в политическата си история партия ГЕРБ ще се яви в коалиция на избори със СДС. Снимки: Пламен Стоименов

Сините получават избираемо място

За пръв път в политическата си история партия ГЕРБ ще се яви в коалиция на избори. Партньор на ГЕРБ за вота на 26 май, когато страната ни ще избира евродепутати, ще е СДС. А целта на обединението е Европейската народна партия (ЕНП/EPP) да има най-висок резултат на европейските избори у нас.

Прецедентът стана възможен след писмо от страна на председателя ЕНП/EPP Жозеф Дол, който преди седмица призова лидерите на партиите, членуващи в ЕНП/EPP, да се обединят с общи листи за европейските избори през месец май. Общо 4 български партии членуват в ЕНП – ГЕРБ, ДСБ, България на гражданите и СДС.

“Форматът ЕНП е много важен за нас, защото това са европейски избори. И колкото тук се опитват да ги превърнат в местни и междупартийни, то те са огромен залог за бъдещето на Европа”, заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Рано сутринта в централата на ГЕРБ бе проведена среща между него, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на СДС Румен Христов, който бе заедно с Владимир Кисьов (СДС) – навремето главен преговарящ за присъединяването ни към Европейския съюз. Ръководствата на двете партии излязоха с решение – да се явят с обща листа на евровота. А от СДС ще получат и две места в нея, като едното е със сигурност на избираема позиция.

От ГЕРБ неофициално коментираха, че е твърде възможно единият кандидат на СДС да е на 5 или 6 място, което е гаранция, че влиза в състава на новия Европарламент. Неофициалните коментари са, че тази позиция в общата евролиста на ГЕРБ и СДС ще е за Владимир Кисьов.

“На този принцип сме се спрели, надявам се и други партии да подкрепят този съюз, защото то ще е в полза на българските граждани”, каза след разговорите Бойко Борисов. Премиерът подчерта, че с председателя на СДС Румен Христов се познава добре от 23 години и допълни, че е нормално СДС и ГЕРБ да си сътрудничат. “Имаме много работа и не мога да се занимавам повече с партийни дела тук. Надявам се всичко да бъде изпълнено и да бъде доведено до успех”, заяви още Борисов.

“Сделка няма и всичко е било прозрачно”, каза от своя страна председателят на СДС Румен Христов и допълни, че предстоят разговори с партията на Меглена Кунева – “България на гражданите” (ДБГ). В момента председател на ДБГ е Димитър Делчев. Както стана ясно, от ДСБ вече отказаха да се включат в общия десен фронт.

Като председател на Предизборния щаб, Цветан Цветанов посочи и дата, до която листата ще бъде факт – 31 март. Очакванията са от СДС да предложат за нея и Илия Лазаров, главен секретар на партията.

От ГЕРБ все още не са обявили водача на листата си, но очакванията са на първо място в нея да бъде еврокомисарят Мария Габриел.

В момента от 17 български евродепутати, 6 са от ГЕРБ. “Амбицията ни е заедно да спечелим 8 места в новия Европарламент”, каза още Румен Христов.

 

Кампания

18 000 аплодират Манфред Вебер в Арена Армеец

Водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП/EPP) за председател на Европейската комисия пристига в София на 19 май.

Водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП/EPP) за председател на Европейската комисия пристига в София на 19 май. Точно седмица преди европейските избори от ГЕРБ събират актива си в Арена Армеец, а Вебер ще поздрави кандидатите за евродепутати от листата на десните. На събитието се очаква да присъстват близо 18 000 души.

От ЕНП вече подчертаха, че ключово за десните партии в ЕС е да са първа политическа сила и да получат поста на председател на Европейската комисия в следващия й мандат.

“Само работейки заедно можем да постигнем максимално представителство на ЕНП в следващия европейски парламент и да гарантираме, че нашият водещ кандидат Манфред Вебер ще бъде следващият председател на Европейската комисия”, каза и лидерът на десните Жозеф Дол в писмото си до българските партии, които членуват в ЕНП.

 

Стефка Стоева, председател на ЦИК, пред “Труд”: Ще изследваме бързо практиката за грешки

Всички членове на спецкурсове

Новоизбраният председател на ЦИК Стефка Стоева

“Аз съм била съдия и съм виждала грешките на членовете на избирателните комисии при другата нормативна уредба. Една от първите задачи трябва да бъде изследване на практиката както на ЦИК, така и съдебната практика”. Това заяви в отговор на въпрос на “Труд” новоизбраният председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева. “Това може да се извърши много бързо и да се установят грешките. Дълбоко вярвам в обучението на членовете – това е начин грешките в работата да се избегнат. Предстои ни много работа и нямаме избор, освен да се справим”, подчерта Стоева. По думите й е полезно е, че има приемственост между стария и новия състав на ЦИК. Тя подчерта и новите моменти с поправките в Изборния кодекс, който следва да бъде гласуван на второ четене близките дни: новото в закона е машинното гласуване в 3000 секции, новост има в начина на вземане на решенията на ЦИК и обжалванията на решенията на ЦИК – една част пред ВАС, а друга пред административните съдилища. Депутатите гласуваха и заместниците на Стефка Стоева – Силва Дюкенджиева (БСП), Таня Йосифова, („Обединени патриоти”) и Кристина Цанкова-Стефанова („Воля”). Секретар на ЦИК ще е Севинч Солакова, предложена от ДПС. Ръководството на ЦИК встъпва в длъжност от днес – 21 март 2019 година. Веднага след гласуването новият председател Стефка Стоева отиде на разговор с досегашния шеф на ЦИК Ивилина Алексиева.

 

Обрат на „Позитано” 20

Кристиан Вигенин оттегли номинацията си

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин оттегли номинацията си от листата на БСП и няма да участва в състезанието за Европейския парламент.

“Решението ми няма връзка с последния Национален съвет, информирах председателя Корнелия Нинова за намеренията ми преди провеждането му”, написа той във фейсбук. И обяви, че категорично подкрепя водача на червената листа Елена Йончева.

“След дни на сериозен размисъл, претегляйки различни аргументи как мога да бъда най-полезен за БСП и за България, аз взех своето решение – оставам тук”, написа още депутатът.

Сред основните причини за оставането си, Вигенин посочва: “България е изправена пред тежки предизвикателства, няма да е пресилено, ако кажа, че под въпрос е оцеляването ни като нация”.

 

Професор Михаил Константинов пред „Труд”: Първият в листата не е бетониран

Професор Михаил Константинов подчерта, че състезанието с преференции е много по-интензивно.

– Ще увеличи ли СДС резултата на управляващите в предстоящия избор за Европейски парламент, проф. Константинов?
– Действително, това се случва за първи път до сега и ГЕРБ не е правила предизборни коалиции. Колко гласа носи СДС ще видим като минат изборите, но СДС все пак е запазена марка. Това беше организацията, която първите 10 години след падането на комунизма беше символ на промените, на десницата и на демокрацията. Да не забравяме, че БСП сравнително бавно преглътна тези процеси. В началото имаше митинги срещу НАТО и т.н. от страна на левицата, докато от самото начало СДС провежда проевропейска и демократична политика.

– В този смисъл, това би било позитивно за политическия живот в страната?
– Аз виждам, че се изпълнява призива на председателя на ЕНП Жозеф Дол. Ние, българите, сме малко лицемери в това отношение. Когато искаме нещо да не ни харесва тука, гледаме как е в Европа, как e на Запад, защото те са по-богати, по-умни, но когато нещо друго правим – не винаги мислим така. Ето, виждате Европейската народна партия – ръководството й призова българските партии членки на ЕНП, а те не са малко, да се обединят. Две от тях го направиха. Призивът на най-голямото европейско семейство беше чут.

– При такова коалиционно редене на листата за Европейски избори, явно ще е необходимо всеки кандидат в нея да си прави кампания за преференции?
– Който кандидат иска да се класира по-напред ще трябва да направи активна преференциална кампания. Да кажем, че една партия получи 500 000 гласа, защото гласовете, които ще получат големите партии са между 500 000 – 700 000, тогава, за да се премести някой по-напред и да участва в преференциалното състезание, трябва да получи 35 000-40 000 преференции. Искам да изтъкна, че първият в листата за европейските избори не е бетониран. Спомнете си, че през 2014 година в избора участваше Реформаторският блок, който успя да спечели един евромандат – спечелен от Светослав Маринов, който беше втори в листата, след Меглена Кунева. Маринов тогава получи около 40 000 – 50 000 преференции и като силно разпознаваемо лице в българската десница, успя да измести водача в листата. Тогава преференциите доведоха до драматичен резултат – водачът отпадна. Така, че състезанието е много по-интересно така, защото има шанс някой да измести и първия в листата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Едните възкръсват, а другите ….умират….Не бива да се правим на господ и да възкресяваме мъртвите….Моя протест срещу такива срамни договорки е да не гласувам за никой…

  2. Коалицията ГЕРБ-СДС има реалната възможност да разгроми на евроизборите и БСП, и всички останали, дето си точат зъбите за европарламента!!!!! Достатъчно е да сложат за водач на листата на ГЕРБ-СДС оня еднакво виден отвсякъде бивш депутат Ал_Йо (Александър Йорданов, де).

  3. Б.Борисов казал че ще дава пари на ислямисти по 10 лева, на човек, както си направят списък и отделно, щял да им опрощава дългове към България. От 1400 години, Български цар НЕ е давал пари на Ислямисти. Само сме ги убивали.Това че Нечувано Предателство, наглост, безочие и Позор за България откакто убиха предателите Стефан Стамболов и поп Кръстьо. Тия не знам какво ще правят с тоя Предател- Б. Борисов ??!! А за да я има България, трябва и с Борисов да свършат като с другите предатели.

  4. V Bylgariq izbori nqma vsichki sa BKP-SDS, GERB, BSP, DpS Izbor nikakyv ostavi ami i ES Podkrepq tova Bylgariq umira bog da sydi duschmanite drugo ne ostana vervaite mi

  5. Да дадат и на кунева едно избираемо място… та да са доволни в европата…

  6. СДС разпродадоха икономиката на България с огромна лична печалба. ГЕРБ вероятно иска да споделят как се прави това. Другата причина за такава коалиция е по-страшна …

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.