Себастиан Курц: Австрия, Холандия и България са на обща позиция за спиране на европреговорите с Турция

Австрия, Холандия и България са на общата позиция, че Европейският съюз трябва да замрази преговорите с Турция за присъединяване към общността, предаде БТВ. Това става ясно от интервю на австрийския външен министър Себастиан Курц пред германското списание „Шпигел” и цитирано от АП.

“Погрешно е да продължаваме преговорите за присъединяване все едно нищо негативно не се е случило в Турция през последните няколко месеца”, коментира той.

В отговор на въпрос защо тогава повечето членки на ЕС изглеждат на различна позиция, Курц коментира, че в Брюксел решение не може да се вземе без консенсус и страната му ще държи на своята позиция. „Ние сме заедно с Холандия и България. Австрийският парламент, както и холандският, реши да замразим преговорите. В тесни кръгове много европейски политици ми казват, че нашата позиция е правилната”, посочва още първият дипломат на Австрия.

В четвъртък лидерите от ЕС ще коментират споразумението с Турция за спирането на мигрантската вълна към Европа.

Президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган заплаши, че ще отвори границите, тъй като ЕС не помагал достатъчно на страната и не проявявал разбиране към сложната ситуация в нея след опита за преврат. Европейски политици от всички цветове критикуват Турция заради антитерористичното й законодателство, станало повод за ареста на десетки хиляди военни, полицаи, магистрати, журналисти учени и учители.

В Анкара работят и по конституционни промени, които да концентрират голямата част от властта в ръцете на президента, който все по-често говори за „несправедливостта” на договори от преди век, с които са определени границите на страната.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа