Северна Корея заплаши да запази ядрените си оръжия

Северна Корея заплаши да запази ядрените си оръжия, предава Anadolu Agency.

Външното министерство на Северна Корея заяви в четвъртък, че "не може да се очаква някакъв напредък в изпълнението" на споразумението за ядрено разоръжаване на Пхенян със САЩ, ако Вашингтон поддържа акцента си върху санкциите.

Затворената държава предприе стъпки, като например разглобяването на ядрен тестов участък още преди безпрецедентната среща Северна Корея - САЩ. на 12 юни, но двете страни все още не са успели да решат каквато и да е времева линия за Пхенян да се откаже от съществуващите си ядрени оръжия.

По-рано в четвъртък официалният северен вестник „Родонг Синмун“ настоява първата стъпка към мир да бъде сложен формален край на Корейската война от 1950-53 г., но Вашингтон настоява, че Пхенян трябва да се откаже от ядрената си програма, преди да осигури мирен договор или облекчаване на санкциите.

След това Северна Корея публикува изявление вследствие на критиките на външния министър Ри Йонг-хо миналата седмица към САЩ, че не са предприели съответни мерки, след като Пхенян позволи на САЩ да получат тленните останки на свои войници от Корейската война миналия месец - макар Вашингтон да спре съвместните военни учения с Южна Корея това лято.

Министерството заплашва да отложи денуклеаризацията "докато САЩ отхвърлят основния стил на своя партньор за диалог и се придържат към остарелия сценарий, който всички предишни администрации са опитвали и са се провалили", заяви официален говорител, цитиран от севернокорейската държавна агенция KCNA.

В изявлението обаче се предлага на САЩ път напред , ако отговорят искрено "дори и със закъснение".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия