Северна Корея извърши тест на мощна водородна бомба (ИНФОГРАФИКА, ОБЗОР)

Ядреното устройство било поне 5 пъти по-разрушително от „Дебелака“, хвърлен над Нагасаки

Северна Корея извърши шестия си и най-мощен досега ядрен тест, като Пхенян обяви, че успешно е изпитал модерна водородна бомба за ракета с голям обсег в драматична ескалация на конфликта на комунистическия режим със САЩ и регионалните им съюзници, предаде Ройтерс.

Независимо потвърждение, че детонацията е била на водородна бомба, а не на по-слабо атомно устройство довчера нямаше, но властите в Токио не изключват Пхенян да е изпитал именно такъв вид устройство. Японският външен министър Таро Коно заяви, че няма съмнения, че Пхенян е извършил шести ядрен опит.

03-100

Тестът е директно предизвикателство към президента на САЩ Доналд Тръмп, който часове по-рано обсъди кризата на Корейския полуостров с японския премиер Шиндзо Абе, а преди това е заявявал, че няма да позволи на КНДР да създаде ядрени оръжия, които заплашват САЩ. Западът очаква мерки от най-големия съюзник на Северна Корея - Китай, който обаче настоява, че проблемът трябва да бъде решен от всички заинтересовани страни.

КНДР, която продължава с ракетно-ядрената си програма в нарушение на резолюции и Съвета за сигурност на ООН и наложените от него санкции, обяви в съобщение по държавната телевизия, че изпитанието на водородната бомба по нареждане на лидера Ким Чен Ун е “безспорен успех”. Преди теста държавната информационна агенция КЦНА съобщи, че учените на КНДР са успели да създадат водородна бомба. Медията публикува и снимка, на която устройството е демонстрирано пред Ким Чен Ун. Според данните на агенцията мощността на бойната глава достига 100 килотона в тротилов еквивалент (За сравнение бомбата “Дебелака”, хвърлена над Нагасаки през 1945 г. бе 21 килотона). Всички компоненти за производството й се правят в КНДР, което ще позволи на страната да създаде ядрено оръжие колкото си пожелае, отбелязва КЦНА, като посочи, че има възможности да регулира силата на заряда. Норвежки сеизмолози изчислиха междувременно, че мощността на взрива е била около 120 килотона.

03-200

Потвърждението за поредния ядрен тест дойде няколко часа, след като международните сеизмични агенции регистрираха изкуствено земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер край севернокорейски полигон. Японски и южнокорейски официални лица съобщиха, че трусът е бил 10 пъти по силен от този при последния ядрен опит на КНДР преди година. Сеизмологичният център на Пекин обяви, че е имало и втори трус със сила 4,6 по Рихтер. В резултат в граничния китайски град Янцзи се включили предупредителни сирени за опасност.

Според Южна Корея поредният тест е бил извършен в окръг Килджу, където се намира полигонът Пунге-ри и е ясен знак, че ядрената програма на Пхенян се развива по-бързо от смятаното досега. За момента всички опити за обуздаване на режима - санкции, изолация, заплахи за военна намеса, не се увенчават с успех. Последният ядрен опит на Северна Корея бе през септември 2016 г., като той бе с мощност около 20 килотона.

Хронология на

ракетната програма

Краят на 70-те г.: КНДР започва да разработва версия на съветските ракети „Скъд-Б“ (обсег 300 км). Изпробвани през 1984 г.

1987-92 г.: Разработка на вариант на „Скъд-С“ (обсег 500 км), „Родон-1“ (1300 км), „Тепходон-1“ (2500 км), „Мусудан-1“ (3000 км) и „Тепходон-2“ (6700 км).

Август 1998 г.: Тест на „Тепходон-1“ над Япония, обявен за изстрелване на сателит.

Септември 1999 г.: Мораториум на тестовете на ракети с голям обсег с на фона на подобряване на отношенията със САЩ.

12 юли 2000 г.: Петият кръг от преговори САЩ-КНДР приключва без споразумение, тъй като КНДР иска $1 млрд., за да спре ракетните изпитания.

3 март 2005 г.: Пхенян слага край на мораториума, обвинява US администрацията във враждебност

9 октомври 2006 г.: Първи подземен ядрен тест.

9 април 2009 г.: Ракета преминава над Япония и се разбива в Тихия океан, Западът смята, че е „Тепходон-2“.

25 май 2009 г.: Втори подземен ядрен тест, по-мощен от предишния.

13 април 2012 г.: Неуспешен тест на ракета с голям обсег.

12 декември 2012 г.: Изстрелва многостепенна ракета и извежда сателит в орбита.

12 февруари 2013 г.: Трети подземен ядрен тест.

6 януари 2016 г.: Четвърти подземен ядрен тест, обявен за опит с водородна бомба

9 март 2016 г.: Ким Чен Ун обявява успешно създаване на миниатюрна термоядрена бойна глава.

23 април 2016 г.: Тест на ракета с подводно базиране.

8 юли 2016 г.: САЩ и Южна Корея обявяват планове за разполагане на ПРО система в Южна Корея.

3 август 2016 г.: КНДР изстрелва за първи път ракета към японската икономическа зона.

9 септември 2016 г.: Пети ядрен тест, най-мощен до онзи момент

6 март 2017 г.: Изстреляни са 4 балистични ракети в „учения за удар по US бази в Япония“

7 март 2017 г.: САЩ започват да разполагат ПРО в Южна Корея

14 май 2017 г.: КНДР изстрелва балистична ракета, изминала 700 км

4 юли 2017 г.: Пхенян се хвали с успешен тест на междуконтиненталната „Хвасон-14“.

29 август 2017 г.: КНДР изстрелва балистична ракета над Япония, изминава 2700 км.

3 септември 2017 г.: Държавната медия показва Ким Чен Ун да инспектира предполагаема водородна бомба за междуконтинентална балистична ракета.

Реакции

САЩ

Думите и действията на Северна Корея продължават да бъдат много враждебни и опасни за САЩ, написа в туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп. “КНДР е враждебна нация, която се превърна в огромна заплаха и унижение за Китай, който се опитва да помогне, но без особен резултат. Южна Корея започва да разбира, както й казах, че приказките им за помиряване със Северна Корея няма да заработят. Пхенян разбира само от едно!”, подчерта Тръмп и свика спешна среща на Съвета за национална сигурност.

Русия

Действията на КНДР заплашват със сериозни последствия самия Пхенян, като на този фон единствен изход от ситуацията е връщане на всички страни към преговорите за сигурността на Корейския полуостров. Това се казва в изявление на руското МВнР. Според Москва поредното изпитание е демонстративно пренебрежение към резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и международните норми.

Китай

Осъждаме решително действията на КНДР, която не взема под внимание негативната позиция на ООН за ракетно-ядрената програма на страната, се казва в позиция на китайското МВнР. Подобни погрешни действия не са от полза за Северна Корея, която трябва да се върне към диалога мирно разрешаване на кризата.

Япония

Шестото ядрено изпитание на КНДР носи заплаха за цялата международна общност и е абсолютно неприемливо, заяви вчера японският премиер Шиндзо Абе. То е откровено и грубо нарушение на действащи резолюции на Съвета за сигурност на ООН, допълни той.

България

България осъжда остро извършения от КНДР шести по ред ядрен опит, обяви българското МВнР. Призоваваме КНДР да прекрати веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, изпълнявайки в пълна степен своите международни ангажименти, се казва още в позицията.

И САЩ затягат мерките

Берлин и Париж:

Още санкции

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон осъдиха в съвместно становище мощния севернокорейски ядрен тест и призвоаха са по-строги санкции срещу комунистическия режим, предаде Ройтерс. “Тази поредна провокация на управника в Пхенян достигна ново измерение”, заявяват Меркел и Макрон, които остро разкритикуваха нарушението на международното право от КНДР.

“Съветът за сигурност на ООН и ЕС трябва да действат сега. Подкрепяме затягането на санкциите на ЕС срещу Северна Корея”, се казва още в становището.

За допълнителни наказателни мерки срещу Пхенян се обяви вчера и американският финансов министър Стивън Мнучин. Той съобщи, че разработва и проект за нови, различни US санкции, включително търговски, които ще бъде представен скоро на президента Доналд Тръмп.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия