Северна Корея изстреля ракета с малък обсег

Снимка: Архив

Северна Корея изстреля днес ракета с малък обсег от град Вонсан в посока Японско море, предаде ДПА.

Агенцията се позовава на южнокорейски медии.

Пхенян "изстреля ракета от разположения на източното си крайбрежие град Вонсан в източна посока", съобщи Йонхап, като се позова на южнокорейския генерален щаб.

Сеул и Вашингтон анализират детайлите на ракетата, отбелязва ДПА.

Външният министър на Япония Таро Коно проведе телефонен разговор с американския държавен секретар Майк Помпейо и обсъди с него изстрелването на снаряди от КНДР, предаде ТАСС.

Коно и Помпейо обмениха информация във връзка с изстрелването на снарядите и потвърдиха, че продължават тясното си сътрудничество по въпроса със ситуацията на Корейския полуостров.

Генералният щаб на южнокорейската армия съобщи по-рано днес, че Северна Корея е изстреляла няколко снаряда с малък обсег по посока на Японско море. Интервалът между изстрелването на първия и последния снаряд е бил 20 минути. Снарядите са изминали разстояние между 70 и 200 км и са паднали в морето.

Японското правителство съобщи, че снарядите не са балистични ракети и не са достигнали изключителната икономическа зона на Япония. Японското министерство на отбраната заяви, че КНДР е изстреляла снарядите, за да припомни за възможностите си на фона на озовалите се в задънена улица преговори със Съединените щати за денуклеаризацията на Корейския полуостров.

Последният ракетен опит на Пхенян бе през ноември 2017 г. Тогава КНДР изстреля ракетата си "Хвасон-15", която достигна височина от 4475 км и измина разстоянието от 950 км. Вследствие на проведения тогава опит Северна Корея заяви, че на "Хвасон-15" може да бъде поставена ядрена бойна глава, като ракетата би могла да достигне територията на Съединените щати.

Впоследствие Пхенян обяви през април миналата година, че се отказва от провеждането на изпитания на ядрено оръжие и на балистични ракети с цел развиване на севернокорейската икономика и повишаване на жизнения стандарт на севернокорейското население, припомня ТАСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят