Северна Корея има до 21 атомни бомби

КНДР може да има до 21 атомни бомби, се казва в доклад на специалисти от корпорацията RAND, разпространен в южнокорейската столица Сеул, предаде БГНЕС.

„Съгласно последните данни Северна Корея притежава разграждащи се материали за производството от 13 до 21 атомни бомби. Към 2020 година тези запаси ще стигнат за създаването от 50 до 100 такива устройства“, отбелязва RAND.

В документа се казва, че КНДР „вече може да пренася ядрено оръжие до цели със самолети, кораби и може би с тактически ракети и вече извършва изритания на междуконтинентални балистични ракети, способни да достигнат континенталната част на САЩ“.

„След 4-6 години Пхенян ще разполага с достатъчно значителен, надежден и разнообразен ядрен арсенал, за да изравни американското военно присъствие в региона и да представлява заплаха за ключови военни бази на САЩ и техните съюзници“, отбелязва се в доклада.

В него се изтъква още, че напоследък в Република Корея и Япония гасне вярата в американския „ядрен чадър“ и в тези държави бяха възобновени призивите за създаване на собствено ядрено оръжие, за да се противодейства срещу КНДР.

„Подобно развитие ще доведе до крайно сериозни последствия, ще промени баланса на силите в Североизточна Азия и ще постави под въпрос съществуването на Договора за неразпространение на ядреното оръжие", подчертава RAND.

Организация призовава следващата администрация на САЩ да се залови незабавно с разрешаването на севернокорейския ядрен въпрос и с разработването на въпроса как да води преговори с Пхенян за замразяване на ядрената му програма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия