Северна Корея обеща на САЩ „най-силна болка“ (ИНФОГРАФИКА)

Категорично и решително отхвърляме незаконната и недопустима резолюция на ООН, заяви представителят на КНДР в международната общност в Женева Хан Тхе Сон, след като Съветът за сигурност на световната организация прие предложен от САЩ текст със засилени санкции над Пхенян, предаде Ройтерс.

21-100

“Бъдещите мерки, които ще предприемем, ще накарат САЩ да изпитат най-силната болка, която ги е мъчила в историята”, заплаши севернокорейският дипломат.

Преди това Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция с нови санкции в отговор на шестия ядрен опит на Пхенян, извършен на 3 септември. Новият пакет наказателни мерки е 9-и поред от 2006 г., когато Северна Корея направи първото си подземно изпитание на ядрено устройство.

Текстът забранява на страните членки на ООН да купуват текстилна продукция от КНДР, налага ембарго върху доставките на втечнен газ и газов кондензат и ограничава вноса на суров петрол в страната до равнището от последните 12 месеца, а на рафинирани петролни продукти - до 2 млн. барела годишно. Освен това се забранява издаване на нови визи за севернокорейски работници, което според САЩ ще лиши режима от $500 млн. годишно.

Първоначалният текст предвиждаше пълна забрана за вноса на петрол в Северна Корея, но той бе смекчен заради опасенията, че Русия и Китай ще наложат вето над документа.

“Не изпитваме удоволствие от допълнителното засилване на санкциите и не се стремим към война”, каза посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли след вота. “Но ако Северна Корея продължи по опасния си път, ние ще продължим с натиска”, подчерта тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят