Северна Корея ще закрие ядрения си полигон и ще уеднакви часовата си зона с Южна Корея

Ким Чен Ун

Властите в Северна Корея окончателно ще закрият ядрения полигон "Пхунгери" ("Пунгери") през май, съобщи президентството в Сеул, цитирано от световните агенции.

Пхенян ще покани скоро експерти и журналисти от Южна Корея и САЩ, за да осъществи по прозрачен начин процеса по демонтирането на съоръженията, използвани за ядрени опити.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е дал това обещание на южнокорейския президент Мун Дже-ин по време на срещата им в петък, заяви говорителят на президентската канцелария Юн Йон-чан.

Проучване на китайски сеизмолози, публикувано на 26 април показа, че полигонът може да е станал неизползваем заради частично срутване на планината, под която се намира. Там бяха извършени всички шест севернокорейски ядрени опита от 2006 до 2017 година. Шестият и най-мощен опит на 3 септември, за който Пхенян каза, че е изпробвал водородна бомба, предизвика земетресение с магнитуд 6,3. Според учените именно той може да е извадил обекта от строя.

Освен това Северна Корея планира да уеднакви часовата си зона с тази на Юга. Двете Кореи използваха една и съща часова зона в продължение на десетилетия. През 2015 г. Пхенян въведе своя собствена часова зона, като върна стрелките с 30 минути назад спрямо Сеул.

Той оправда решението си с желанието да скъса с наследството на японското колониално управление. Южна Корея и Япония са в една и съща часова зона - 9 часа напред от времето по Гринуич. Тя е въведена през японското управление на Корейския полуостров (1910-1945 г.).

"Въпреки моето противопоставяне срещу САЩ, хората ще разберат, че не съм човек, който ще нанесе ядрени удари по Южна Корея, Тихоокеанския регион или Америка", е казал Ким по думите на южнокорейския говорител Юн.

"Ако организираме чести срещи, ако изградим доверие със САЩ и получим обещания за край на войната и за договор за ненападение, тогава защо да си усложняваме живота, като пазим ядрените си оръжия?", е казал Ким според говорителя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия