Севернокорейска ракета е ударила случайно град в КНДР

Севернакорейска ракета случайно е поразила обект в един от градовете в страната, пише британският вестник The Independent, като се позовава на медиен доклад в списание The Diplomat, базиран на източници от кръговете на американските разузнавателни служби.

Съгласно разпространената информация, ракетата вероятно е избухнала при сблъсък с обект, причинявайки значителни щети на промишлени или селскостопански съоръжения. Смята се, че снарядът е бил изстрелян от военновъздушната база край Пуканг, след което е прелетял 39 километра в североизточна посока. Според източници от Вашингтон, първите проблеми с двигателя на ракетата са се проявили едва минута след стартирането й.

Ракетите с течно гориво могат да предизвикат мощни експлозии при повреда, а сателитните снимки от Google Earth, направени след ракетния тест, показват поразена зона, в която някога е съществувала сграда, и щети, вероятно причинени от отломките на ракетата. В публикацията се отбелязва, че няма как да бъде проверена информацията за възможни смъртни случаи в резултат на инцидента.

В медийния доклад се подчертават също опасенията от друг случай на провал на севернокорейски ракетен тест. Ако подобно произшествие се случи в близост до Япония например, то може да бъде изтълкувано като атака - грешка, която може да доведе до ужасяващи последици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия